Silvester veľmi neriešim. V podstate, nejako ten deň ani nemám
rada. Väčšinou sa očakáva skvelá nálada, radosť a veselosť. Príde mi to
príliš nútené... veď kde je napísané, že práve na Silvestra musím mať
dobrú náladu? Zvyčajne ju však dobrú mám, a nielen na Silvestra. Vždy,
keď sa niečo oslavuje, keď sa vidím s priateľmi a rodinou, vždy keď
môžem variť, piecť, servírovať a hostiť mojich najbližších.
Posledné roky sme silvestrovali doma. Minulý rok sme dokonca unavení
šli spať okolo desiatej. Rodičovská únava urobila svoje a my sme
jednoducho nevládali vydržať v bdelom stave až do polnoci. Tentoraz sme
vydržali „ťahať“ dlhšie. A dlhšie hore ostal aj náš osemnásťmesačný syn,
ktorý za ten svet nechcel do postele a zaspal až okolo 22:30. Ja som
pripravila pár drobností pod zub a potom som sa už venovala miešaniu
kokteilov. Rozhodla som sa prevetrať trošku náš domáci bar, ktorý sa za
posledné roky riadne rozrástol. Môže za to jedna z mojich zberateľských
vášní – zbieram kvalitný alkohol. V mojom bare je celkom zaujímavá
zbierka alkoholu, ktorá mi umožňuje namiešať slušný počet kokteilov. Na
úvod sme si dali dva drinky s whisky, ale potom sme už presedlali na
kokteily, kde základ tvorilo šumivé víno. Otvorila som fľašu sektu a do
polnoci sme ju minuli na miešané záležitosti. A priznám sa, viac mi
chutí zaujímavý kokteil ako čisté bublinky v pohári. Víno síce milujem a
tiež mám doma menšiu zbierku, ale sekt, či dokonca pravé šampanské mi
nesedí. Sediac pri televízore sme popíjali asi do druhej hodiny. Spať
sme šli s obavami ako na tom bude naša hlava ráno, ale našťastie,
zvládli sme to v pohode a ráno nás žiadny hlavybôľ nečakal.
Nasledujúce recepty sú výberom z nášho silvestrovského menu. V podstate sú to len také drobnosti na zobkanie, dve v slanom prevedení a jedna v sladkom.
500 g zmesi orechov (arašidy, lieskovce, vlašské orechy, para, kešu, nelúpané mandle...)
1 lyžica masla
2 lyžičky soli
2 lyžičky hnedého cukru
½ lyžičky chilli papriky
1 lyžica čerstvého nasekaného rozmarínu
Orechy premiešame a rozložíme na plech. Pečieme ich vo vyhriatej rúre
pri 180 °C cca 10 minút, kým jemne nezhnednú a nezačnú rozvoniavať. Pri
pečení ich občas premiešame, aby neprihoreli.
Maslo rozpustíme a vo väčšej miske premiešame so soľou, cukrom, chilli a
rozmarínom. Horúce orechy nasypeme do misky a dôkladne premiešame.
Necháme vychladnúť a podávame, prípadne uložíme do sklenenej fľaše.
väčšie sušené slivky
dezertné víno (portské alebo sherry)
plátky prosciutta alebo inej podobnej šunky
maslo
Slivky umyjeme, necháme odkvapkať, vložíme do misky a zalejeme dezertným vínom. Necháme marinovať aspoň 3 hodiny. Potom slivky vyberieme, osušíme a každú z nich zabalíme do plátku šunky a prepichneme špáradlom. V panvici rozpustíme maslo a obalené slivky na ňom opečieme do chrumkava.
100 g pravého marcipánu
2 lyžice kakaového prášku
10 višní naložených v alkohole (aj so stopkami)
100 g čokolády na varenie
50 g čokoládovej ryže, alebo hobliniek
Marcipánovú hmotu dôkladne premiesime s kakaom. Potom ju rozvaľkáme na hrubší plát, ktorý rozdelíme na 10 kúskov. Z višní odstránime stopky, ktoré odložíme nabok. Višne opatrne obalíme v marcipáne. Čokoládu rozlámeme na kúsky a roztopíme nad parou. Obalené višne napichneme na špáradlá, namočíme do polevy a hneď obalíme v čokoládovej ryži. Odložíme na mriežku, kde odkvapkajú od prebytočnej čokolády a zatuhnú. Z višní vytiahneme špáradlá a do otvorov zapichneme odložené stopky. Necháme stuhnúť. Hotové višne poukladáme do farebných košíčkov.
