Rebarboru, vodu, cukor a rozmarín dáme do hrnca a privedieme k varu. Stiahneme plameň a pozvoľna varíme asi 15 minút. Mäkkú rebarboru rozpučíme pučidlom na zemiaky a pridáme citrónovú šťavu. Ak je zmes príliš sladká, pridáme ďalšiu citrónovú šťavu. Necháme vychladiť.
(V pôvodnom recepte nie je zmienka o cedení, ale ja som zmes samozrejme precedila). Zmes precedíme cez sitko a hustú tkaninu a nalejeme do fľaše. Spotrebujeme čo najrýchlejšie: tento sirup + perlivá voda = spritzer. Pohár so spritzerom dozdobíme čerstvým rozmarínom.
No a na záver recept na rebarborovo-zázvorové čatní, ktoré čaká v chladničke na svoju chvíľu. Na family session nechýbalo malé pečené chrumkavé prasiatko. Chcela som si dať mäsko z neho s čatní, ale chlieb, horčica, chren a idé tradičné dochucovadlá dnes vyhrali. Vyzerá to však tak, že čatní otvoríme k zajtrajšiemu obedu - v chladničke už čakajú kačacie prsia. Musím vymyslieť niečo delikátne a so slabým šmrcnutím do ázijských chutí.
Rebarborové čatní so zázvorom
2 PL olivového oleja
1 väčšia červená cibuľa, nadrobno
0,5 kg rebarbory, nakrájanej
1/2 pohára zlatých hrozienok
1/2 pohára svetlohnedého cukru
1 - 2 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
1/2 ČL mletej škorice
2 PL červeného vínneho octu
Na oleji podusíme červenú cibuľu domäkka, stačí 5 - 6 minút. Pridáme rebarboru, prepláchnuté hrozienka, cukor, zázvor a škoricu. Dusíme, kým rebarbora nezmäkne (cca 6 - 8 minút). Primiešame červený vínny ocot a naberieme do čistých fliaš, ktoré pred uskladnením necháme vychladnúť. Podávane s grilovaným bravčovým mäsom, s kačacími prsiami, či ako zložku nejakej omáčky k pečenému alebo grilovanému mäsu.