Tak ako existujú jedlá viazané na určitú sezónu, tak sú aj dezerty typické pre určité obdobie roka. Teraz v zime si človek dopraje aj ťažšie, sýtejšie jedlá, ktoré nielenže zaženú hlad, ale človeka aj zahrejú. S dezertmi je to podobne. A s nápojmi rovnako. Priznajte sa, koľkokrát ste túto zimnú sezónu varili víno? Ja ani raz. Jednoducho, nebolo naň počasie. I keď je sever Slovenska zavalený snehom, tu dole v Bratislave kvitne zlatý dážď a svokre na záhrade už lezú zo zeme krokusy. Dnes síce trošku prituhlo, ale či ešte príde skutočná zima je otázne.
Vrátim sa však k dezertu. Ten, o ktorom dnes píšem je vyslovene sezónny, čím viac potrebujete zohriať, tým viac padne vhod. Zima v dezertoch, to sú najmä hrušky, jablká, sušené a kandizované ovocie, orechy, omamne voňavé orientálne korenie, teplý alkohol. A presne z týchto surovín čerpá aj môj koláč. Je plný ďatlí, hrušiek, orechov a hrejivého zázvoru. Ešte hrejivejší je však použitý armaňak (
môžete použiť aj brandy, koňak).
Na prvý pohľad možno pôsobí prekombinovane, ale výsledkom je harmonický celok. Koláč je šťavnatý, ale výdatný a sýty. Jeho intenzívna chuť a vôňa si žiadajú niečo na odľahčenie. Ideálnym sparring partnerom tomuto koláču bude vanilková zmrzlina alebo šľahačka, ale kamarátiť sa bude aj s hustým gréckym jogurtom či kyslou smotanou.
Hruškovo-datľový koláč so zázvorom a pekanovými orechmi
(zdroj inšpirácie: Apetit)
250 g datlí bez kôstky, nakrájaných nadrobno
300 ml mlieka
100 g masla + na vymastenie formy
140 g zázvorovej zaváraniny (džemu)
140 g tmavého trstinového cukru (dark muscovado)
3 veľké zrelé hrušky, olúpané a pokrájané na väčšie kúsky
170 g hladkej múky, preosiatej
1,5 lyžičky kypriaceho prášku
1 lyžičky sódy bikarbóny
70 g pekanových orechov
2 lyžičky mletého zázvoru
½ lyžičky zmesi korenia mixed spice (možno nahradiť perníkovým korením)
2 vajíčka, prešľahané
85 g svetlého trstinového cukru
100 ml brandy (koňak, armaňak)
Datle vložíme do hrnca spolu s mliekom, maslom, zázvorovým džemom a tmavým cukrom. Zohrievame, kým sa maslo nerozpustí a zmes nezačne bublať. Premiešame, odstavíme a necháme 1 hodinu chladnúť.
Rúru predhrejeme na 180 °C, formu s priemerom 23 cm vyložíme papierom na pečenie a vymastíme maslom. Múku zmiešame s kypriacim práškom, sódou bikarbónou, koreninami a 40 g nasekaných orechov. Spojíme s datľovou hmotou a s vajíčkami. Nalejeme do formy, obložíme hruškami a medzery vyplníme zvyšnými pekanovými orechmi.
Pečieme 40 minút, potom koláč prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 25 – 30 minút, kým nie je cesto prepečené. Medzitým zvaríme svetlý cukor s 50 ml vody na sirup. Vmiešame alkohol a odstavíme. Upečený koláč prelejeme polovicou sirupu, zvyšok podávame zvlášť, spolu so smotanou, zmrzlinou, hustým jogurtom alebo crème fraîche.