Nie ste prihlásený login

Slivky a brusnice v tvarohovom ceste

Doma v kuchyni

22. 10. 2012



Minulý týždeň som sa trošku špŕtala v českej kuchyni, a po dvoch dňoch venovaným príprave slivkových povidiel, následne vareniu kulajdy, sa mi včera zažiadalo celý týždeň zavŕšiť aj dezertom s českým rodokmeňom. No, gule či knedlíky sa zvyknú podávať aj ako hlavné jedlo (podobne ako palacinky, buchty na pare, pečené buchty, šúlance, perky atď.), čo je v podstate stredoeurópsky unikát. Ja si to však neviem predstaviť a všetky vyššie spomenuté sladké jedlá na múčnom či vaječnom základe považujem skôr za teplé výdatné dezerty.



Nižšie uvedený recept mi padol do oka v newslettri jedného časopisu, ktorý mi chodieva pravidelne do emailovej pošty. Úplne náhodou som doma mala kúpené okrúhle žlté slivky a v mrazničke mám od leta namrazené drobučké brusnice slovenského (resp. slovensko-poľského) pôvodu. Tento recept prišiel ako na zavolanie. Priznám sa, s guľami a knedľami mám len skromné skúsenosti a nemám ešte svoje obľúbené recepty na jednotlivé druhy používaného cesta, preto som sa trochu bála ako dopadne cesto zo zvoleného receptu. Chvalabohu, dopadlo na jednotku. Je jemné, krehké, lahodné a aj na druhý deň pri ohrievaní bolo ako čerstvo uvarené.

Tvarohové gule plnené slivkami a brusnicami


140 g zmäknutého masla
2 vajíčka, zvlášť bielky a žĺtky (izbovej teploty)
140 g hrubej pšeničnej krupice
štipka soli
140 g hladkej múky
500 g mäkkého tvarohu
50 ml tuzemského umu alebo runu :-)



Na plnku a dokončenie:
asi 15 zrelých ringlôt alebo okrúhlych žltých sliviek
pár lyžíc čerstvých brusníc (drobných, nie amerických) alebo odkvapkané brusnice z kompótu
krupicový cukor na posypanie sliviek
150 g masla + na preliatie hotových gulí
50 g krupicového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
1 lyžička škorice
250 g strúhanky z bieleho pečiva, sladkého pečiva alebo zmes strúhanky a strúhaného perníka (ja som použila zmes strúhaného perníka, bielej strúhanky a drvených detských piškót)
podľa chuti práškový cukor na posypanie (pokojne možno vynechať)



Zmäknuté maslo vymiešame do peny, pridáme žĺtky a zapracujeme do masla. Potom postupne prisypeme krupicu a vmiešame. Pridáme bielky, ktoré sme predtým zľahka prešľahali so štipkou soli. Na záver striedavo zamiešavame tvaroh a hladkú múku. Rýchlo vypracujeme hladké cesto, ak sa lepí, pridáme ešte trochu múky. Vytvarujeme z neho valec, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 2 hodiny.
Slivky opatrne vykôstkujeme tak, aby ostali na jednej strane spojené. Posypeme ich cukrom, osušíme a miesto po kôstke naplníme brusnicami. Slivky uzavrieme. Z cesta nakrájame 12 až 15 kúskov a zabalíme do nich naplnené slivky. V dlaniach dôkladne utiahneme, aby na guli neostali žiadne slabšie miesto.



Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, zľahka ju osolíme a pridáme 50 ml rumu. Gule opatrne kladieme do vody a varíme na miernom ohni 15 až 20 minút.
Medzitým v panvici roztopíme maslo, pridáme cukor, vanilkový cukor a strúhanku so škoricou. Ja som použila zmes bielej strúhanky, drvených detských piškót a strúhaného perníka. Všetko opražíme dozlatista a odstavíme.
Uvarené gule dáme na taniere, posypeme pripravenou posýpkou (a prípadne aj práškovým cukrom) a prelejeme rozpusteným maslom.






Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 23. 10. 2012 20:17:31
Akékoľvek ovocie v tvarohovom ceste je úžasné, slivky a brusnice je zaujímavá kombinácia. Práve ma napadlo že mám v mrazničke dosť marhúľ - ach jaj, dala by som si, narobila si mi chute. Akurát posýpku zo strúhanky som ešte nikdy neskúšala. Ale na tých fotkách vyzerá veľmi dobre.


Meno: Adusha Dátum: 24. 10. 2012 09:28:44
Ivetka - strúhanka musí byť kvalitná, domáca a treba ju poriadne dozlatista a voňavučka s cukrom opražiť na masle, ale priznám sa, čistá strúhanka mne nechutí, preto som ju skombinovala s piškótami a strúhaným perníkom, ale super je aj s orechmi. Ale viem si predstaviť, že z takej vianočky a iného sladkého pečiva musí byť strúhanka celkom chutná, len ju treba asi čerstvo pripraviť ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené