Priznám sa, mleté mäso mám rada. Je veľmi všestranné. Veď čo všetko
sa dá z neho uvariť? Fašírky, sekaná, ragú, rôzne omáčky, či plnky. Dá
sa piecť, zapekať, variť. Výborne sa kombinuje so zeleninou, zemiakmi či
cestovinami. Je aj veľmi tvárne – môžeme ho vyváľať do šišky, do
väčších či menších gulí, do placiek, valčekov.
Mleté mäso môžeme použiť aj na prípravu domácich polotovarov. Uvaríme si
boloňské ragú vo väčšom množstve a potom už len podľa potreby
rozmrazíme a použijeme do cestovín, do zeleninových nákypov a podobne.
Alebo si môžeme pripraviť drobné mäsové guľôčky, opiecť na panvici,
vychladnuté zamraziť a tiež použiť do rôznych jedál.
Mojim najobľúbenejším jedlom s mletého mäsa je tex-mex chilli con carne.
Toto farebné jedlo z jedného hrnca varím rada a dosť často. Pri varení
sa zašpiní iba jeden hrniec, ak nerátam varechu, dosku na krájanie a
nôž. Nakrájanie všetkého síce chvíľu trvá, ale keď už je všetko v hrnci,
stačí len čakať a sem-tam zamiešať. Farby paprík môžeme obmieňať,
alebo použiť viaceré farby. Ja rada používam aj žltú a oranžovú papriku,
jedlo je tak farebnejšie. Hotové chilli con carne podávame s pečivom,
ryžou alebo veľkým múčnym zemiakom, pečeným v alobale.
500 g mletého hovädzieho mäsa
2-3 cibule
2-3 strúčiky cesnaku
2-3 mrkvy
kúsok zeleru
1 malá zelená paprika
1 malá červená paprika
0,25 l mäsového vývaru
0,25 l červeného vína
veľká konzerva paradajok (800 g)
tymian
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
½ až 1 lyžička sambal oeleku
plechovka červenej fazule (400 g)
olej
Mrkvu, zeler, papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na drobné kocky.
V panvici ohrejeme olej a opražíme na ňom mäso do zlatohneda. Medzitým
ako sa mäso praží, nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak. K opraženému mäsu
pridáme cibuľu a cesnak a chvíľu opekáme. Potom pridáme nakrájanú
mrkvu, zeler, papriky a paradajky z plechovky. Zalejeme vývarom a vínom,
okoreníme tymianom, pastou sambal oelek, posolíme, okoreníme. Necháme
zovrieť, prikryjeme a na miernom plameni dusíme cca 1 hodinu až 1,5
hodiny.
Fazuľu z konzervy scedíme, opláchneme a dáme do hrnca a ešte 15 min pomaly dusíme.
Tip: Farby paprík môžeme obmieňať, alebo použiť viaceré farby. Ja rada používam aj žltú a oranžovú papriku, jedlo je tak farebnejšie.
Na cca 4 porcie potrebujeme:
3 väčšie zemiaky
olivový olej
500 g hotových mäsových guľôčok
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 lyžica sušeného rozmarínu
500 g paradajkového pyré
200 g mrazeného hrášku
soľ a čierne korenie
tvrdý syr (parmezán) k podávaniu
Zemiaky olúpeme, pokrájame a v osolenej vode uvaríme domäkka. Medzitým v hlbokej panvici opražíme mäsové guľôčky do zlatohneda, vyberieme a necháme odkvapkať od oleja na obrúsku. Ak ich už máme opražené vopred, opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a nadrobno posekaný cesnak. Pridáme rozmarín a zalejeme paradajkovým pyré. Necháme zovrieť, potom vložíme guľôčky a mrazený hrášok a necháme cca 5 minút variť. Na záver pridáme scedené zemiaky, premiešame, osolíme a okoreníme, necháme zovrieť a vypneme. Podávame posypané tvrdým syrom, najlepšie parmezánom a s čerstvým pečivom alebo chlebom.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.