Trhy sa konajú v jednej nádhernej tradičnej stodole, ktorá sa nachádza na Schulgasse 1g. Koncom augusta 2010 získal tento pravidelný farmársky trh medzinárodný status "Earth Market". Takýchto trhov je na svete iba 20, cez Rumunsko a Taliansko až po USA. Trh v Parndorfe je jediným s týmto statusom v Rakúsku.
Pred stodolou predávali čerstvú lokálnu zeleninu
Kritériá na pridelenie medzinárodného statusu "Earth Market" sú veľmi prísne, spomeniem niektoré:
- prísne kritériá na kvalitu produktu
- produkt nesmie pochádzať z veľkovýroby
- musí pochádzať len z okruhu 40 km od miesta trhov, čiže ide o prísne lokálne produkty
- produkty musia byť vyrobené ručne, podľa tradičných receptúr a v regióne
- musia pochádzať z ekologického poľnohospodárstva a predávané fair trade princípom, čiže od producenta rovno k zákazníkovi
Návštevníci Markt der Erde v stodole
Tak sme sa tam teda v sobotu vybrali. Nemala som vopred naštudované podrobné informácie, tak som predpokladala, že sa to bude konať na nejakej ulici vonku, v tradičných stánkoch. Táto predstava nás však minulú sobotu desila, lebo teplota sa šplhala vysoko cez 30 °C. Tradičná stodola ako miesto konania potešila.
Kuchári boli veľmi ukecaní, ukecali nás na eintopf aj kiš
Na trhy sme došli v čase obeda, tak sme sa rozhodli na úvod najesť. Dali sme si burgenlandský zeleninový eintopf s teľacím mäsom a malý jedol panónsky zeleninový kiš so špekom. Na kiš sa to veľmi nepodobalo, cesto bolo kysnuté a z celozrnnej múky. Aj keď názov nebol presný, tento chlebový koláč bol chutný a výdatný.
Jedlo sme si zobrali von na dvor, kde nám do jedla hrala miestna chorvátska skupina Tamburica.
Priamo na dvore v ohrade pobehovali kozičky a kozliatka, za čo nepríjemnou daňou bol zvýšený výskyt múch. Sústrediť sa na jedlo, keď vám po spotených nohách lezie naraz 5 múch dávalo zabrať.
Nakukla som aj do záhrady vo dvore a čo nevidím, môj obľúbený mangold!
Rakúšania sú povestní tým, že si potrpia na kvalitné potraviny, ideálne z ekologického poľnohospodárstva a že radi podporia domáce lokálne produkty. Rovnakú myšlienku majú farmarské trhy všade. Tie pandorfské sú u miestnych zjavne dosť známe, lebo ľudí sa tam prestriedalo celkom dosť. A čo všetko sa dalo vidieť, ochutnať a kúpiť?
Džemy rôznych chutí a kombinácií
Produkty z jabĺk a sirup z bazových kvetov
Ďalšie jablkové produkty
Mak - modrý, biely a štrúdľa z neho
Čerešňové a višňové zaváreniny, s rôznymi príchuťami
A marhuľové produkty z Kittsee. Vedeli ste, že v tejto obci dozrievajú tie najlepšie rakúske marhule?
A okrem toho ešte: káva, víno z Burgenlandu, prvý tohtoročný mušt, kozie syry, údené výrobky z mangalice atď.
A ako to vyzerá vo vašom bydlisku s farmárskymi trhami? Koná sa niečo na podporu kvalitných a hlavne lokálnych produktov aj u Vás, alebo je to len hudba budúcnosti? Navštevovali by ste takéto akcie, ak by ste mali možnosť? Ak už farmárske trhy navštevujute, čo na nich zvyčajne kupujete? Budem veľmi rada, ak mi napíšete.