Tento rok sa mi sezónu rebarbory podarilo celkom dobre využiť. Tento koláč som piekla ešte minulý týždeň a rozmýšľam, či to nebola zároveň rozlúčka s rebarborou. Stále síce váham, že by som mohla ešte poriešiť nejaký lekvár, omáčku k dobrému mäsku - napr. ku kačacine, alebo pripraviť voňavé čatní. Sezóna rebarbory ešte nekončí, otázne je, či sa k ďalšej rebarbore ešte dopracujem. Aktuálne sa totiž teším z jahôd, ktoré začali dozrievať už aj v záhradke mojich svokrovcov. A to ani nehovorím, ako veľmi sa neviem dočkať čerešní a višní. Mala by som vybehnúť cez týždeň na nejaké trhovisko, predpokladám, že sladučké májovky už budú ku kúpe. A čo vy, na ktoré ovocie sa tešíte najviac?
Rebarborový koláč s mascarpone
Na cesto:
4 vajcia
5 lyžíc práškového cukru
3 lyžice polohrubej múky
3 lyžice kukuričného škrobu (Gustin)
2 ČL kypriaceho prášku
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
jahodový džem na potretie koláča
Na pyré:
500 g rebarbory
400 ml vody
100 - 150 g kryštálového cukru
3 lyžice kukuričného škrobu
Na plnku:
20 g práškovej želatíny
trochu vody na napučanie želatíny
500 g mascarpone
2 ČL vanilkového extraktu
6 lyžíc práškového cukru
jahody a mäta na ozdobenie
1. Rúru vyhrejeme na 180 °C, obdlžníkový plech (ideálne s odnímateľným okrajom) vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
2. Vajcia rozbijeme a žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do svetlej peny. Po lyžiciach pomaly pridávame múku, škrob a kypriaci prášok. Na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech a vo vyhriatej rúre pečieme 20 - 25 minút. Vychladnuté cesto potrieme jahodovým džemom.
3. Pripravíme rebarborové pyré. Vodu s cukrom dáme zovrieť, pridáme nakrájanú rebarboru a dusíme pár minút, kým rebarbora nezmäkne. V troche studenej vody rozmiešame škrob a pomaly, za pravidelného miešania, vlejeme do odstavenej rebarbory. Dôkladne premiešame, vrátime späť na sporák a necháme prevrieť. Odstavíme, necháme vychladnúť a potom nahrubo rozmixujeme (mne sa však rebarboru podarilo rozvariť, takže som už mixér nechala na pokoji, chcela som v plnke zanechať kúsky rebarbory).
4. Pripravíme plnku. Do vody alebo ovocnej šťavy dáme napučať želatínu. Mascarpone vyšľaháme s vanilkovým extraktom a práškovým cukrom. Napučanú želatinu zohrejeme (nesmie prevrieť), aby sa rozpustila, vlejeme do vychladnutého rebarborového pyré a dôkladne premiešame. Pyré pridáme k mascarpone a dôkladne premiešame. Nalejeme na koláč potretý džemom a odložíme do chladničky stuhnúť. Stuhnutý koláč pokrájame na úhľadné kocky, dozdobíme pl átkom jahody a lístkom mäty.