Nie ste prihlásený login

Jedlé kvety

Zoznámte sa, prosím

25. 07. 2012



Že existuje nejaká kapucínka som tušila len matne (kvietok mi bol povedomý, ale že to nie je len obyčajná letnička som veru nevedela) a že sa vôbec takto volá som zistila len minulý rok. To, že sa dá jesť som sa dovtípila z fotografií mojej kamarátky Andrejky (na fotografii si na nej pochutnával jej manžel), i keď mi to prišlo ako taký strelený úlet. Pred rokom som si kúpila úžasnú knihu Varíme s bylinkami, kde je jedna kapitola venovaná aj kapucínke, po česky lichořeřišnici. Minulé leto som pravidelne chodievala po ulici pod lesom v našej mestskej časti, kde rástla kapucínka pred jedným domom. Vždy keď som šla okolo som si odtrhla jeden lístok a tešila sa z jeho ostrej pikantnej chuti, ktorá veľmi silno pripomína chuť potočnice lekárskej (watercress - Nasturtium officinale).


Nasturtium officinale - Potočnica lekárska - Watercress

Kto sleduje zahraničné blogy, či food časopisy, resp. žije v zahraničí (napr. vo Veľkej Británii) určite sa s "watercressom" stretol. Predáva sa ako základ pre listové šaláty podobne ako rukola, bejby špenát či polníček. Priznám sa, márne čakám, kedy sa objaví aj v našich končinách, lebo jeho ostrá pikantná chuť je veľmi zaujímavá. V zime sa mi podarilo zohnať semienka v Rakúsku, nevedela som sa dočkať svojho pestovateľského pokusu. Watercress, resp. po slovensky potočnica rastie vo vlhkom prostredí v okolí vôd, u nás je však zákonom chránená. Semienka som nasiala do širokého kvetináča a pravidelne dvakrát denne polievala, aby bola zemina stále vlhká. Potočnica krásne rástla, ale žiaľ, jedného dňa som zistila, že ju zdevastovali vošky a húseničky neznámeho škodcu. Z úrody nebolo nič, šla rovno do koša.


Lepidium sativum - prerastená Žerucha siata - Garden cress

Medzitým som v kuchyni na okne nechala prerásť žeruchu. Vybehla mi príliš do výšky a keďže som ju neskonzumovala v najmladšom štádiu, rástla ďalej a zdrazu mala lístky, ktoré som doteraz na žeruche nikdy nevidela. Moja radosť však prišla až s ochutnaním - chutili rovnako ako watercress či kapucínka! Áno, chuť týchto troch byliniek je veľmi podobná, mňa však potešilo zistenie,  že "vyrastená" žerucha mi chutí oveľa viac ako čerstvo vyklíčená mladučká verzia. Totiž, priznám sa, že bez ohľadu na to, či žerucha vyrástla na vate alebo v zemine, stále v nej cítim taký zvláštny puch, ktorý ma odrádza od častejšieho použitia v kuchyni. Lenže takto vyrastená žerucha puch stratila a na druhej strane získala presne tú chuť, o ktorej tu dnes píšem.



Vrátim sa však ku kapucínke. Pred začiatkom tohtoročnej pestovateľskej sezóny som si zadovážila dve balenia semienok kapucínky. Zopár ich šlo na balkón, zvyšok v hojnom počte na záhradu. Kapucínka v záhrade pomaly bujnela a medzi listami sa začali objavovať prvé kvety.


Tropaeolum majus - Kapucínka väčšia - Lichořeřišnice větší

Tešila som sa z tej krásy len krátko. Z týždňa na týždeň na kapucínku sadla nejaká čierna pliaga - v živote som nevidela taký hmyz - malé čierne mušky/chrobáčiky, záplava hmyzu, listy aj kvety zdevastované. Takže aj táto úroda skončila v koši. Našťastie, na balkóne sa kapucínka ako tak drží, práve má druhú vlnu kvitnutia. Ráno pred odchodom do práce som si prezrela nové puky, poobede z nich však už boli rozkvitnuté krikľavé nádhery. Natrhala som si zopár ostrých listov kapucínky a štyri kvietky.



Listy som zmiešala s rukolou a feniklom, pridala granátové zrniečka, dresing obohatený o dijonskú horčicu a agávový sirup a na záver oranžové kvety.

Kapucínka väčšia je jednoletá letnička, zvyčajne pestovaná len pre okrasu. Veľa ľudí nevie, aký má v záhrade poklad. Nejde len o zaujímavú chuť listov a kvetov a o využitie v kuchyni. Kapucínka je zaujímavá aj z bylinkárskeho hľadiska. Je prírodným antibiotikom a obsahuje veľké množstvo síry. Dokáže potlačiť bakteriálne infekcie, má dosah vraj aj na zlatého stafylokoka, ktorý sa vyznačuje veľkou rezistenciou voči ATB liečbe. Listy kapucínky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, železa a protizápalové látky - výluh z nich je vraj výborná čistiaca pleťová voda. Listy majú v sebe najviac sily samozrejme pred rozkvitnutím kvetov.
A ešte jedna zaujímavosť ohľadom pestovania. Na humóznej výživnej pôde budete mať z kapucínky záplavu listov. Naopak, ak túžite po kvetoch, treba ju zasadiť do pôdy chudobnej na živiny.

Čo sa týka využitia v kuchyni, spomeniem niekoľko možností:
- listy ako súčasť salsy, plniek, zmesi šalátových listov
- plnené listy
- kvety ako ozdoba šalátov, polievok, mís...
- bylinkové maslo s kvetmi kapucínky: maslo získa žiarivú farbu a ostrú chuť
- mladé kvetné púčiky sa dajú naložiť ako kapary

Ak mi čas a kapucínka dovolí, možno toto leto ešte niečo z vyššie uvedeného vyskúšam. Jedno je však jasné, o rok ju sadím znova.

Šalát z kapucínky


rukola
lístky z kapucínky
trochu feniklovej hľuzy (cca 1/5)
granátové zrniečka
kvety kapucínky

Na zálievku:
4 PL panenského olivového oleja
1 PL červeného vínneho octu
1 ČL dijonskej horčice
1 PL agávového sirupu
soľ a čierne korenie



Zo surovín na zálievku vymiešame hladký dresing. Fenikel nakrájame na veľmi tenké plátky, dáme do misy a premiešame s rukolou a listami kapucínky. Zalejeme dresingom a zľahka premiešame. Dáme na tanier, ozdobíme kvetmi a posypeme granátovými jadierkami.




Komentáre k článku


Meno: nora.tornosova Dátum: 27. 07. 2012 09:11:31
presne toto sa stalo aj mne, tieto kvety si pamätám ešte ako malá u starej mamy, tej to rástlo ako o život, tiež som ich zasadila a zničili mi ich tie čierne chrobáky...moja mama ich volá skočky, lezú na kaleráb a vysávajú šťavu z listoch, ktoré potom úplne vyschnú...my sme ich aj striekali, ale bez úspechu, všetko zhorelo...skočky ostali, alebo sa odsťahovali do susedov : ))))


Meno: Adusha Dátum: 27. 07. 2012 10:44:59
Jaaj, tak vidím, že nie som sama :-( opis presne sedí, všetko úplne vyšťavili a zničili... a vzhľadom na to, že som v blízkosti kvetov mala aj inú zeleninu, nemilosrdne som všetko vyhodila do popelnice :-( Na budúci rok to skúsim inak... tak uvidíme ;)


Meno: Andrea Dátum: 30. 07. 2012 17:49:08
Jéj, Adi, tak to som rada, že som ťa (teda Mike) inšpirovala! Väčšinou je to práve naopak!! ;)


Meno: Adusha Dátum: 03. 08. 2012 22:45:00
Andrejka, veru tak, dovtedy som o žiadnej kapucínke ani nechýrovala :-)


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 26. 08. 2012 19:14:04
Adusha, kapucínku si dobre vybrala. Nielen, že je jedlá, ale najmä odpudzuje hmyz v záhradke. Ja som ju pomerne náročne zháňala na jar, ako semienko, a nakoniec mi ani nevzišla. Ja som ju chcela čisto ako jednu z viacerých rastlín, ktoré som siala k zelenine, aby som sa zbavila kadejakej hmyzej hávede. Tak skúsim znova o rok, či sa jej bude alebo nebude chcieť.


Meno: Adusha Dátum: 27. 08. 2012 08:21:07
Katka, ahoj, no veru, aj ja som myslela aj na tieto pozitívne vplyvy kapoucínky...žiaľ, neprežila, zničili mi ju nejaké čierne chrobáky, vraj skočky... hrozná pliaga, úplne mi ju zruinovali, musela ísť do smetiaka :-( ale o rok budem zase múdrejšia, veľa vecí budem sadiť inak, tento rok to bol iba čistý pokus ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign