Nie ste prihlásený login

"Home made" záležitosti

Doma v kuchyni

22. 12. 2009


V novembri som v časopise Apetit natrafila na zaujímavý domáci pomarančový likér. Zbožňujem likér Cointreau, ktorý je tiež z pomarančov, tak som si povedala, že to skúsim. V dostatočnom predstihu pred Vianocami som si zohnala bio pomaranče aj kardamón, ktorý sa bežne v obchodoch kúpiť nedá. Príprava tohto likéru je veľmi jednoduchá a najviac zo všetkého ma tešilo každý deň pretriasať naplnenú fľašu. Hotový likér má peknú oranžovú farbu a príjemnú korenenú chuť, kde dominuje najmä vanilka. Likér si môžete nechať pre vlastné potreby, ale môžete ho rozliať do ozdobných fliaš a hneď máte originálny vianočný darček.

Korenené arancello

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

5 veľkých bio pomarančov
1 zvitok škorice
2 – 3 tobolky kardamónu
1 vanilkový lusk
1 l vodky
600 g krupicového cukru
pomarančová kôra, zvitky škorice, kardamón a vanilkový lusk na ozdobenie

Pomaranče dôkladne umyjeme a pomocou škrabky ošúpeme. Pri šúpaní dávame pozor, aby sme šúpali iba oranžovú časť, pretože biela časť kôry spôsobuje horkosť. Kôru, škoricu, kardamón a vanilku vložíme do veľkej sklenej fľaše so širokým hrdlom. Zalejeme vodkou a necháme na tmavom mieste týždeň stáť, niekoľkokrát denne pretrasieme.
Po týždni uvaríme pol litra vody a rozpustíme v nej cukor. Pridáme naloženú zmes a necháme trochu schladnúť. Prelejeme späť do fľaše, uzavrieme a necháme ďalší týždeň stáť. Občas pretrasieme.
Po druhom týždni precedíme. Ak chceme tento domáci likér darovať, nalejeme ho do ozdobných fliaš. Do fliaš pre efekt tesne pred darovaním vložíme kúsok pomarančovej kôry a korenie. Likér má trvanlivosť približne 6 mesiacov.

Keď som naložila do fľaše suroviny na pomarančový likér, rozhýbala som sa a rozhodla som sa konečne si vyrobiť aj domáci vanilkový extrakt. Vanilkový extrakt je častá ingrediencia pri pečení, preto ho je dobré mať doma. Aj keď mám vždy poruke čerstvý vanilkový lusk, netreba s ním plytvať tam, kde to nie je nutné. Samozrejme, že pravá vanilka patrí do domácej vanilkovej omáčky, do panna cotty, či iných čerstvých dezertov, ale do cesta či niektorých plniek postačí vanilkový extrakt.

Domáci vanilkový extrakt

1 čo najčerstvejší vanilkový lusk, ale pre väčšiu intenzitu môžeme použiť aj viac
vodka

Čo najčerstvejší vanilkový lusk rozrežeme, vyškrabeme z neho dreň a jedno aj druhé vložíme do približne dvojdecovej sklenenej fľaštičky s uzáverom. Vodku zohrejeme tesne pod bod varu a zalejeme ňou vanilku. Uzavrieme a necháme týždeň stáť. Každý deň pretrasieme. Po týždni extrakt scedíme, ale nemusíme. Odložíme na tmavé miesto.

V poslednej dobe som pri čítaní receptov, predovšetkým anglo-amerických, často natrafila na pepermintový extrakt. Na Slovensku som sa s ním nikdy nestretla, a keď som sa pokúsila nájsť o ňom nejaké informácie v slovenčine na internete, vyhodilo mi iba lekárne a prípravky proti kašľu. Neviem prečo, nenapadlo mi hľadať informácie v angličtine, ale aj napriek tomu, že som o ňom dokopy nič nevedela, som sa rozhodla, že sa ho pokúsim nejako intuitívne vyrobiť.

Domáci pepermintový extrakt z mäty

2 – 3 zväzky čerstvej mäty priepornej
pol litra vodky

Čerstvú mätu umyjeme a necháme poriadne odkvapkať, prípadne opatrne osušíme. Potom natrháme a vložíme do širokej sklenenej fľaše. Vodku zohrejeme tesne pod bod varu a zalejme ňou mätu. Fľašu uzavrieme a odložíme na tmavé miesto. Fľašu každý deň niekoľkokrát pretrasieme. Po týždni scedíme a extrakt odložíme na tmavé a chladné miesto.

Až po tom, čom som pepermintový extrakt vyrobila, som začala hľadať informácie o jeho domácej výrobe. V podstate som nebola ďaleko od pravdy. Na internete je množstvo viac či menej odlišných receptov. Extrakt sa dá vyrobiť aj zo sušených lístkov mäty, vraj je vtedy intenzívnejší. Neviem to zatiaľ posúdiť, keďže tento extrakt je zatiaľ môj prvý pokus. Už sa neviem dočkať, ako ho vyskúšam.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené