Nie ste prihlásený login

Vianočné pečenie 2009 II.

Doma v kuchyni

19. 12. 2009


Regál s prísadami na pečenie patrí v obchodoch k mojim najobľúbenejším. Žiaľ, na Slovensku pri nich často zažívam sklamanie a rozčarovanie. Nájsť u nás marcipán, či dokonca nugát, sladké nesolené pistácie, vanilku za rozumnú cenu, kandizovanú pomarančovú či citrónovú kôru a ďalšie ingrediencie je takmer nemožné. O to viac radosti a vzrušenia zažívam za našimi juhozápadnými hranicami, kde natrafím na všetko, čo by som inak obdivovala iba v časopise. Totiž – mám doma jeden, 11 rokov starý časopis, vianočné číslo Katka špeciál 1998. Dala mi ho pred pár rokmi mama môjho manžela. Vždy som ním iba listovala a žasla, ale nikdy nič neupiekla. Ingrediencie ako pravý marcipán, nugátová masa, sladké nesolené pistácie, kardamón, likér Mozart, rôzne čokoládové ozdoby a podobne, to bolo u nás buď úplne nezohnateľné, alebo finančne náročnejšie. Myslím, že ten časopis bol len českým prekladom nemeckého originálu. Celkom by ma zaujímalo, aká situácia bola v Čechách ohľadom spomínaných ingrediencií. Dalo sa v Čechách pred jedenástimi rokmi piecť podľa tých receptov? To neviem... ale na Slovensku sa podľa nich nedá piecť ani o 11 rokov neskôr. Neviem, kedy budú naše obchody zásobené v tomto smere tak, že nebudem musieť chodiť do Rakúska pre (pre Slovákov) netradičné, a dokonca cenovo dostupné suroviny na pečenie.

Marcipánové mesiačiky

200 g marcipánu
75 g preosiateho práškového cukru
150 g nelúpaných mletých mandlí
3 zarovnané lyžičky maizeny
1 bielok
30 g jemne nakrájanej kandizovanej citrónovej kôry
2 lyžičky pomarančového alebo mandľového likéru
½ fľaštičky citrónovej esencie
práškový cukor (na posypanie dosky a na záverečné pocukrovanie)

Uvedené suroviny spolu zmiesime na hladkú masu. Pracovnú dosku posypeme práškovým cukrom, cesto na nej vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Pomocou formičky z neho vykrajujeme mesiačiky a kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C cca 12 minút. Hotové mesiačiky musia byť zospodu ešte vlhké. Nakoniec mesiačiky pocukrujeme práškovým cukrom.

Vianočné pečivo robím pestré. Keďže sa pred pečením vždy zásobím všetkým možným, snažím sa nakúpené ingrediencie cez Vianoce minúť. Zásobím sa orechmi, makom, kokosom, sušeným ovocím, marcipánom, či hromadou čokolády.

Makové špirály

(zdroj inšpirácie: Apetit)

100 g cukru
120 g zmäknutého masla
270 g hladkej múky
1 rozšľahané vajíčko
½ lyžičky vanilkového extraktu

Na plnku:
60 g masla
75 g mletých vlašských orechov
80 g nemletého maku
100 g medu
1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry

Cukor s maslom utrieme ručným šľahačom do peny. Pridáme múku, vajíčko a vanilkový extrakt a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme a na hodinu dáme do chladničky odpočinúť. Medzitým si pripravíme plnku. Všetky uvedené prísady spolu zmiešame.
Cesto rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme pripravenou plnkou a smerom od dlhšej strany stočíme do rolády. Obidve rolády zvlášť zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút do mrazničky. Stuhnutú roládu nakrájame na 5 mm široké kolieska, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre (180 °C) približne 10-12 minút dozlata.

Klasické vianočné medovníčky som nikdy nepiekla a ani som ich nevyhľadávala. Málokedy som totiž natrafila na chutný domáci medovník. Buď bol tvrdý, alebo na môj vkus príliš korenený, alebo bol nevzhľadne ozdobený cukrovou polevou, ktorú nemusím. Preto som ich na návštevách vždy ignorovala a radšej som sa ponúkla niečím iným. Pred rokom som však natrafila na zaujímavý recept – Plnené medové perníčky. Zaujala ma najmä plnka a fakt, že perníčky majú byť mäkké hneď po upečení. Vyskúšala som ich a musím povedať, že lepšie perníčky som ešte nejedla. Samozrejme, že tento rok nemohli chýbať. Myslím, že sa stanú tradičným vianočným receptom u nás doma.

Plnené medové perníčky

(zdroj inšpirácie: Dobré jedlo)

1 kg hladkej múky
400 g medu
400 g práškového cukru
4 vajcia
2 ČL sódy bikarbóny
2 – 3 lyžičky perníkového korenia
tuk na vymastenie plechu
2 PL mletých orechov
1 PL rumu
1 PL džemu
tmavá a biela čokoládová poleva

Z múky, medu, cukru, vajec, sódy bikarbóny a perníkového korenia vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 48 hodín odpočinúť. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 3 mm hrúbku a vykrajujeme rôzne tvary. Upečieme pri 180 až 190 °C stupňoch na jemne vymastenom plechu. Perníky z jedného plechu použijeme na prípravu plnky, preto ich dáme bokom. Ostatné perníčky prikryjeme mokrou utierkou a necháme stáť 12 hodín. Plnku si pripravíme z pomletých perníčkov, mletých orechov, rumu a džemu. Perníčky naplníme a ozdobíme čokoládovou polevou.

Nad nasledujúcim receptom som dlho váhala. Na jednej strane som ho chcela vyhodiť z výberu na vianočné pečivo 2009, keďže jeden medovníkový recept som už mala vybraný. Na druhej strane ma však veľmi lákal a nepodarilo sa mi odolať. A dobre som urobila! Myslím, že tento rok zožali práve plnené medovníkové kocky najväčší úspech.

Plnené medovníkové kocky

(zdroj inšpirácie: Dobré jedlo)

Cesto:
300 g hladkej múky
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL perníkového korenia
1 ČL postrúhanej citrónovej kôry
2 vajcia
160 g práškového cukru
80 g medu
50 g rozpusteného masla

Na plnku:
150 g marhuľového džemu
100 g hrozienok
2 PL rumu
150 g posekaných lieskových orechov
50 g citronátu
50 g oranžátu

Na dokončenie:
100 g čokolády na varenie
40 g stuženého tuku
mandľové lupienky alebo marcipán na ozdobenie

Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva, perníkovým korením a postrúhanou citrónovou kôrou. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a medom do peny. Pridáme sypkú zmes, rozpustené maslo a vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke 24 hodín.
Hrozienka namočíme do rumu. Na druhý deň cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto potrieme marhuľovým džemom, posypeme hrozienkami, posekanými orieškami, citronátom a oranžátom. Prikryjeme druhou polovicou cesta. Vrchné cesto popicháme vidličkou a pečieme 20 minút pri teplote 180 °C. Upečený medovník necháme vychladnúť a pokrájame na kocky 3 x 3 cm. Kocky máčame v čokoládovej poleve a dozdobíme mandľovými lupienkami. Ak chceme kocky ozdobiť marcipánom, počkáme, kým poleva stuhne. Potom z vyvaľkaného marcipánu vykrajujeme hviezdičky, či iné tvary a ozdobíme nimi medovníkové kocky.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené