Najprv to boli reďkovky, teraz špenát a rukola. V mojej záhradke je to prvé "harvest" trio. Prekvapená som bola najmä zo špenátu a rukoly, ktoré bujneli z týždňa na týždeň. Horúce minulotýždňové počasie neurobilo úrode dobre, medzi špenátovými lístkami, aj medzi rukolou sa začali tvoriť zárodky kvetov - takže najvyšší čas zožať úrodu.
Domov do kuchyne som doniesla kopu špenátu i rukoly, v chladničke ešte čakala na svoje použitie jarná cibuľka, hrášok, zelené fazuľkové lusky a zelená špargľa. Bolo to viac ako zjavné, že dnešný deň bude zelený.
Zelené smoothies z rukoly a banánu
Zelené smoothies som na zahraničných stránkach zaregistrovala už dávnejšie, ale predstava piť nápoj z rozmixovaného špenátu, avokáda, rukoly, kelu či mangoldu ma nelákala. Nevedela som si predstaviť ako to môže chutiť. A popravde, farba tiež nič moc.
Vyskúšať zelené smoothies mi napadlo v podstate po pozitívnej odozve mojej v Amerike žijúcej kamarátky Andrejky, ktorá si na raňajky zvykne robiť nielen klasické ovocné, ale aj so zelenou zeleninou skombinované nápoje plné vitamínov. Množstvo rukoly a špenátu a jeden prezretý banán, ktorý som včera večer odložila zmraziť do mrazničky rozhodlo. Recepty, ktoré som našla na nete sa pripravovali z mandľového mlieka. Aj mandľové mlieko by som chcela konečne vyskúsať, ale dnes som chcela obísť zdĺhavé prípravy, preto som si na raňajky vymyslela vlastnú verziu a s výsledkom som bola spokojná - perfektná kombinácia a najmä, pohár smoothies naozaj zasýti.
Na dve menšie porcie:
200 ml 100 %jablkového džúsu, alebo ideálne šťavy
2 poriadne hrste rukoly
1 prezretý, zmrznutý banán
1 PL agáve sirupu
(ľad)
Uvedené suroviny dáme do mixéra a dôkladne rozmixujeme. Nalejeme do pohárov, ozdobíme kúskom banánu a lístkom rukoly. Podávame ihneď.
Zelená polievka z rukoly a špenátu
20 g masla
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 múčny zemiak
1,2 l zeleninového vývaru
150 ml smotany na šľahanie
250 - 300 g zmesi rukoly a špenátu
soľ a korenie
čerstvá bazalka
syr s modrou plesňou

V hrnci zohrejeme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Chvíľu dusíme domäkka, pridáme na drobné kocky nakrájaný zemiak a tiež chvíľu podusíme. Zalejeme horúcim vývarom a povaríme 10 minút. Potom pridáme polovicu rukoly a špenátu a varíme asi 5 minút, kým nezvädne.
Zalejeme smotanou, osolíme, okoreníme a pridáme čerstvú bazalku. Necháme prevrieť a odstavíme. Chvíľu necháme chladnúť, potom rozmixujeme v mixéri spolu so zvyšnou rukolou a špenátom na hladký zelený krém. Podávame ozdobené rukolovými lístkami a posypané syrom s modrou plesňou.
Zelená príloha k mäsu plná jarných vitamínov
Túto zelenú zmes jarnej zeleniny som spolu so zemiakovým pyré podávala k šťavnatému pečenému mäsku.
maslo
jarná cibuľka, aj s vňaťou
2 strúčiky cesnaku
hrášok, ideálne čerstvo vylúpaný
zelená špargľa
zelené fazuľkové lusky
špenát
soľ a korenie
Zelenú špargľu umyjeme, drevnaté konce odlomíme a nakrájame na cca 4 cm kúsky. Hlavičky dáme bokom. Fazuľkové lusky umyjeme, odrežeme končeky a tiež nakrájame na 4 cm kúsky. Lusky aj špargľu (bez hlavičiek) povaríme vo vriacej vode cca 4 minúty, aby skrehli. Schladíme studenou vodou. Na masle podusíme cibuľu a nasekané strúčiky cesnaku. Pridáme hrášok, fazuľkové lusky, predvarenú špargľu aj hlavičky a za občasného miešania varíme asi 5 minút. Na záver pridáme špenát, osolíme, okoreníme a premiešame. Keď špenát zavädne odstavíme. Podávame ako prílohu k mäsu.