V piatok som na
Facebooku avizovala, že nás čaká ázijský víkend. Doma už čakali zásoby limetiek, kokosového mlieka, citrónovej trávy a čerstvého koriandru. Pár dní pred víkendom som začala premýšľať nad karí. Doteraz som zakaždým varila iba thajské karí, ktorého aromatický a chuťový základ tvorí karí pasta, citrónová tráva, listy kaffirovej limety a kokosové mlieko. Hlavnou zložkou môže byť mäso, hydina alebo ryba, buď samotná, alebo častejšie v kombinácii s viacerými druhmi zeleniny. Ako prílohu varím k thajskému karí thajskú voňavú a snehovobielu jasmínovú ryžu.
Jedlá typu karí sú obľúbené aj v ďalších krajinách (juhovýchodnej) Ázie. Ázijská kuchyňa je pre mňa stále veľká neznáma, takže dodnes netuším aké rozdiely sú v karí rôznych ázijských oblastí. Na TV Paprika som si celkom obľúbila reláciu
Anjum Anand o indickej kuchyni. A tak som vďaka nej začala spoznávať pestré indické jedlá. Začala som tušiť, že na rozdiel od thajského karí, kde je všetka chuť a aróma skrytá v použitej karí pasty, v prípade Indie sa používajú rôzne koreniny (napr. rímska rasca, semeno koriandru, kurkuma), ktoré sa v úvode opražia na panvici, aby uvoľnili svoju vôňu. Zároveň sa v závere varenia na umocnenie vône pridávajú ďalšie koreniny, napríklad zmes garam masala.
Doma som už dlhšie mala maslovú tekvicu a posledné listy kučeravého kelu zo záhrady. Obidve suroviny som si spolu s cícerom vedela predstaviť v karí indického typu a tak som sa v sobotu do toho pustila. Zamiesila som aj cesto na môj prvý naan. Vyberala som zo 4 receptov, nakoniec som zvolila jeden z dvoch receptov z
biblie o pečení chleba, o ktorej som písala v januári. Tvar nebol presne podľa predstáv, a aj hrúbka mohla byť menšia, ale chuťovo bol vynikajúci. Černucha siata dokáže urobiť s cestom divy, ju tam bolo cítiť najviac.
Keďže som však vedela, že mäsožravý manžel vegetariánskym karí pohrdne, uvarila som nakoniec aj thajské karí s kuracím mäsom, mrkvou a batátmi. O jedlo na dva dni som mala tým pádom postarané. Trochu indického karí mi ostalo, takže si ho ráno vezmem na obed do práce.
Čo sa týka dezertu, mala som vymyslených niekoľko ázijských inšpirácií, ale nedopracovala som sa k nim. Zablúdila som trošku do Karibiku a pripravila jednoduchý a neskutočne chutný dezert – grilovaný ananás s mätovo-limetkovým cukrom. O tom však napíšem nabudúce. No a večer si chlapci rozkázali pečené buchty. Tak som sa z Ázie cez zachádzku do Karibiku vrátila naspäť k nám, do strednej Európy.
Thajské červené karí s kuracím mäsom, mrkvou a batátmi
2 šalotky alebo 1 menšiu cibuľu
1-2 stonky citrónovej trávy
1 lyžica rastlinného oleja
3-4 lyžičky červenej thajskej karí pasty
4 kuracie prsia nakrájané na malé kúsky
1 väčší sladký zemiak – ošúpaný a nakrájaný na kocky
2 väčšie mrkvy, nakrájané šikmo na kolieska
1 plechovka kokosového mlieka
1 lyžica thajskej rybej omáčky
1 lyžička prírodného cukru
4 sušené lístky kafirovej limety
čerstvý koriander
Cibuľu a citrónovú trávu nakrájame čo najjemnejšie, z trávy vyhodíme drevnatú časť stonky.
Rozohrejeme wok, prilejeme olej a keď sa rozohreje, vsypeme cibuľku a pražíme domäkka cca 3 minúty. Pridáme citrónovú trávu a karí pastu a za stáleho miešania pražíme asi 1 minútu, aby sa uvoľnila vôňa z korenia a z trávy.
Pridáme mäso a zo všetkých strán ho opečieme. Prisypeme nakrájanú mrkvu a batáty a chvíľu opekáme. Potom pridáme niekoľko kvapiek thajskej rybej omáčky, cukor, lístky z kafirovej limety a všetko zalejeme kokosovým mliekom. Premiešame a pomaly privedieme k varu. Potom stiahneme plameň a varíme dovtedy, kým nebude mäso mäkké a omáčka pekne hustá. Počas varenia karí občas premiešame.
Koriandrové lístky stiahneme zo stoniek, posekáme, polovicu vmiešame do karí a druhou posypeme karí na tanieri. Podávame s jasmínovou ryžou alebo s basmati ryžou.
Naan s cesnakom, černuchou a koriandrom
cca 100 ml vody
5 lyžíc bieleho jogurtu
280 g nebielenej chlebovej múky
1 strúčik cesnaku, nasekaný najemno
1 lyžička černuchy (nigella sativa)
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička soli
2 lyžičky medu
1 lyžica prepusteného (ghee) alebo rozpusteného obyčajného masla + na potretie po upečení
1 lyžička instantného droždia
1 lyžica nasekaného čerstvého koriandru
Zo všetkých surovín okrem čerstvej koriandrovej vňate vypracujeme hladké nelepivé cesto. Odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť. Rúru spolu s plechom na pečenie zohrejeme na 250 °C. Hotové cesto premiesime a zapracujeme do neho nasekaný koriander. Rozdelíme na 4 rovnako veľké diely. Každý diel vyformujeme do tvaru gule a potom ho rozvaľkáme do tvaru pretiahnutej slzy, či trojuholníka. Cesto by malo byť silné cca 5 – 8 mm, tenšie cesto by v rúre vyschlo a spálilo sa. Cesto, s ktorým momentálne nepracujeme, prikrývame potravinovou fóliou, aby neobschlo. Hotové chlebové placky položíme na horúci plech a v hornej časti rúry pečieme 4 – 5 minút, kým sa placky nenafúknu. Potom prepneme rúru na funkciu gril a grilujeme, až naan začne hnednúť a začnú sa na ňom robiť pľuzgiere. Upečený naan potrieme rozpusteným maslom a prikryjeme vlhkou utierkou. Najlepšie chutí teplý.
Juhoindické zeleninové karí s kokosovým mliekom
2 PL rastlinného oleja
1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
4 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
1 PL čerstvého zázvoru, nastrúhaného
1 PL koriandrových semien
1 ČL rímskej rasce
¾ ČL kurkumy
½ ČL čili prášku
1 PL paradajkovej pasty
1,5 pohára vody alebo zeleninového vývaru
1 plechovka kokosového mlieka (400 ml)
6 cm kúsok škorice
soľ a mleté čierne korenie
zmes zeleniny (karfiol, batáty, tekvica. zelená fazuľka..), nakrájanej na primerane veľké kúsky
1 konzerva cíceru (scedená a prepláchnutá)
baby špenát (alebo mangold, kel atď)
2 PL čerstvej limetovej šťavy
1 ČL strúhanej limetovej kôry
2 PL čerstvého koriandru
Vo woku alebo v inej väčšej panvici zohrejeme rastlinný olej a cibuľu na ňom opekáme, kým nezmäkne. Pridáme cesnak so zázvorom a pražíme ďalšie 1 – 2 minúty. Potom do panvice vsypeme semená koriandru, rímsku rascu, kurkumu a čili a opekáme 30 sekúnd alebo dovtedy, kým sa z korenia neuvoľní vôňa. Zalejeme paradajkovou pastou a minútu povaríme. Potom prilejeme vývar a kokosové mlieko a prihodíme tyčinku škorice. Privedieme k varu a povaríme 5 minút. Do panvice prisypeme pripravenú zmes zeleniny (v mojom prípade iba tekvica a zelená fazuľka) a uvaríme domäkka. Z hrnca vyberieme škoricu, prisypeme cícer a listovú zeleninu (v mojom prípade kel), ochutíme limetkovou šťavou a kôrou a povaríme tri minúty. Posypeme koriandrovou vňaťou a podávame s basmati ryžou (v mojom prípade s jasmínovou ryžou a s chlebom naan).
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.