Začiatkom augusta sme sa konečne mohli tešiť z čerstvo zrekonštruovaného domčeka. Skoro dva týždne v kuse sme bývali na našom vidieku, upratovali, zariaďovali, montovali nábytok, ale okrem toho si užívali čerstvý vzduch, pokoj, slnko. Ja som si samozrejme užívala svoju záhradku, novú kuchyňu, varenie a fotenie v exteriéri.
V čase našej dovolenky boli moje cukety v záhrade na vrchole plodivých síl. Samozrejme, že sme sa ich snažili zúžitkovať v čo najmladšom veku, ale aj napriek tomu ich zopár vyrástlo trochu viac. Aj z prerastených cukiet sa dá hocičo pripraviť, ja som sa rozhodla pre cuketové lievance. A keďže aj borák lekársky bol v dobrej kondícii, rozhodla som sa z neho pripraviť k lievancom dresing.
Cuketové lievance s uhorkovo-borákovým dresingom
Na lievance:2 poháre nastrúhanej cukety
1 pohár hladkej múky
2 vajíčka
mlieko
1 ČL kypriaceho prášku
soľ, čierne korenie
pažítka
olej
Dresing:borákové listy
1/2 uhorky
kyslá smotana
soľ, čierne korenie
borákové kvety
Nastrúhanú cuketu zmiešame s múkou, kypriacim práškom, rozšľahanými vajíčkami a podľa potreby trochou mlieka na hustejšie lievancové cestíčko. Osolíme a okoreníme a primiešame nasekanú pažítku. Necháme chvíľu odstáť a potom na zľahka potretej panvici upečieme lievance.
Borákové listy opláchneme a osušíme. Potom ich pokrájame na veľmi tenučké rezančeky a dáme do misky. Uhorku ošúpeme a nastrúhame a pridáme k borákovým listom. Zmiešame s kyslou smotanou, dochutíme soľou a korením. Ozdobíme borákovými kvetmi.
Cuketové lievance uložíme na taniere, prelejeme uhorkovo-borákovým dresingom a dozdobíme borákovými kvetmi.
Keďže začiatkom augusta cuketa poriadne plodila, nasadzovala aj veľké množstvo nových kvetov. Vyskúšať cuketové kvety som už chcela dávnejšie a teraz na to prišla vhodná chvíľa. Keďže som mala možnosť sledovať záhradu od skorých ranných hodín až do neskorého večera, vedela som, ako sa správajú cuketové kvety. Žiaľ, nie je to žiadny trvanlivý tovar. Ráno sa kvet rozkvitne a otvorí, na obed sa zavrie a zavädne a večer už z neho nič nie je. Ak som sa doteraz stretla s nejakými receptami s využitím cuketových kvetov, vždy išlo o samičie kvety s malou cuketkou za kvetom. Divím sa, ako je možné mať 10 cm mladú cuketku a k tomu aj rozkvitnutý kvet vpredu. Za tých pár dní sledovania mojej záhrady som zistila, že u mojích cukiet to nie je možné. Kvet bol zvädnutý a nepoužiteľný skôr, ako zárodok cukety dosiahol aspoň 7 cm a priemer 1 cm.
Logicky som uvažovala aj takto: zo samičích kvetov predsa budú plody, prečo ich predčasne zbierať, ale zasa, zo samčích kvetov nebude nič, nebolo by rozumnejšie využiť tie? Vzala som si do rúk aj knihu o talianskej kuchyni od Marcelly Hazan. No a na moje prekvapenie, tá odporúča používať iba samčie kvety, vraj tie samičie sa rýchlo rozvaria, nedržia tvar a ani nie sú také chutné. Neviem to posúdiť, ale v prípade samičích kvetov ide asi skôr len o estetický doplnok k mladým krehkých cuketovým plodom bejby veľkosti. Aj v knihe Culinaria Itálie som si už dávnejšie všimla, že na jednej z prvých fotografií sú odfotené celé zväzky samčích kvetov. Nuž, bude to asi tak, že využiť sa dajú oba druhy kvetov, záleží od vás pre ktoré sa rozhodnete, resp. závisí od toho, ktoré zoženiete, či ktoré prevládajú vo vašej záhrade.
Keďže v mojom cuketovom záhone kvitli práve prevažne samčie kvety, natrhala som tie. Plnku som mala jasnú už dlhšie: ricotta a mäta. No a výsledok? Cuketové kvety určite zaradím k povinným sezónnym záležitostiam. Trochu som sa bála, že pri voňavej plnke chuť kvetov zanikne, ale nestalo sa tak... a som rada, lebo moje chuťové poháriky majú zasa o jednu skúsenosť viac. A hlavne pozitívnu.
Cuketové kvety s ricottovo-mätovou plnkou
veľké rozkvitnuté cuketové kvety
ricotta
čerstvá mäta
soľ, čierne korenie
hladká múka
perlivá minerálka (alebo mlieko)
vajíčko
Kvety zľahka opláchneme a opatrne osušíme. Odporúča sa odstrániť pestíky (dôvod neviem), ale ja som ich ponechala. Ricottu necháme odkvapkať, potom ju osolíme, okoreníme a zmiešame s nasekanou mätou. Touto plnkou opatrne naplníme kvety, dávame pozor, aby sme ich nepotrhali. Okvetné lístky stlačíme smerom do stredu, aby vo vnútri uzavreli plnku.
