Nie ste prihlásený login

Quinoa – zlato Inkov

Zoznámte sa, prosím

13. 10. 2009


S quinoou som sa zoznámila vďaka kamarátke žijúcej v USA, ktorá tiež rada varí. Pozerala som si kulinárske výtvory na jej fotografiách a zaujali ma drobné okrúhle priesvitné zrniečka s bielym chvostíkom, či obrubou. Hneď som začala pátrať o čo ide a samozrejme pátrať aj v našich obchodoch. Po obehnutí viacerých obchodov sa mi quinou podarilo nakoniec zohnať. Čo je na nej sympatické je to, že v inej ako BIO kvalite sa zohnať ani nedá.
Quinoa patrí do skupiny tzv. pseudocereálií, čo znamená, že podobne ako napríklad kukurica, či pohánka, nepatrí k obilninám, ale má podobné využitie. Jej pôvodným domovom sú Andy. Inkovia si ju vážili dokonca viac ako zemiaky, či kukuricu. Quinoa je bohatá na bielkoviny, vlákninu, fosfor, horčík, železo a vitamíny. Je prirodzene skoro bez lepku, preto je veľmi vhodná pre celiatikov.

Základný recept na prípravu quinoy

1 diel quinoy
2 diely vody
soľ

Základný recept je veľmi jednoduchý, quinou pripravíme podobne ako ryžu. Do hrnca dáme jeden diel quiny a zalejeme dvoma dielmi vody. Osolíme, necháme prejsť varom, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým zrná nezbelejú a nie sú uvarené na spôsob „al dente“. Pokiaľ chceme zvýrazniť orieškovú chuť quinoy, opražíme ju najprv na troche oleja a až potom zalejeme vodou.

Základný recept môžeme ľubovoľne obmieňať. Ku quinoe môžeme pridať mladú cibuľku, červenú šošovicu, či nejakú zeleninu. Môžeme ju podávať ako prílohu, alebo ako samostatné jedlo na spôsob rizota. Rovnako ako z ryže, aj z quinoy môžeme pripraviť rôzne plnky, šaláty, či dokonca uvariť sladký puding.

Quinoa so zelenou cibuľkou a špenátom

2 mladé zelené cibuľky
quinoa
mladý špenát, natrhaný
soľ, mleté čierne korenie
olej

Cibuľky umyjeme a pokrájame na jemné kolieska. V hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľky a chvíľu pražíme. Pridáme prepláchnutú quinou, a tiež jemne opražíme. Zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a uvaríme. Špenátové listy umyjeme, natrháme, zamiešame ku quinoe a premiešame.

Quinoa s červenou šošovicou

quinoa
červená šošovica
1 malá cibuľa
soľ, mleté čierne korenie
olej

Červenú šošovicu prepláchneme a uvaríme v troche vody domäkka. V druhom hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme quinou a ešte chvíľu pražíme. Zalejeme vodu alebo vývarom, osolíme, okoreníme a uvaríme domäkka. Hotovú quinou premiešame so šošovicou.

Na záver pripájam dva recepty na hlavné jedlá, ktoré môžeme podávať s quinoou.

Kurča na marocký spôsob

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

4 kuracie prsia bez kože a kosti
kôra a šťava z jedného citróna
2 lyžice olivového oleja
4 lyžičky marockej zmesi korenia
soľ

Rúru predhrejeme na 180 °C. Do pŕs urobíme hlboké zárezy nožom. Potom mäso osolíme a položíme do zapekacej misy. Premiešame citrónovú šťavu aj kôru s olejom a s marockým korením. Touto marinádou zalejeme mäso, prikryjeme alobalom a v horúcej rúre pečieme 20 minút.
Podávame s quinoou so špenátom.

Marocké korenie si pripravíme zmiešaním ½ lyžičky strúhaného muškátového orieška, 2 ½ lyžičky rímskeho kmínu a 2 ½ lyžičky koriandru, po 1 ¼ lyžičky nového korenia a zázvoru, po ¾ lyžičky chilli a škorice.

Kuracie ražníky s paradajkami

(zdroj inšpirácie: Knižnica šéfkuchára – Kurča, Slovart)

500 g kuracích pŕs
3 lyžice paradajkového pretlaku
2 lyžice medu
2 lyžice worcesterovej omáčky
1 lyžica rozmarínu
250 g cherry paradajok

Kuracie prsia pokrájame na kocky a dáme do misy. V miske zmiešame pretlak, med, worcesterovú omáčku a rozmarín. Touto zmesou zalejeme kuracie prsia, premiešame a necháme marinovať aspoň 30 minút. Potom na ihlice alebo špajle striedavo napichujeme mäso a paradajky. Grilujeme približne 10 minút. Mäso pravidelne obraciame, aby sa dôkladne prepieklo zo všetkých strán.
Podávame s quinoou s červenou šošovicou.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign