Nie ste prihlásený login

Aj v zime sa dá uvariť chutná paradajková polievka

Doma v kuchyni

28. 01. 2012



A teraz ma ukameňujte! Čo je to za nápad variť paradajkovú polievku v strede zimy? Úprimne, až taký blbý nápad to nie je.  Samozrejme, nevarila som ju ani z kečupu, ani z paradajkového džúsu, ale ani z čerstvých paradajok nie. Paradajky chutia momentálne ako z umelej hmoty, takže polievka z nich by nechutila paradajkovo, ani keby som ju uvarila z troch kíl čerstvých plodov. Variť paradajkovú polievku z čerstvých paradajok má význam iba vtedy, ak máte k dispozícii skutočne voňavé, šťavnaté a na kríčku dozreté paradajky. A paradajky musia byť „spoza humna“, nie z druhého konca svetadielu. Úprimne, tieto parametre väčšina paradajok na slovenskom trhu nespĺňa ani na vrchole ich sezóny. Ak také chcete, treba ich vypestovať v záhrade, alebo sa po nich poobzerať na zeleninových trhoch. Okrem priekupníkov so zeleninou a ovocím určite natrafíte aj na poctivých pestovateľov s chutnými a zaručene doma vypestovanými paradajkami.



Čiže, ak nemáme teraz k dispozícii kvalitnú čerstvú surovinu, čo použijeme? No predsa paradajky z konzervy! Väčšina konzerv s paradajkami pochádza z Talianska, a paradajky boli pred zakonzervovaním  zaručene zrelé (aspoň to na obale garantuje väčšina výrobcov). Samozrejme, že výrobky z paradajok sú rôznej kvality a rôznej ceny. Ja som si svoju obľúbenú značku už našla.



Vrátim sa k samotnej polievke. Paradajková polievka je vo všeobecnosti celkom obľúbená. Posledných niekoľko týždňov ma nejako prenasleduje. Ešte koncom decembra som so známymi na obede riešila fenomén paradajkovej polievky so strúhaným syrom, najčastejšie s lacným eidamom. Eidam sa v horúcej polievky správa úplne inak ako parmezán. Lepí a ťahá sa, polievka sa konzumuje len s ťažkosťami. Na druhej strane, parmezán má skvelú vlastnosť – pozvoľna sa roztápa a nelepí sa. A k paradajkovej polievke jednoducho patrí. Miesto strúhaného parmezánu si s touto polievkou viem predstaviť aj parmezánové lupienky (upečené na panvici z čerstvo strúhaného syru).



V januári som po dlhšej dobe uvarila paradajkovú polievku. Neopierala som sa o žiadny recept, pristúpila som k nej intuitívne a podľa spomienky na moje dávnejšie paradajkové polievky. Polievku som rozmixovala na hladký krém,  čo mi akosi prišlo prirodzené, lebo dovtedy som varievala vždy len hladkú paradajkovú polievku.
V nasledujúcich dňoch som mala 3 x do činenia s touto polievkou z rôznych reštaurácií. Prvýkrát to bolo v rámci donášky obeda do práce – pôvod Pizza Mizza v Dúbravke. Na úvod ma prekvapila štruktúra polievky – nebola hladká a hustá ako moja, ale skôr redšia, polopriesvitná, s kúskami (sekaných) paradajok a čerstvou, i keď od teploty polievky zavädnutou bazalkou. Chuťovo to nebolo zlé, taký lepší štandard.



Vtedy som si uvedomila, že paradajková polievka nemusí byť vôbec hladká. Nasledovala návšteva reštaurácie Kubu v Auparku a ja som si zámerne objednala paradajkovú polievku. Chcela som vedieť ako ju varia v talianskej reštaurácii. Aj tu mala polievka štruktúru. Bola uvarená z celých súdkovitých paradajok, ktoré neboli ani posekané. Vo väčšej miske mi plávali asi tri paradajky, takže som si ich lyžičkou musela krájať. Trošku neočakávané veľké kusy zeleniny, ale chuťovo bola polievka výborná. No a do tretice som si pre porovnanie dala paradajkovú polievku aj v reštaurácii Chillout na Bajkalskej. Výborná polievka s kúskami paradajok, perfektne dochutená, veľká porcia. Keď to zhrniem, tento mesiac som natrafila na slušné paradajkové polievky. Všetky tri boli podávané s parmezánom a rovnako všetky tri boli hrubej konzistencie s kúskami paradajok. Tento fakt ma motivoval uvariť aj doma polievku bez použitia mixéra, so zachovaním štruktúry. Došlo k tomu minulý víkend a musím pripustiť, že tento variant je pre mňa zaujímavejší ako krém. Pohrala som sa aj s vložkou do polievky. Krémovú som podávala so syrovo-bazalkovými haluškami, druhý variant s bazalkovou šľahačkou. Samozrejme, čerstvo nastrúhaný parmezán na stole nesmie chýbať. Každý si do polievky pridá toľko, koľko sa mu žiada.
A ako ste na tom vy s paradajkovou polievkou? Ako ju varíte? Varíte ju aj v zime alebo ju považujete sa rýdzo letnú záležitosť?

Tento príspevok venujem kolegyni Adele, ktorej recept na paradajkovú polievku sľubujem už dva týždne a ktorá ma v podstate nevedomky primäla k mini prieskumu. Adelaida, nech sa páči, dočkala si sa ;)

Zimná paradajková polievka v dvoch variantoch


1 stonka zeleru, nakrájaná
2 - 3 šalotky, nakrájané najemno
1 strúčik cesnaku, nakrájaný na plátky
2 x 400 g konzerva celých paradajok (súdkovitých)
500 ml paradajkového pyré (pasatta)
cca 500 ml zeleninového vývaru
niekoľko stoniek bazalky
soľ a čierne korenie
olivový olej

na syrovo-bazalkové halušky:
krémový syr typu Philadelphia
čerstvá bazalka, nasekaná nadrobno
trošku strúhaného parmezánu
(soľ a čierne korenie)

na bazalkovú šľahačku:
smotana na šľahanie
čerstvá bazalka, nasekaná nadrobno



V hrnci necháme zohriať olivový olej a potom na ňom speníme nakrájaný zeler a šalotku. Po chvíli pridáme cesnak a miešame, aby neprihorel. Skôr ako začne cesnak hnednúť, prilejeme do hrnca obsah konzerv (paradajky môžeme nožom nahrubo nakrájať) a paradajkové pyré. Necháme zovrieť, chvíľu povaríme a dolejeme horúcim vývarom. Varíme asi 10 minút, dochutíme soľou a korením a do polievky vložíme niekoľko celých bazalkových stoniek. Varíme ďalších 10 minút. Potom bazalku vyberieme a
1.    obsah hrnca nalejeme do mixéra a rozmixujeme najemno,
2.  obsah hrnca nahrubo rozpučíme pučidlom na zemiaky, alebo polievku zľahka „prebehneme“ ponorným mixérom.
Podľa potreby dochutíme. Na záver vložím do polievky ešte stonku bazalky, aby jej odovzdala svoju vôňu (to už síce urobila aj vyhodená bazalka, ale na umocnenie vône s čerstvou bazalkou nikdy nešetrím). Polievku podávame so syrovo-bazalkovými haluškami alebo s bazalkovou šľahačkou. Dozdobíme čerstvou bazalkou a na stôl položíme aj nastrúhaný parmezán.



Syrovo-bazalkové halušky pripravíme tak, že krémový syr zmiešame s nastrúhaným parmezánom a bazalkou. Podľa potreby dochutíme soľou a korením, ale nie je to nutné. Pomocou dvoch lyžíc formujeme z hmoty halušky, ktoré opatrne vložíme do polievky.

Bazalkovú šľahačku pripravíme tak, že vyšľahanú šľahačku zľahka premiešame s nasekanou bazalkou. Polievku ozdobíme kopčekom šľahačky a čerstvou bazalkou.


Komentáre k článku


Meno: aneta Dátum: 28. 01. 2012 07:59:55
hmm uplne suhlasim, paradajky Mutti su tie prave! ja uz z inych paradajkovu polievku a paradajkovu omacku na cestoviny ani nevarim.


Meno: RAjka Dátum: 28. 01. 2012 21:27:05
Aďuška ja paradajkové polievky bežne varím aj v zime no takéto paradajky, ako používaš ty som ešte nevidela kde ich kupuješ? Ďakujem:)


Meno: Adusha Dátum: 28. 01. 2012 21:56:20
Andrejka, Mutti značku kupujem u nas v Terne, ale nie je to pravidlo. Kupujem aj iné značky ;)


Meno: Dulce de leche Dátum: 29. 01. 2012 22:52:15
Andrejka,velmi obdivujem tvoj zmysel pre detail..ako viest zajst,napriklad len pri paradajkovej polievke az k \"jadru veci\" a pohrat sa :))parada:)


Meno: Adusha Dátum: 29. 01. 2012 23:19:30
MAťka, dakujem za komentarik. Noo, ved vies, to je moja uchylka ist obcas az k jadru veci... zo situacie ohladom paradajkovej polievky to nejak tak samo vyplynulo, tak som to tu spisala ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign