Nie ste prihlásený login

Zo záhrady priamo na stôl

Sezónne suroviny

31. 08. 2012



Už niekoľko týždňov si naplno užívam ten skvelý pocit variť z vlastnej úrody. Síce je tento rok skromná čo sa druhov zeleniny týka, ale paradajky a cukety zarodili tak bohato, že sme nestačili úrodu zúžitkovať len v čerstvom stave, preto prišlo aj na zaváranie, mrazenie, sušenie (o tom však až v niektorom z neskorších článkov).



Začiatkom augusta sme sa konečne mohli tešiť z čerstvo zrekonštruovaného domčeka. Skoro dva týždne v kuse sme bývali na našom vidieku, upratovali, zariaďovali, montovali nábytok, ale okrem toho si užívali čerstvý vzduch, pokoj, slnko. Ja som si samozrejme užívala svoju záhradku,  novú kuchyňu, varenie a fotenie v exteriéri.
V čase našej dovolenky boli moje cukety v záhrade na vrchole plodivých síl. Samozrejme, že sme sa ich snažili zúžitkovať v čo najmladšom veku, ale aj napriek tomu ich zopár vyrástlo trochu  viac. Aj z prerastených cukiet sa dá hocičo pripraviť, ja som sa rozhodla pre cuketové lievance. A keďže aj borák lekársky bol v dobrej kondícii, rozhodla som sa z neho pripraviť k lievancom dresing.

Cuketové lievance s uhorkovo-borákovým dresingom


Na lievance:
2 poháre nastrúhanej cukety
1 pohár hladkej múky
2 vajíčka
mlieko
1 ČL kypriaceho prášku
soľ, čierne korenie
pažítka
olej

Dresing:
borákové listy
1/2 uhorky
kyslá smotana
soľ, čierne korenie
borákové kvety



Nastrúhanú cuketu zmiešame s múkou, kypriacim práškom, rozšľahanými vajíčkami a podľa potreby trochou mlieka na hustejšie lievancové cestíčko. Osolíme a okoreníme a primiešame nasekanú pažítku. Necháme chvíľu odstáť a potom na zľahka potretej panvici upečieme lievance.





Borákové listy opláchneme a osušíme. Potom ich pokrájame na veľmi tenučké rezančeky a dáme do misky. Uhorku ošúpeme a nastrúhame a pridáme k borákovým listom. Zmiešame s kyslou smotanou, dochutíme soľou a korením. Ozdobíme borákovými kvetmi.



Cuketové lievance uložíme na taniere, prelejeme uhorkovo-borákovým dresingom a dozdobíme borákovými kvetmi.



Keďže začiatkom augusta cuketa poriadne plodila, nasadzovala aj veľké množstvo nových kvetov. Vyskúšať cuketové kvety som už chcela dávnejšie a teraz na to prišla vhodná chvíľa. Keďže som mala možnosť sledovať záhradu od skorých ranných hodín až do neskorého večera, vedela som, ako sa správajú cuketové kvety. Žiaľ, nie je to žiadny trvanlivý tovar. Ráno sa kvet rozkvitne a otvorí, na obed sa zavrie a zavädne a večer už z neho nič nie je. Ak som sa doteraz stretla s nejakými receptami s využitím cuketových kvetov, vždy išlo o samičie kvety s malou cuketkou za kvetom. Divím sa, ako je možné mať 10 cm mladú cuketku a k tomu aj rozkvitnutý kvet vpredu. Za tých pár dní sledovania mojej záhrady som zistila, že u mojích cukiet to nie je možné. Kvet bol zvädnutý a nepoužiteľný skôr, ako zárodok cukety dosiahol aspoň 7 cm a priemer 1 cm.



