Nie ste prihlásený login

Vylepšená perníková klasika

Doma v kuchyni

01. 09. 2009


Liaty perník je asi najjednoduchší a najvďačnejší koláč. Je chutný a nenáročný na prípravu, keďže všetky ingrediencie stačí zmiešať v jednej mise a vyliať na plech. Perník možno obohatiť pridaním posekaných orechov do cesta – prípustné sú všetky druhy. K orechom môžeme pridať aj namočené hrozienka, či brusnice. Aj úprava upečeného koláča môže byť rôzna. Minimálnu námahu bude stáť pocukrovanie, chutnejší a šťavnatejší perník však získame, keď ho potrieme pikantným džemom (najlepšie ríbezľovým) a polejeme čokoládovou polevou. V „zákuskovom“ špeciály časopisu Katarínka som natrafila na recept nezvyčajne zatraktívneného perníka pomocou sliviek a piškót. V pôvodnom recepte odporúčali použiť plech o veľkosti 22 x 31 cm a 15 sliviek. Ja som použila väčší plech a 20 sliviek, ale to nebol celkom dobrý nápad. Naplnené slivky mi totiž ostali trčať z cesta, a nezmenilo sa to ani po upečení. V ceste ostali nad slivkami „kráterčeky“, takže zaujímavú dvojfarebnú polevu bolo veľmi ťažké aplikovať. I keď výsledný efekt nebol stopercentný, na chuti to koláču vôbec neubralo.

Slivkový perník

Perníkové cesto:
300 g hladkej múky
230 g práš. cukru
2 vajcia
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička mletej škorice
2 lyžice kakaa
3 lyžice slivkového lekváru
100 ml oleja
370 ml mlieka
1 prášok do perníka

Tmavá poleva: 100 g tmavej čokolády a 50 g stuženého tuku (Cera)
Biela poleva: 50 g bielej čokolády a 20 g stuženého tuku (Cera)
K tomu:
15 zrelých sliviek a 30 okrúhlych piškót,
papier na pečenie (príp. tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy)


Múku a cukor preosejeme a s spolu s ostatnými prísadami dáme do misy a ručne vymiešame na hladkú hmotu. Hmotu nalejeme na plech o rozmeroch 22 x 31cm. Slivky odkôstkujeme, do stredu každej vložíme dve piškóty a poukladáme pravidelne na perníkové cesto. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C cca 25 - 30 minút. Po vychladnutí polejeme polevou - najprv hnedou, potom na miesta so slivkami navrstvíme bielu polevu a pomocou špajle ťaháme do tmavej polevy tvar hviezdy. Po stuhnutí pokrájame na kocky.

Tip: Piškóty zlepíme slivkovým lekvárom do dvojíc a až potom vložíme do sliviek.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené