Nie ste prihlásený login

Kulajda

Doma v kuchyni

19. 10. 2012



Predvčerom som sa konečne dostala po dlhšej dobe na miletičku - cieľom boli primárne slivky na povidla, duly ak na ne natrafím, feferónky a biely mak. Na trhovisko som sa vybrala hneď zrána, stánky boli plné čerstvého tovaru. Najprv som si celé trhovisko prebehla, zmapovala ceny a ponuku, zafixovala si polohu stánkov, kam som vedela, že sa chcem vrátiť.



Okrem sezónnej zeleniny, hromady nakrájanej kapusty pripravenej na nakladanie do suda, orechov, tekvíc, a posledných plodín leta, na trhu hustejšie dominovali aj stánky s čerstvými hríbmi a kuriatkami. Uprednostňujem vlastnoručne nazbierané huby resp. huby z dôverného zdroja, ale kuriatkam som nedokázala odolať! V auguste som si ich užila v maďarskej Paprika čárde v komplet kuriatkovom menu - výdatná kuriatková polievka s drobnými krupicovo-maslovými haluškami, jelenie s kuriatkovou omáčkou a žemľovou knedľou...



Už dlhšie som sa chystala na českú kulajdu, preto som kuriatkam jednoducho nedokázala odolať a kúpila som si ich tak akurát do hrnca. Kulajda je juhočeská polievka, ktorej základnými zložkami sú huby, zemiaky, smotana a kôpor. Priznám sa, že v poslednej dobe sa trošku viac vŕtam v českej kuchyni, ako aj v tej našej a učím sa elementárne základy pri tradičných polievkach - zápražky, zahusťovanie smotanou, múkou atď. Nevarievam tento typ polievok často, ale cez naše pokojné víkendy na maďarskom vidieku sa do nich rada púšťam. Ak spätne zhodnotím moje varenie na vidieku od konca leta, tak je založené najmä na slovenskej, českej a maďarskej kuchyni. Neviem čím to bude, ale v poslednej dobe ma to stále viac ťahá k tradičnej kuchyni... jasné, že táto kalorická kuchyňa našich predkov nie je určená na denné varenie, ale myslím, že nie je na škodu poznať poklady našej kuchyne a kuchýň, ktoré ju v behu dejín najviac ovplyvnili.

Kulajda s kuriatkami a strateným vajíčkom


200 g čerstvých kuriatok
1 cibuľa
3 bobkové listy
5 guľôčok čierneho a 5 nového korenia
2 vetvičky ligurčekovej vňate (alebo zelerovej, či petržlenovej)
soľ a čierne korenie
1/4 lyžičky rasce
4 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na malé kocky
500 ml kyslej smotany s čo najvyšším obsahom tuku
4 lyžice hladkej múky
1 - 3 lyžice octu
4 vajíčka
čerstvý kôpor



Kuriatka očistíme, väčšie pokrájame, drobné necháme v celku a dáme do hrnca s 2 litrami vody. Osolíme, pridáme olúpanú a prekrojenú cibuľu, bobkový list, čierne a nové korenie, rascu a ligurček. Privedieme k varu a varíme 15 minút. Múku rozmiešame v smotane, zriedime studenou vodou a cez sitko vlejeme do polievky. Dôkladne prešľaháme a privedieme opäť k varu. Prisypeme pokrájané zemiaky a uvaríme domäkka. Polievku dochutíme octom a soľou.



Do hotovej polievky opatrne postupne rozbijeme štyri vajíčka (jedno vajíčko na jednu štvrtinu plochy hladiny polievky) tak, aby sa neporušil žĺtok a bielok sa zatiahol okolo neho. Varíme približne 3 minúty tak, aby sa bielok zatiahol a žĺtok ostal tekutý. Polievku odstavíme, primiešame čerstvý nasekaný kôpor a čerstvo pomleté čierne korenie. Podávame ihneď, každému vložíme do taniera jedno vajíčko.

Poznámka: Stratené vajíčka môžeme uvariť aj samostatne a vložiť ich do taniera pri podávaní polievky.


Komentáre k článku


Meno: Dulce de Leche Dátum: 20. 10. 2012 06:38:58
Polievocka musela byt vyborna...tiez sa mi teraz chutia taketo \"hutnejsie\" jedla a polievky...telo proste vie,co zapytat..nevyhodou su len tie kila navyse,ktore sa ,cim je zimsie,zhadzuju tym tazsie :( teda aspon mne, ach jaj ...


Meno: Chez Lucie Dátum: 20. 10. 2012 11:17:43
Kulajda je jedna z mych nejmilejsich polevek, ale letos se mi vubec nepodarilo sehnat lisky... Tak se tady u tebe alespon divam, jak se ti bajecne povedla... A ten krasny retro talir ji slusi :-)


Meno: aneta Dátum: 20. 10. 2012 14:09:07
joj toto je paradne, ja som origos kulajdu este nikdy nejedla, ale musi to byt super!!! moja babka varievala vela takychto podobnych polievok, ach, uplna nostalgia... :-)


Meno: Adusha Dátum: 22. 10. 2012 09:43:36
Maťka, Lucka, Anetka, ďakujem veľmi pekne za komentáriky. Kulajda je svetová polievka, mňam!


Meno: Iveta Dátum: 23. 10. 2012 20:09:56
Kulajdu som ešte nejedla, vyzerá veľmi chutne. Kuriatka som videla predávať u nás na tržnici v piatok, tak som tam dnes šla že ich zopár na túto polievku kúpim, no asi som šla neskoro - neboli žiadne. A tiež mám na jeseň a v zime radšej také tradičnejšie jedlá.


Meno: Adusha Dátum: 24. 10. 2012 09:30:12
Ivetka, kulajdu možno uvariť aj z iných čerstvých húb a podľa mňa pokojne aj zo sušených ;) Nebude síce kuriatková, ale sušené huby dlhšie varené dajú podľa mňa polievke ešte intenzívnejšiu chuť ako kuriatka ;) Vyskúšaj :-)


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 31. 10. 2012 20:27:26
Kulajda je pre mňa v TOP 10 polievok. Jednoduchá, výdatná a geniálna. Ja som ju objavila na Šárkinom blogu (možno 2 roky dozadu). Fantastická a stratené vajce, aj keď som si myslela, aká to bude veda, sa mi podarilo na prvý raz. Kto neskúsil, vrele odporúčam. Len tie huby tu u nás na juhu Adush, jooj, tie mi tu najviac chýbajú. Vlastne ešte aj more ;-) Na jar sa však chystám, do lužných lesov!


Meno: Adusha Dátum: 02. 11. 2012 08:19:15
Katka, aj u mňa sa kulajda zaradila do top10 :-) A čo sa týka húb, aj mne tu dole veru chýbajú ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené