Nie ste prihlásený login

Zhmotnené blaho

Doma v kuchyni

14. 05. 2012



 Nigella je bohyňa dezertov a tento názor mi nikto nevezme. A táto záležitosť je asi tá najúžasnejšia vec od nej, aké som kedy pripravila a jedla. Keď tento dezert ochutnal pred asi dvoma rokmi môj brat, vyjadril sa, že v živote nejedol nič lepšie. Včera bol pozvaný k nám na obed, tak som si povedala, že ho poteším a pripravím práve túto dobrotu.





Tentoraz už aj môj drahý uznal, že je to neskutočná dobrota. Ak sa vám v kuchyni zvyšia bielky a chcete skúsiť niečo nové, poďte do toho! Minimálna námaha = maximálny efekt a neskutočné blaho.

Zabudnutý puding podľa Nigelly

 
6 bielkov z veľkých vajec
1/2 lyžičky soli
250 g krupicového cukru
1/2 lyžičky vínneho kameňa
1 lyžička vanilkového extraktu
maslo na vymastenie plechu
300 ml hustej smotany na šľahanie
4 marakuje/passion fruit
170 g černíc
200 g jahôd, rozštvrtených



Poznámka: Vínny kameň (nem. Weinstein, ang. cream of tartar) je soľ kyseliny vínnej a je výborným kypridlom pri príprave cukroviniek a pečiva. V nemecky hovoriacich krajinách sa bežne predáva v potravinách medzi surovinami na pečenie, u nás ho predáva napríklad sieť drogérií DM, značka Alnatura, ako bio bezfosfátová verzia kypriaceho prášku. Predáva sa v malých sáčkoch, tiež tuším 14 g, podobne ako bežný kypriaci prášok.



Rúru vyhrejeme na 220 °C, veľký plytký plech dôkladne vymastíme maslom. Vo veľkej mise vyšľaháme bielky so soľou dotuha. Postupne pridávame cukor, potom vínny kameň a vanilkový extrakt. Šľaháme, kým sneh nie je pevný a lesklý. Sneh rozotrieme na vymastený plech, vložíme do poriadne rozohriatej rúry (aspoň 30 minút vopred zapnúť) a rúru ihneď vypneme. Necháme v rúre celú noc, otvárať dvierka je prísne zakázané!



(Nigella odporúča bielkovú hmotu preniesť na veľkú tácku. Na to zabudnite. Nejde to. Cesto jednoducho drží na plechu, je úspechom, ak sa na tanier podarí preniesť jednotlivé kúsky. Ale ktovie, možno budete šikovnejší ako ja.) Šľahačku ušľaháme dotuha a natrieme na snehové cesto. Z marakují vydlabeme voňavú dužinu a dáme ju na šľahačku. Posypeme jahodami a černicami a ihneď podávame.


Komentáre k článku


Meno: Bella Dátum: 14. 05. 2012 22:30:31
Vyzerá to úžasne, čo nevidieť budem môcť použiť jahody z vlastnej záhradky :) Len by som chcela vedieť, čo je to ten vínny kameň ??? Neviem, či som iba ja taký neznalec, ale ešte som o tom nepočula :))


Meno: Adusha Dátum: 14. 05. 2012 23:20:24
Bella, pridala som info do clanku, hladaj v DM, Alnatura, bio bezfosfátový prášok do pečiva, to je vinny kamen


Meno: Papaja Dátum: 15. 05. 2012 08:25:34
Věřím, že to chutnalo tak úžasně, jak úžasné jsou fotky! :-) Zejména ta první - hodila by se jako tapeta na pc plochu :-))) Jahody a veškeré lesní ovoce jsou má vášeň, takže moje období přichází. Hurá! .-) Moc krásné, Adushko :-)


Meno: Chez Lucie Dátum: 15. 05. 2012 09:45:30
Mnam, ja tenhle dezert miluju... Pokud teda koukam dobre a je to to same nebo podobne, jako Pavlova, da se misto vinneho kamene pouzit ocet (http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/01/pavlova.html)... Mas moc pekne fotky, hlavne ta treti se mi moc libi...


Meno: Adusha Dátum: 15. 05. 2012 13:30:06
Pavlinka, dakujem za mily komentarik, veru, ako tapeta by bola ta fotka perfektna :) Veru, aj ja sa tesim na vsetky bobule - jahody, maliny, cernice, ba aj ribezle... mnam mnam mnam!


Meno: Adusha Dátum: 15. 05. 2012 13:33:55
Lucka, je to podobne ako pavlova, ale v tomto pripade ostanu bielky makke, vlacne, žuvačkoidné, zo snehu sa nevytvori ziadna škrupinka (skořábka) :)


Meno: Dulce de leche Dátum: 16. 05. 2012 18:13:53
jooj,tak toto musi byt nebicko v papulke :)) pavlovu milujem,a toto je urcite este \"upgrade\" :))


Meno: Adusha Dátum: 16. 05. 2012 23:49:45
Matka, veru, je to nebicko, vzdy ked vidim tieto fotky sa mi zbiehaju slinky ;)


Meno: jafra Dátum: 09. 07. 2012 08:55:36
když to dám do trouby ráno,tak to mám nechat taky přes noc? Vypadá to úžasně


Meno: Adusha Dátum: 09. 07. 2012 10:14:12
nie nie, v tom pripade si myslim, ze staci do vecera - resp. ja by som pocitala vzdy cca 12 hodin.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené