Už dlhšie som mala chuť na teľacie mäso s prosciuttom a šalviou. Natrafiť však v slovenskom obchode na teľacie, či jahňacie mäso je jednoducho zázrak. Ale aj zázraky sa dejú, a ja si vtedy doprajem malý sviatok v kuchyni a pripravím si niečo naozaj dobré. Tentoraz to bude skvelé teplé predjedlo z cukiet a slávnostné Saltimbocca alla romana, čiže už spomínané teľacie mäso s prosciuttom a šalviou.
Na 4 porcie potrebujeme:
500 g mladej drobnej cukety
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica balzamico octu
Cukety umyjeme a pokrájame na tenké kolieska. Cesnak ošúpeme a pokrájame nadrobno. V panvici rozpálime olivový olej, pridáme nakrájanú cuketu a opečieme. Potom pridáme cesnak, cuketu obrátime a necháme opekať ďalších 5 minút. Posolíme, okoreníme, dochutíme citrónovou šťavou a balzamico octom.
Tip: Kto má rád štipľavé, môže pri opekaní cukety pridať do panvice jednu na kolieska nakrájanú chilli papričku. Túto cuketu podávam ako teplé predjedlo spolu s nastrúhaným tvrdým syrom a pečivom.
8 malých teľacích rezňov
8 tenkých plátkov prosciutta
8 stredne veľkých lístkov šalvie
3 – 4 lyžice masla
soľ, mleté čierne korenie
suché biele víno
Rezne naklepeme a na každý položíme plátok šunky, lístok šalvie a
spojíme špáradlom. Vo veľkej panvici roztopíme 2 lyžice masla, pridáme
mäso a pri nízkej teplote opekáme z každej strany 2 minúty. Osolíme a
okoreníme.
Mäso vyberieme a uložíme do tepla. Do panvice prilejeme cca 1/8 l
vína, necháme zovrieť a varechou zoškrabeme prípek – omáčke dá
vynikajúcu chuť. Pridáme zvyšné maslo a metličkou šľaháme, kým sa
neroztopí. Rezne vrátime do panvice a zohrejeme.
Podávame s duseným hráškom.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.