Minulý týždeň som sa trošku špŕtala v českej kuchyni, a po dvoch dňoch venovaným príprave slivkových povidiel, následne vareniu kulajdy, sa mi včera zažiadalo celý týždeň zavŕšiť aj dezertom s českým rodokmeňom. No, gule či knedlíky sa zvyknú podávať aj ako hlavné jedlo (podobne ako palacinky, buchty na pare, pečené buchty, šúlance, perky atď.), čo je v podstate stredoeurópsky unikát. Ja si to však neviem predstaviť a všetky vyššie spomenuté sladké jedlá na múčnom či vaječnom základe považujem skôr za teplé výdatné dezerty.
Nižšie uvedený recept mi padol do oka v newslettri jedného časopisu, ktorý mi chodieva pravidelne do emailovej pošty. Úplne náhodou som doma mala kúpené okrúhle žlté slivky a v mrazničke mám od leta namrazené drobučké brusnice slovenského (resp. slovensko-poľského) pôvodu. Tento recept prišiel ako na zavolanie. Priznám sa, s guľami a knedľami mám len skromné skúsenosti a nemám ešte svoje obľúbené recepty na jednotlivé druhy používaného cesta, preto som sa trochu bála ako dopadne cesto zo zvoleného receptu. Chvalabohu, dopadlo na jednotku. Je jemné, krehké, lahodné a aj na druhý deň pri ohrievaní bolo ako čerstvo uvarené.
Tvarohové gule plnené slivkami a brusnicami
140 g zmäknutého masla
2 vajíčka, zvlášť bielky a žĺtky (izbovej teploty)
140 g hrubej pšeničnej krupice
štipka soli
140 g hladkej múky
500 g mäkkého tvarohu
50 ml tuzemského umu alebo runu :-)
Na plnku a dokončenie:
asi 15 zrelých ringlôt alebo okrúhlych žltých sliviek
pár lyžíc čerstvých brusníc (drobných, nie amerických) alebo odkvapkané brusnice z kompótu
krupicový cukor na posypanie sliviek
150 g masla + na preliatie hotových gulí
50 g krupicového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
1 lyžička škorice
250 g strúhanky z bieleho pečiva, sladkého pečiva alebo zmes strúhanky a strúhaného perníka (ja som použila zmes strúhaného perníka, bielej strúhanky a drvených detských piškót)
podľa chuti práškový cukor na posypanie (pokojne možno vynechať)
Zmäknuté maslo vymiešame do peny, pridáme žĺtky a zapracujeme do masla. Potom postupne prisypeme krupicu a vmiešame. Pridáme bielky, ktoré sme predtým zľahka prešľahali so štipkou soli. Na záver striedavo zamiešavame tvaroh a hladkú múku. Rýchlo vypracujeme hladké cesto, ak sa lepí, pridáme ešte trochu múky. Vytvarujeme z neho valec, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 2 hodiny.
Slivky opatrne vykôstkujeme tak, aby ostali na jednej strane spojené. Posypeme ich cukrom, osušíme a miesto po kôstke naplníme brusnicami. Slivky uzavrieme. Z cesta nakrájame 12 až 15 kúskov a zabalíme do nich naplnené slivky. V dlaniach dôkladne utiahneme, aby na guli neostali žiadne slabšie miesto.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, zľahka ju osolíme a pridáme 50 ml rumu. Gule opatrne kladieme do vody a varíme na miernom ohni 15 až 20 minút.
Medzitým v panvici roztopíme maslo, pridáme cukor, vanilkový cukor a strúhanku so škoricou. Ja som použila zmes bielej strúhanky, drvených detských piškót a strúhaného perníka. Všetko opražíme dozlatista a odstavíme.
Uvarené gule dáme na taniere, posypeme pripravenou posýpkou (a prípadne aj práškovým cukrom) a prelejeme rozpusteným maslom.