Listy som zmiešala s rukolou a feniklom, pridala granátové zrniečka, dresing obohatený o dijonskú horčicu a agávový sirup a na záver oranžové kvety.
Kapucínka väčšia je jednoletá letnička, zvyčajne pestovaná len pre okrasu. Veľa ľudí nevie, aký má v záhrade poklad. Nejde len o zaujímavú chuť listov a kvetov a o využitie v kuchyni. Kapucínka je zaujímavá aj z bylinkárskeho hľadiska. Je prírodným antibiotikom a obsahuje veľké množstvo síry. Dokáže potlačiť bakteriálne infekcie, má dosah vraj aj na zlatého stafylokoka, ktorý sa vyznačuje veľkou rezistenciou voči ATB liečbe. Listy kapucínky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, železa a protizápalové látky - výluh z nich je vraj výborná čistiaca pleťová voda. Listy majú v sebe najviac sily samozrejme pred rozkvitnutím kvetov.
A ešte jedna zaujímavosť ohľadom pestovania. Na humóznej výživnej pôde budete mať z kapucínky záplavu listov. Naopak, ak túžite po kvetoch, treba ju zasadiť do pôdy chudobnej na živiny.
Čo sa týka využitia v kuchyni, spomeniem niekoľko možností:
- listy ako súčasť salsy, plniek, zmesi šalátových listov
- plnené listy
- kvety ako ozdoba šalátov, polievok, mís...
- bylinkové maslo s kvetmi kapucínky: maslo získa žiarivú farbu a ostrú chuť
- mladé kvetné púčiky sa dajú naložiť ako kapary
Ak mi čas a kapucínka dovolí, možno toto leto ešte niečo z vyššie uvedeného vyskúšam. Jedno je však jasné, o rok ju sadím znova.
Šalát z kapucínky
rukola
lístky z kapucínky
trochu feniklovej hľuzy (cca 1/5)
granátové zrniečka
kvety kapucínky
Na zálievku:
4 PL panenského olivového oleja
1 PL červeného vínneho octu
1 ČL dijonskej horčice
1 PL agávového sirupu
soľ a čierne korenie
Zo surovín na zálievku vymiešame hladký dresing. Fenikel nakrájame na veľmi tenké plátky, dáme do misy a premiešame s rukolou a listami kapucínky. Zalejeme dresingom a zľahka premiešame. Dáme na tanier, ozdobíme kvetmi a posypeme granátovými jadierkami.