Nátierka zo sliviek
Sezónne suroviny
29. 10. 2012
Možno ste sa už stretli s tzv. slivkovou nutellou, čo je príliš kreatívny názov pre nátierku zo sliviek a čokolády, ktorú si vymysleli šikovné slovenské gazdiné ako náhradu za pravú nutellu, ktorá, priznajme si, nie je pre väčšinu slovenských domácností zrovna lacná. Slivkovú nutellu veľmi dávno (cca 13 rokov dozadu) uvarila raz aj moja mama, ale priznám sa, nepresvedčila ma
(a pokiaľ si dobre pamätám, viackrát sme ju nerobili). Možno aj preto, lebo k nutelle to malo veľmi ďaleko. S odstupom času a s odosobnením od názvu si však nemyslím, že by tento produkt spracujúci úrodu sliviek bol zlý. Tento rok som sa opäť dostala k receptu na slivkovú "nutellu" ale nakoniec som sa rozhodla vyskúsať iný recept, ktorý sa v názve na nič nehrá. Je to jednoducho slivková nátierka.
Slivková nátierka vydrží v chladničke asi týždeň, ale pre predĺženie trvanlivosti ju môžete aj sterilizovať. Vzhľadom na zloženie však neodporúčam odkladať konzumáciu tejto dobroty príliš dlho. Slivkovú nátierku si vychutnáte na čerstvom pečive, v palacinkách či s lievancami, ale vďaka hustejšej konzistencii ňou môžete plniť aj buchty a využiť do rôznych koláčov a plniek.
Slivková nátierka
1 kg sliviek s kôstkami
6 lyžíc kryštálového cukru
2 vrecúška vanilkového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
2 vrecúška vanilkového pudingového prášku
2 lyžice rumu
2 lyžice kakaa
Slivky dôkladne umyjeme a celé ich vložíme do hrnca. Podlejeme 3 dl vody, pridáme kryštálový cukor, podlejeme a na miernom ohni varíme asi 2 hodiny, kým nezmäkne šupka na slivkách a dužina sa neoddeľuje od kôstiek. Vtedy hrniec odstavíme a necháme vychladnúť.
Slivky vykôstkujeme a vrátime späť k šťave, ktorú pustili. Rozmiešame na kašu, prípadne použijeme aj ponorný mixér. Pridáme vanilkový cukor, esenciu a pudingové prášky, ktoré sme si najprv rozmiešali v menšom množstve slivkového pyré. Za stáleho miešania opäť privedieme k varu a stiahneme z ohňa. Primiešame kakao a rum a ešte horúce plníme do čistých suchých fliaš. Sterilizujeme 10 minút pri 80 °C.
Pokiaľ nechceme nátierku sterilizovať, necháme ju najprv vychladnúť a až potom do nej primiešame rum a kakao. Nalejeme do čistých fliaš a držíme v chladničke. Spotrebujeme do 1 týždňa.
Komentáre k článku
Meno: Dulce de leche |
Dátum: 08. 11. 2012 11:31:53 |
Aduska,tento rok ju prvy krat robila aj moja mamina,ja som to este nikdy predtym nejedla,ale chutilo mi teda velmi..len skoda,ze toho spravila tak malo :)) |
Meno: Adusha |
Dátum: 08. 11. 2012 13:34:44 |
:-) Zastav sa, ešte mám tuším dve celé fľaštičky zasterilizované |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.