Nigella je bohyňa dezertov a tento názor mi nikto nevezme. A táto záležitosť je asi tá najúžasnejšia vec od nej, aké som kedy pripravila a jedla. Keď tento dezert ochutnal pred asi dvoma rokmi môj brat, vyjadril sa, že v živote nejedol nič lepšie. Včera bol pozvaný k nám na obed, tak som si povedala, že ho poteším a pripravím práve túto dobrotu.
Tentoraz už aj môj drahý uznal, že je to neskutočná dobrota. Ak sa vám v kuchyni zvyšia bielky a chcete skúsiť niečo nové, poďte do toho! Minimálna námaha = maximálny efekt a neskutočné blaho.
Zabudnutý puding podľa Nigelly
6 bielkov z veľkých vajec
1/2 lyžičky soli
250 g krupicového cukru
1/2 lyžičky vínneho kameňa
1 lyžička vanilkového extraktu
maslo na vymastenie plechu
300 ml hustej smotany na šľahanie
4 marakuje/passion fruit
170 g černíc
200 g jahôd, rozštvrtených
Poznámka: Vínny kameň (nem. Weinstein, ang. cream of tartar) je soľ kyseliny vínnej a je výborným kypridlom pri príprave cukroviniek a pečiva. V nemecky hovoriacich krajinách sa bežne predáva v potravinách medzi surovinami na pečenie, u nás ho predáva napríklad sieť drogérií DM, značka Alnatura, ako bio bezfosfátová verzia kypriaceho prášku. Predáva sa v malých sáčkoch, tiež tuším 14 g, podobne ako bežný kypriaci prášok.
Rúru vyhrejeme na 220 °C, veľký plytký plech dôkladne vymastíme maslom. Vo veľkej mise vyšľaháme bielky so soľou dotuha. Postupne pridávame cukor, potom vínny kameň a vanilkový extrakt. Šľaháme, kým sneh nie je pevný a lesklý. Sneh rozotrieme na vymastený plech, vložíme do poriadne rozohriatej rúry (aspoň 30 minút vopred zapnúť) a rúru ihneď vypneme. Necháme v rúre celú noc, otvárať dvierka je prísne zakázané!
(Nigella odporúča bielkovú hmotu preniesť na veľkú tácku. Na to zabudnite. Nejde to. Cesto jednoducho drží na plechu, je úspechom, ak sa na tanier podarí preniesť jednotlivé kúsky. Ale ktovie, možno budete šikovnejší ako ja.) Šľahačku ušľaháme dotuha a natrieme na snehové cesto. Z marakují vydlabeme voňavú dužinu a dáme ju na šľahačku. Posypeme jahodami a černicami a ihneď podávame.