Dnes som konečne dopiekla. Šlo to výnimočne ako po masle. Žiadne nečakané okamihy, nevydarené cesto, neskoro vytiahnutý plech z rúry... Pečiem rada, ale dnes som si naozaj vydýchla, že mám hotové. Mám za sebou v podstate týždňovú nočnú smenu. Cez deň som sa k pečeniu nedostala. Nechcela som to riskovať s mojím malým synom v pätách. Ruky od cesta či od múky a plačúce dieťa? Nie, nechcela som pridávať stres sebe ani Dankovi, takže som si pečenie vždy odložila na noc. Ale dnes sa konečne vyspím!! Do tretice pripájam posledné recepty, tentoraz v znamení kokosu.
200 g práškového cukru
2 dl mlieka
1 vajce
3 PL oleja
2 PL medu
300 g hladkej múky
½ balíčka prášku do pečiva
200 g Hery
250 g práškového cukru
7 PL mlieka
4 PL kakaa
strúhaný kokos
Cukor, mlieko, vajce, olej a med dáme do hrnca a spolu rozvaríme na teplú spojenú hmotu. Do tejto hmoty pridáme múku a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Cesto necháme vychladnúť. Potom pokrájame na úhľadné kvádriky. Pripravíme si polevu. Do ohňovzdornej misy dáme Heru, cukor, mlieko a kakao a nad parou necháme rozpustiť. V hotovej poleve máčame kvádriky a obaľujeme v strúhanom kokose. Necháme zatuhnúť.
Kokosky pečiem pravidelne skoro každý rok. Pri príprave lineckého pečiva mi vždy ostanú bielka, ktoré mi je ľúto vyhodiť. No a kokosky sú jednou z možností, ako ich chutne využiť.
4 bielky
štipka soli
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
70 g mäkkého tvarohu
200 g kokosu
Rúru predhrejeme na 150 °C. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do polotuha. Primiešame jeden aj druhý cukor a vyšľaháme na tuhý, lesklý sneh. Na záver primiešame tvaroh aj kokos. Pomocou dvoch lyžičiek kladieme na plech vystlaný papierom menšie kôpky. Pečieme približne 15 minút, kým nie sú kokosky na vrchu jemne zlaté.
250 g masla
160 g práškového cukru
350 g hladkej múky
2 PL kvalitného kakaa
200 g bielej čokolády
25 g tuku
100 g strúhaného kokosu
1 PL kokosového likéru alebo rumu
6 PL smotany na varenie
biela čokoládová poleva
Maslo a cukor vyšľaháme do peny. Múku a kakao preosejeme a pridáme k
maslovej zmesi a vypracujeme hladké cesto. Odložíme minimálne na hodinu
do chladničky. Cesto potom vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme z neho
kolieska s priemerom 5 cm. Rúru predhrejeme na 180 °C. Kolieska
poukladáme na plechy vystlané papierom a pečieme vo vyhriatej rúre
približne 15 minút. Necháme vychladnúť.
Čokoládu rozpustíme nad parou. Pridáme k nej tuk a keď sa rozpustí,
primiešame kokos, smotanu a likér alebo rum. Polovicu keksov potrieme
plnkou a zlepíme druhou polovicou keksov. Zlepené toliare ozdobíme
roztopenou bielou čokoládou.
Na záver tretieho dielu o tohtoročnom vianočnom pečení vám chcem popriať šťastné a veselé Vianoce, predovšetkým však veľa pohody, pokoja a čo najmenej stresu. Nenaháňajte sa! Ak vidíte, že niečo naozaj nemáte šancu stihnúť, nechajte to tak. Dôležitejšia než umyté okná je dobrá nálada a rodinná pohoda!
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.