S quinoou som sa zoznámila vďaka kamarátke žijúcej v USA, ktorá tiež
rada varí. Pozerala som si kulinárske výtvory na jej fotografiách a
zaujali ma drobné okrúhle priesvitné zrniečka s bielym chvostíkom, či
obrubou. Hneď som začala pátrať o čo ide a samozrejme pátrať aj v našich
obchodoch. Po obehnutí viacerých obchodov sa mi quinou podarilo
nakoniec zohnať. Čo je na nej sympatické je to, že v inej ako BIO
kvalite sa zohnať ani nedá.
Quinoa patrí do skupiny tzv. pseudocereálií, čo znamená, že podobne ako
napríklad kukurica, či pohánka, nepatrí k obilninám, ale má podobné
využitie. Jej pôvodným domovom sú Andy. Inkovia si ju vážili dokonca
viac ako zemiaky, či kukuricu. Quinoa je bohatá na bielkoviny, vlákninu,
fosfor, horčík, železo a vitamíny. Je prirodzene skoro bez lepku, preto
je veľmi vhodná pre celiatikov.
1 diel quinoy
2 diely vody
soľ
Základný recept je veľmi jednoduchý, quinou pripravíme podobne ako ryžu. Do hrnca dáme jeden diel quiny a zalejeme dvoma dielmi vody. Osolíme, necháme prejsť varom, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým zrná nezbelejú a nie sú uvarené na spôsob „al dente“. Pokiaľ chceme zvýrazniť orieškovú chuť quinoy, opražíme ju najprv na troche oleja a až potom zalejeme vodou.
Základný recept môžeme ľubovoľne obmieňať. Ku quinoe môžeme pridať mladú cibuľku, červenú šošovicu, či nejakú zeleninu. Môžeme ju podávať ako prílohu, alebo ako samostatné jedlo na spôsob rizota. Rovnako ako z ryže, aj z quinoy môžeme pripraviť rôzne plnky, šaláty, či dokonca uvariť sladký puding.
2 mladé zelené cibuľky
quinoa
mladý špenát, natrhaný
soľ, mleté čierne korenie
olej
Cibuľky umyjeme a pokrájame na jemné kolieska. V hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľky a chvíľu pražíme. Pridáme prepláchnutú quinou, a tiež jemne opražíme. Zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a uvaríme. Špenátové listy umyjeme, natrháme, zamiešame ku quinoe a premiešame.
quinoa
červená šošovica
1 malá cibuľa
soľ, mleté čierne korenie
olej
Červenú šošovicu prepláchneme a uvaríme v troche vody domäkka. V druhom hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme quinou a ešte chvíľu pražíme. Zalejeme vodu alebo vývarom, osolíme, okoreníme a uvaríme domäkka. Hotovú quinou premiešame so šošovicou.
Na záver pripájam dva recepty na hlavné jedlá, ktoré môžeme podávať s quinoou.
4 kuracie prsia bez kože a kosti
kôra a šťava z jedného citróna
2 lyžice olivového oleja
4 lyžičky marockej zmesi korenia
soľ
Rúru predhrejeme na 180 °C. Do pŕs urobíme hlboké zárezy nožom.
Potom mäso osolíme a položíme do zapekacej misy. Premiešame citrónovú
šťavu aj kôru s olejom a s marockým korením. Touto marinádou zalejeme
mäso, prikryjeme alobalom a v horúcej rúre pečieme 20 minút.
Podávame s quinoou so špenátom.
Marocké korenie si pripravíme zmiešaním ½ lyžičky strúhaného muškátového orieška, 2 ½ lyžičky rímskeho kmínu a 2 ½ lyžičky koriandru, po 1 ¼ lyžičky nového korenia a zázvoru, po ¾ lyžičky chilli a škorice.
500 g kuracích pŕs
3 lyžice paradajkového pretlaku
2 lyžice medu
2 lyžice worcesterovej omáčky
1 lyžica rozmarínu
250 g cherry paradajok
Kuracie prsia pokrájame na kocky a dáme do misy. V miske zmiešame
pretlak, med, worcesterovú omáčku a rozmarín. Touto zmesou zalejeme
kuracie prsia, premiešame a necháme marinovať aspoň 30 minút. Potom na
ihlice alebo špajle striedavo napichujeme mäso a paradajky. Grilujeme
približne 10 minút. Mäso pravidelne obraciame, aby sa dôkladne prepieklo
zo všetkých strán.
Podávame s quinoou s červenou šošovicou.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.