Jahodová nostalgia
Sezónne suroviny
04. 06. 2012
Koláčik, ktorý vidíte na fotografii je jeden z tých, ktoré mi evokujú detstvo, mamu, skoré leto, prvé jahody... Pre mňa a pre brata bol tento koláč jahodovou slasťou a nevedeli sme sa ho dojesť. Po plnom plechu sa zvyčajne len tak zaprášilo. Tento koláč som nejedla viac ako 13 rokov a keď ma drahý poprosil o upečenie koláča na barbecue firemnú párty, moja voľba padla práve naň. Volala som domov mame, aby ho pohľadala a nadiktovala mi ho do telefónu. Je to totiž jeden z tých receptov zo "Život" éry, ušmadlaný a ulepený kúsok papiera z časopisu, ktorý leží vo vyčlenenom šuflíku v kuchyni spolu s hromadou ďalších výstrižkov, z ktorých väčšina sa stala legendárnymi nielen u nás doma, ale po celom Slovensku. Úprimne priznajte, nenájde sa aj u vás doma nejaký umastený recept zo Života?
Jahodový koláč so snehom
Cesto:
150 g masla, zmäknutého
150 g práškového cukru
150 g hrubej múky
4 vajcia
1 vanilkový cukor
citrónová kôra z 1 citróna
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
K tomu:
jahodový džem
750 g jahôd
4 bielky z veľkých vajec
100 g cukru
vlašské orechy, nahrubo nasekané
Rúru vyhrejeme na 180 °C, plech vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Maslo a cukor vyšľaháme do svetlej peny, postupne zašľaháme vanilkový cukor, žĺtky a citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Na záver do žĺtkovej masy zľahka vmiešame múku a sneh z bielkov. Rozotrieme na plech a upečieme.
Upečený, ešte teplý koláč potrieme jahodovým džemom. Zo 4 bielkov a 100 g cukru vyšľaháme hustý sneh. Potretý koláč obložíme nahusto pokrájanými jahodami, potrieme snehom a posypeme nasekanými orechami. Dáme zapiecť do rúry (horný ohrev) dozlatista. Necháme vychladnúť a ihneď podávame, lebo najlepšie chutí úplne čerstvý.
Komentáre k článku
Meno: nora.tornosova |
Dátum: 05. 06. 2012 14:55:37 |
viem presne, o čom hovoríš...ja tiež opatrujem staré recepty zo života vystrihané, zašnlé, zožltnuté s vystrapkanými okrajmi, ale tie koláče mám najradšej...náš obľúbený je so salkovým krémom a navrchu s jahodami zaliatymi v červenej želatíne...mňaaaaaaaam |
Meno: Adusha |
Dátum: 05. 06. 2012 16:11:52 |
hmm, to znie dobre, nepoznam :-) jahody&salko som piekla minuly rok v tejto podobe: http://www.food4fun.sk/?food=1&id=34/#1 |
Meno: nora.tornosova |
Dátum: 05. 06. 2012 19:08:18 |
oskenujem Ti recept a prepošlem na mail |
Meno: magdalena |
Dátum: 06. 06. 2012 22:47:29 |
Adush, navnadila si ma s rebarborou, že skúsim niektorý z tých fantastických receptov, čo si uverejnila. Ale keď som videla tento, začala som ním. Tak miesto jahôd, šla do koláča rebarbora, ale použili sme s kombináciou jahodového džemu. No neviem, či som ho stihla dobre nafotiť, pol plechu už padlo, ledva stačil vychladnúť. :) má veľký úspech. Vďaka za recept a inšpiráciu. |
Meno: Adusha |
Dátum: 07. 06. 2012 08:34:35 |
Magdalenka, super, dobry napad :-) Rebarbora a sneh je tiez skvela kombinacia :-) |
Meno: Adriana |
Dátum: 16. 06. 2012 09:35:19 |
Veru Adka, stare recepty su tie najlepsie... u mna je to s receptami obdobne:) ... no co uz... kolacik vyzera super... jahodkove variacie nikdy nesklamu... |
Meno: Adusha |
Dátum: 16. 06. 2012 21:42:05 |
Tak tak, stare rodinne recepty su striebrom... a dedicstvom... |
Meno: klarelia |
Dátum: 21. 06. 2012 22:39:14 |
Koláč mě nadchl na první pohled, je to úplná esence léta a domácích ovocných koláčů z dětství. Takže jsem neodolala a pustila se do něj a je výborný! Krásný na pohled, chuť skvělá (jen je na můj vkus až moc sladký, ale to si může každý nastavit sám). Moc děkuju za bezva recept, určitě jsem ho nepekla naposledy. Ať se blogu dál daří! |
Meno: Adusha |
Dátum: 21. 06. 2012 23:09:00 |
Klarelia, dakujem za mily komentarik a som rada, ze ste kolacik skusili a ze aj chutil ;) |
Meno: zooey |
Dátum: 19. 06. 2013 23:59:37 |
koláčik som piekla mame na narodeniny do práce... mne sa zdal trošku moc sladký a cesto je premočené od šťavy z jahôd :( neviem prečo... ale mama je z neho nadšená :) recept ešte určite niekedy zopakujem :) |
Meno: Adusha |
Dátum: 20. 06. 2013 09:14:58 |
Tak to ma mrzí, že to nevyšlo podľa predstáv. Cesto určite trochu navlhne, ale nemalo by byť premočené. Potreli ste ho dôkladne džemom? Nemali ste príliš zrelé jahody? Možno pustili viac šťavy... alebo ich nabudúce príliš nepokrájajte a obložte väčšími kúskami - polovicami a tie uložte reznou plochou hore...malo by to pomôcť ;) Alebo použite menší plech, aby bolo upečené cesto hrubšie ;) |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.