Logicky som uvažovala aj takto: zo samičích kvetov predsa budú plody, prečo ich predčasne zbierať, ale zasa, zo samčích kvetov nebude nič, nebolo by rozumnejšie využiť tie? Vzala som si do rúk aj knihu o talianskej kuchyni od Marcelly Hazan. No a na moje prekvapenie, tá odporúča  používať iba samčie kvety, vraj tie samičie sa rýchlo rozvaria, nedržia tvar a ani nie sú také chutné. Neviem to posúdiť, ale v prípade samičích kvetov ide asi skôr len o estetický doplnok k mladým krehkých cuketovým plodom bejby veľkosti. Aj v knihe Culinaria Itálie som si už dávnejšie všimla, že na jednej z prvých fotografií sú odfotené celé zväzky samčích kvetov. Nuž, bude to asi tak, že využiť sa dajú oba druhy kvetov, záleží od vás pre ktoré sa rozhodnete, resp. závisí od toho, ktoré zoženiete, či ktoré prevládajú vo vašej záhrade.





Keďže v mojom cuketovom záhone kvitli práve prevažne samčie kvety, natrhala som tie. Plnku som mala jasnú už dlhšie: ricotta a mäta. No a výsledok? Cuketové kvety určite zaradím k povinným sezónnym záležitostiam. Trochu som sa bála, že pri voňavej plnke chuť kvetov zanikne, ale nestalo sa tak... a som rada, lebo moje chuťové poháriky majú zasa o jednu skúsenosť viac. A hlavne pozitívnu.

Cuketové kvety s ricottovo-mätovou plnkou


veľké rozkvitnuté cuketové kvety
ricotta
čerstvá mäta
soľ, čierne korenie
hladká múka
perlivá minerálka (alebo mlieko)
vajíčko



Kvety zľahka opláchneme a opatrne osušíme. Odporúča sa odstrániť pestíky (dôvod neviem), ale ja som ich ponechala. Ricottu necháme odkvapkať, potom ju osolíme, okoreníme a zmiešame s nasekanou mätou. Touto plnkou opatrne naplníme kvety, dávame pozor, aby sme ich nepotrhali. Okvetné lístky stlačíme smerom do stredu, aby vo vnútri uzavreli plnku.
Z múky a minerálky vymiešame hladké cestíčko, ja som si pripravila tradičné palacinkové cestíčko z múky, mlieka, vajíčka a soli. Kvety namočíme do cestíčka a vypražíme v oleji z oboch strán dozlatista. Necháme odsať prebytočný tuk na papierových obrúskoch. Podávame hneď, pretože teplé kvety chutia najlepšie, samostatne ako chuťovku alebo napríklad s paradajkovým šalátom.



V lete samozrejme nesmie chýbať ani moja obľúbená pečená zelenina. Zemiaky, paprika, cuketa, paradajky a červená repa - bordová aj ružovov-biela. A k tomu pečené morčacie stehná.


Pečené morčacie stehná na víne a tymiane a opekaná zelenina


Na morčacie stehná:
4 morčacie stehná
soľ, čierne korenie
mletá paprika
tymian
biele víno
olej

Na opekanú zeleninu:
umyté a na polovice pokrájané zemiaky
červená paprika
paradajky
červená repa, mladé drobné buľvičky
cuketa
tymian
soľ, korenie



Morčacie stehná umyjeme, osušíme a na niekoľkých miestach ostrým nožom nakrojíme kožu. Bohato osolíme, okoreníme, posypeme mletou paprikou, tymianom, polejeme olejom a rukami dôkladne všetky koreniny a olej rovnomerne votrieme do mäsa. Dáme na plech, podlejeme bielym vínom a prikryté dáme dusiť do rúry pri 160 °C. O cca hodinu teplotu zvýšime na 180 °C a pečieme ešte aspoň pol hodiny. Nakoniec odkryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme ešte zopár minút, aby sa koža na stehnách opiekla. Počas celého pečenia mäso pravidelne kontrolujeme, otáčame a potierame výpekom. Upečené stehná sú šťavnaté, krehké, mäso sa samé oddeľuje od kostí.

Zelenina. Zemiaky umyjeme a rozkrájame na polovice (môžeme ich aj predvariť). Rozložíme na plech, pridáme pokrájanú papriku, rozpolené paradajky a na mesiačiky pokrájanú cviklu. Okoreníme a posypeme sušeným tymianom. Pečieme v rúre skoro do mäkka. Asi 30 minút pred koncom pridáme nakrájanú cuketu a dopečieme. Osolíme a podávame s morčacími stehnami.



S cviklou mi to tento rok veľmi nevyšlo. Zasadila som ju totiž na príliš slnečné a suché miesto. Tohtoročné suchá a nepravidelná zálievka ublížila aj mojej cvikle. Je drobná a niektoré buľvičky sa ani nevytvorili. Aj keď je drobná, na chuti jej to neubralo. Ba ani veľmi na kráse - z jedného balenia som vypestovala klasickú tmavobordovú cviklu, okrem nej však aj príťažlivé ružovo-biele exempláre. Tie si svoju dvojfarebnosť zachovávajú iba v surovom stave. Po tepelnej úprave sa sfarbia buď celé na ružovo, alebo do "biela" ako to vidno na nasledujúcej fotografii.



Cvikla pečená v alobale v ricottou a mätou


stredne veľké (v núdzi aj malé) buľvičky cvikly
olivový olej
soľ a čierne korenie
odkvapkaná ricotta
červený vínny ocot
mäta





Cviklu umyjeme a narežeme do kríža tak, aby na báze ostala spojená. Každú položíme na kúsok alobalu, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a zabalíme. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme podľa veľkosti 45 - 70 minút.
Upečenú cviklu rozbalíme, prstami stlačíme, aby sa otvorila a pokvapkáme červeným vínnym octom. Nakoniec bohato posypeme ricottou a mätou. pokvapkáme olivovým olejom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame ako samostatné zeleninové jedlo, ako súčasť šalátu alebo ako prílohu k mäsovým jedlám.



No a na záver sladká a úplne jednoduchá bodka. S domom sme získali aj zopár starých  a chorých stromov. Niektoré to už majú za sebou, iné to čaká na jeseň, no jabloň pred domom si chceme nechať a rezom omladiť, aj keď peň nevyzerá veľmi dobre, ani veľmi zdravo. Strom nám hádže na dvor jabĺčka, ktorých väčšina je žiaľ červavá. Nuž, daň sa eko prístup k záhrade. Keď však človeka prepadne chuť na sladké, kašle na červíkov. Jednoducho jablká pozbiera, pretriedi, tie ako tak schopné umyje a povykrajuje z nich červavé časti. Zvyšok nastrúha na koláč. V tomto prípade na úplne primitívny basic koláč. Ale, ak človek nemá ešte v kuchyni základné zásoby a do obchodu sa mu nechce, aj takýto obyčajný koláč je zrazu sviatkom.

Jablkový "Basic" koláč


2 poháre nastrúhaných jabĺk
2 poháre polohrubej múky
1 kypriaci prášok
1/2 hrnčeka krupicového cukru
3 vajíčka
1/2 hrnčeka slnečnicového  oleja
3 lyžice vlažnej vody (podľa potreby)
tuk a múka na prípravu plechu
práškový cukor + kakao na posypanie
jablko + mäta na ozdobu



Umyté a ošúpané jablká postrúhame do misy. Múku preosejeme s kypriacim práškom na postrúhané jablká. Pridáme cukor, vajíčka, olej a vodu podľa potreby a vymiešame hladké cesto. Vylejeme na pripravený plech, uhladíme a pečieme asi 25 minút dozlatista. Upečený koláč posypeme cukrom zmiešaným s kakaovým práškom a ozdobíme tenkými plátkami jablka a mäty.




Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 31. 08. 2012 20:53:47
Nádhera, krása a ešte raz nádhera. Ja mám síce to šťastie, že žijem na dedine, ale nejako som \"upadla\"....tak Aďuš tíško závidím v dobrom celú túto nádheru a energiu.


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 01. 09. 2012 20:10:22
Pekná úrodička Adi. Riešila som podobnú dilemu, ako je možné mať malinkú cuketku aj s kvetom a nejako som naklonená tomu, že to bude nejaký neprirodzený ofajč. S kvetmi som tento rok nerobila nič, ale možno ešte stihnem. Jablká sú krásne - aspoň pre mňa. My sme museli zlikvidovať 1 višňu a jeden vinič, lebo stál na mieste budúceho domčeka, ale ľúto mi bolo riadne. Ostatné stromy som presadila.


Meno: JankaŠípka Dátum: 02. 09. 2012 17:22:37
Kati, asi 2 týždne dozadu dávali Nebíčko v papuľke na STV1 s Jardom Židekom (neviem či pozeráš) a tam bol na cuketovom políčku, kde robil aj plnené kvety. Boli to fakt malé cuketky aj s kvetom, ktorý plnil a celé to vyrážal v cestíčku. Ak si nevidela tak si pozri http://www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-39-kolarovo


Meno: Anyzovka Dátum: 03. 09. 2012 01:11:46
Ahoj, k cuketovym kvetum : kazda rostlina ma samici i samci kvety, takze je muzes ochutnat a porovnat :-) Nejdriv kvetou samci kvety, par dni pote zacnou kvest samici. Bez samcich kvetu bys nemela cukety, slouzi \"pouze\" k opylovani kvetu samicich, ze kterych pak vyroste cuketka. Problemu se sklizni kvetu s malym plodem cuketky je nekolik, nejcastejsi je vsak na vine pocasi ! Kvet ma zivotnost, jak si uvedla, 3 hodiny a to musi stacit vcelam a motylum k opylovani - pokud je spatne pocasi, dest, tak maji samici kvety smulu :-/ V tom pripade si muzes pomoci sama, staci rano mezi 9h a polednem utrhnout samci kvet, odtrhnout okvetni listky a samici kvety jednoduse opylovat. Jinak samci kvety jsou mensi, uzke, hodi se na \"beignet\" tedy v testicku jako tempura. Samici kvety jsou baculatejsi a vetsi, idealni na plneni. V tom je asi jediny rozdil, chutove mi prijdou stejne. Zkousela jsem plnit i samci kvety ale je to fuska jak jsou uzke, nevejde se do nich skoro zadna napln, takze jich musis udelat opravdu hodne a da to casove zabrat. Na druhou stranu, kdybys pouzila samici kvety i s cuketkou v testicku, tak se cuketka nestihne tepelne upravit a zustane syrova. Proto jsou lepsi plnene, nebot pak se vari v pare (cca 9 minut) a cuketka ja pak krehka. Ja kvety pripravuji na nekolik zpusobu, samci i samici s/bez cuketky. Mas stesti, ze je mas na ocich a hned po ruce :-) Kvety jsou opravdu vytecne ! _________ http://anyzovka-v-zemi-cikad.blogspot.fr/


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 03. 09. 2012 21:25:11
Ďakujem Anýzovko za skvelý príspevok. Takéto praktické komentáre mám najradšej – zasa som o niečo múdrejšia. O rok budem pamätať. Dík za vysvetlenie kvetinovej cuketkovej alchýmie.


Meno: Adusha Dátum: 03. 09. 2012 21:25:26
Janka_dakujem, dufam, ze ma ta energia neopusti ;) Fakt si to uzivam, a dufam, ze z roka na rok budem stale viac :-)


Meno: Adusha Dátum: 03. 09. 2012 21:28:25
Katka_ no, neviem, mozno to bude aj o odrode cukiet, alebo co ja viem... zial, ako som pisala, kvety na mojich cuketkach odpadli skôr ako cuketka aspoň trošku podrástla... a aj keď sa ten kvet udržal na cuketky, bol zvädnutý a zošúverený, určite nie na kuchynské použitie...


Meno: Adusha Dátum: 03. 09. 2012 21:31:24
Anyzovka_dakujem za komentik a za výklad, veru, cuketové kvety sú výborné, budúcu sezónu sa im \"kuchynsky\" povenujem viac :-)


Meno: Iveta Dátum: 04. 09. 2012 20:04:16
Andrejka perfektné - úroda, fotky aj receptíky. Na cuketové kvety som sa tento rok chystala aj ja, no snáď o rok ich už vyskúšam. Obdivujem Ťa, koľko toho postíhaš. A ešte otázka - ten borák si vypestovala zo semienka, alebo si kúpila predpestovanú sadeničku?


Meno: Adusha Dátum: 04. 09. 2012 22:19:45
Ivetka, ďakujem ;) mne je ľúto, že som toho nestihla s cuketovými kvetmi viacej... snáď o rok. A čo sa boráka týka, zo semienka, rastie ako divý, a kvitne v podstate celé leto ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign