Predvčerom som sa konečne dostala po dlhšej dobe na miletičku - cieľom boli primárne slivky na povidla, duly ak na ne natrafím, feferónky a biely mak. Na trhovisko som sa vybrala hneď zrána, stánky boli plné čerstvého tovaru. Najprv som si celé trhovisko prebehla, zmapovala ceny a ponuku, zafixovala si polohu stánkov, kam som vedela, že sa chcem vrátiť.
Okrem sezónnej zeleniny, hromady nakrájanej kapusty pripravenej na nakladanie do suda, orechov, tekvíc, a posledných plodín leta, na trhu hustejšie dominovali aj stánky s čerstvými hríbmi a kuriatkami. Uprednostňujem vlastnoručne nazbierané huby resp. huby z dôverného zdroja, ale kuriatkam som nedokázala odolať! V auguste som si ich užila v maďarskej
Paprika čárde v komplet kuriatkovom menu - výdatná kuriatková polievka s drobnými krupicovo-maslovými haluškami, jelenie s kuriatkovou omáčkou a žemľovou knedľou...
Už dlhšie som sa chystala na českú kulajdu, preto som kuriatkam jednoducho nedokázala odolať a kúpila som si ich tak akurát do hrnca. Kulajda je juhočeská polievka, ktorej základnými zložkami sú huby, zemiaky, smotana a kôpor. Priznám sa, že v poslednej dobe sa trošku viac vŕtam v českej kuchyni, ako aj v tej našej a učím sa elementárne základy pri tradičných polievkach - zápražky, zahusťovanie smotanou, múkou atď. Nevarievam tento typ polievok často, ale cez naše pokojné víkendy na maďarskom vidieku sa do nich rada púšťam. Ak spätne zhodnotím moje varenie na vidieku od konca leta, tak je založené najmä na slovenskej, českej a maďarskej kuchyni. Neviem čím to bude, ale v poslednej dobe ma to stále viac ťahá k tradičnej kuchyni... jasné, že táto kalorická kuchyňa našich predkov nie je určená na denné varenie, ale myslím, že nie je na škodu poznať poklady našej kuchyne a kuchýň, ktoré ju v behu dejín najviac ovplyvnili.
Kulajda s kuriatkami a strateným vajíčkom
200 g čerstvých kuriatok
1 cibuľa
3 bobkové listy
5 guľôčok čierneho a 5 nového korenia
2 vetvičky ligurčekovej vňate (alebo zelerovej, či petržlenovej)
soľ a čierne korenie
1/4 lyžičky rasce
4 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na malé kocky
500 ml kyslej smotany s čo najvyšším obsahom tuku
4 lyžice hladkej múky
1 - 3 lyžice octu
4 vajíčka
čerstvý kôpor
Kuriatka očistíme, väčšie pokrájame, drobné necháme v celku a dáme do hrnca s 2 litrami vody. Osolíme, pridáme olúpanú a prekrojenú cibuľu, bobkový list, čierne a nové korenie, rascu a ligurček. Privedieme k varu a varíme 15 minút. Múku rozmiešame v smotane, zriedime studenou vodou a cez sitko vlejeme do polievky. Dôkladne prešľaháme a privedieme opäť k varu. Prisypeme pokrájané zemiaky a uvaríme domäkka. Polievku dochutíme octom a soľou.
Do hotovej polievky opatrne postupne rozbijeme štyri vajíčka
(jedno vajíčko na jednu štvrtinu plochy hladiny polievky) tak, aby sa neporušil žĺtok a bielok sa zatiahol okolo neho. Varíme približne 3 minúty tak, aby sa bielok zatiahol a žĺtok ostal tekutý. Polievku odstavíme, primiešame čerstvý nasekaný kôpor a čerstvo pomleté čierne korenie. Podávame ihneď, každému vložíme do taniera jedno vajíčko.
Poznámka: Stratené vajíčka môžeme uvariť aj samostatne a vložiť ich do taniera pri podávaní polievky.