Z múky a minerálky vymiešame hladké cestíčko, ja som si pripravila tradičné palacinkové cestíčko z múky, mlieka, vajíčka a soli. Kvety namočíme do cestíčka a vypražíme v oleji z oboch strán dozlatista. Necháme odsať prebytočný tuk na papierových obrúskoch. Podávame hneď, pretože teplé kvety chutia najlepšie, samostatne ako chuťovku alebo napríklad s paradajkovým šalátom.
V lete samozrejme nesmie chýbať ani moja obľúbená pečená zelenina. Zemiaky, paprika, cuketa, paradajky a červená repa - bordová aj ružovov-biela. A k tomu pečené morčacie stehná.
Pečené morčacie stehná na víne a tymiane a opekaná zelenina
Na morčacie stehná:4 morčacie stehná
soľ, čierne korenie
mletá paprika
tymian
biele víno
olej
Na opekanú zeleninu:umyté a na polovice pokrájané zemiaky
červená paprika
paradajky
červená repa, mladé drobné buľvičky
cuketa
tymian
soľ, korenie
Morčacie stehná umyjeme, osušíme a na niekoľkých miestach ostrým nožom nakrojíme kožu. Bohato osolíme, okoreníme, posypeme mletou paprikou, tymianom, polejeme olejom a rukami dôkladne všetky koreniny a olej rovnomerne votrieme do mäsa. Dáme na plech, podlejeme bielym vínom a prikryté dáme dusiť do rúry pri 160 °C. O cca hodinu teplotu zvýšime na 180 °C a pečieme ešte aspoň pol hodiny. Nakoniec odkryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme ešte zopár minút, aby sa koža na stehnách opiekla. Počas celého pečenia mäso pravidelne kontrolujeme, otáčame a potierame výpekom. Upečené stehná sú šťavnaté, krehké, mäso sa samé oddeľuje od kostí.
Zelenina. Zemiaky umyjeme a rozkrájame na polovice (môžeme ich aj predvariť). Rozložíme na plech, pridáme pokrájanú papriku, rozpolené paradajky a na mesiačiky pokrájanú cviklu. Okoreníme a posypeme sušeným tymianom. Pečieme v rúre skoro do mäkka. Asi 30 minút pred koncom pridáme nakrájanú cuketu a dopečieme. Osolíme a podávame s morčacími stehnami.
S cviklou mi to tento rok veľmi nevyšlo. Zasadila som ju totiž na príliš slnečné a suché miesto. Tohtoročné suchá a nepravidelná zálievka ublížila aj mojej cvikle. Je drobná a niektoré buľvičky sa ani nevytvorili. Aj keď je drobná, na chuti jej to neubralo. Ba ani veľmi na kráse - z jedného balenia som vypestovala klasickú tmavobordovú cviklu, okrem nej však aj príťažlivé ružovo-biele exempláre. Tie si svoju dvojfarebnosť zachovávajú iba v surovom stave. Po tepelnej úprave sa sfarbia buď celé na ružovo, alebo do "biela" ako to vidno na nasledujúcej fotografii.
Cvikla pečená v alobale v ricottou a mätou
stredne veľké (v núdzi aj malé) buľvičky cvikly
olivový olej
soľ a čierne korenie
odkvapkaná ricotta
červený vínny ocot
mäta
Cviklu umyjeme a narežeme do kríža tak, aby na báze ostala spojená. Každú položíme na kúsok alobalu, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a zabalíme. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme podľa veľkosti 45 - 70 minút.
Upečenú cviklu rozbalíme, prstami stlačíme, aby sa otvorila a pokvapkáme červeným vínnym octom. Nakoniec bohato posypeme ricottou a mätou. pokvapkáme olivovým olejom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame ako samostatné zeleninové jedlo, ako súčasť šalátu alebo ako prílohu k mäsovým jedlám.
No a na záver sladká a úplne jednoduchá bodka. S domom sme získali aj zopár starých a chorých stromov. Niektoré to už majú za sebou, iné to čaká na jeseň, no jabloň pred domom si chceme nechať a rezom omladiť, aj keď peň nevyzerá veľmi dobre, ani veľmi zdravo. Strom nám hádže na dvor jabĺčka, ktorých väčšina je žiaľ červavá. Nuž, daň sa eko prístup k záhrade. Keď však človeka prepadne chuť na sladké, kašle na červíkov. Jednoducho jablká pozbiera, pretriedi, tie ako tak schopné umyje a povykrajuje z nich červavé časti. Zvyšok nastrúha na koláč. V tomto prípade na úplne primitívny basic koláč. Ale, ak človek nemá ešte v kuchyni základné zásoby a do obchodu sa mu nechce, aj takýto obyčajný koláč je zrazu sviatkom.
Jablkový "Basic" koláč
2 poháre nastrúhaných jabĺk
2 poháre polohrubej múky
1 kypriaci prášok
1/2 hrnčeka krupicového cukru
3 vajíčka
1/2 hrnčeka slnečnicového oleja
3 lyžice vlažnej vody (podľa potreby)
tuk a múka na prípravu plechu
práškový cukor + kakao na posypanie
jablko + mäta na ozdobu
Umyté a ošúpané jablká postrúhame do misy. Múku preosejeme s kypriacim práškom na postrúhané jablká. Pridáme cukor, vajíčka, olej a vodu podľa potreby a vymiešame hladké cesto. Vylejeme na pripravený plech, uhladíme a pečieme asi 25 minút dozlatista. Upečený koláč posypeme cukrom zmiešaným s kakaovým práškom a ozdobíme tenkými plátkami jablka a mäty.