Baví ma hrať sa na barmana. Miešanie kokteilov je pre mňa rovnako zaujímavá činnosť ako varenie a pečenie. Chcela som vyskúšať namiešať čo najviac kokteilov, takže okrem prvých troch úvodných a polnočného, ktoré sme mali s manželom rovnaké, som miešala každému niečo iné. Tu je zoznam všetkých namiešaných nápojov z našej silvestrovskej noci. Pri niektorých z kokteilov som musela trošku improvizovať. Miesto pomarančového likéru Grand Marnier som použila iný pomarančový likér, a to Cointreau. Miesto ružového sektu zasa biely. A miesto bourbonu škótsku whisky. Myslím si však, že tieto zmeny uvedeným kokteilom vôbec neublížili. Pri miešaní väčšiny nasledujúcich kokteilov som informácie a postupy čerpala z knihy Kokteily, najlepšie recepty s alkoholom z vydavateľstva Svojtka&Co.
2 cl pomarančového likéru
2 cl whisky
20 cl pomarančovej šťavy
plátok citróna
Do longdrinkového pohára dáme kocky ľadu a nalejeme na ne uvedené ingrediencie. Premiešame a ozdobíme plátkom citróna.
6 cl whisky
2 streky angostury
Ginger Ale
citrónová kôra
Do veľkého pohára vložíme špirálu z citrónovej kôry a kocky ľadu. Prilejeme whisky a angosturu a dolejeme zázvorovou limonádou (Ginger Ale).
1 cl whisky
2 cl grenadíny
2 cl citrónovej šťavy
10 kvapiek Bitter Orange
2 liči
ružový sekt
plátky citróna
Prvé štyri ingrediencie a 4 kocky ľadu silno pretrasieme v šejkri a zlejeme do dvoch vysokých pohárov na šampanské. Do kokteilu vložíme olúpané liči a dolejeme vychladeným sektom. Okraj pohára ozdobíme plátkom citróna.
4 cl Cointreau
4 lyžice limetkovej šťavy
sekt
physalis alebo plátok limety na ozdobu
Cointreau, limetkovú šťavu a kocky ľadu premiešame v pohári. Nápoj zlejeme do širokých kokteilových pohárov naplnených ľadom a dolejeme sektom. Ozdobíme.
2 cl bourbonu
2 cl portského vína
0,5 cl grenadíny
šampanské
jahoda
Bourbon, portské a grenadínu dobre pretrasieme v šejkri s ľadom a zlejeme do kokteilového pohára. Nápoj dolejeme šampanským. Okraj pohára ozdobíme jahodou.
2 cl Grand Marnier
6 cl pomarančovej šťavy
šampanské
Grand Marnier a pomarančovú šťavu dobre pretrasieme v šejkri s ľadom, zlejeme do pohára na šampanské a dolejeme šampanským.
2 cl koňaku
2 cl Cointreau
2 cl pomarančovej šťavy
sekt
Koňak, likér a pomarančovú šťavu pretrasieme v šejkri s kockami ľadu. Zlejeme do pohára a doplníme sektom.
8 cl šampanského
1 cl bieleho rumu
2 cl likéru z kokosových orechov
2 cl jahodového pyré
ovocie
Všetky prísady okrem ovocia rozmixujeme s drveným ľadom v blendri alebo v mixéri. Zlejeme do vysokého pohára. Ovocie napichneme na špajľu a vložíme do pohára.
½ limetky
2 ČL trstinového cukru
vetvička čerstvej mäty
ľadová drvina
šumivé víno
Do vyššieho pohára vložíme štvrtinky limetky, pridáme cukor a mätu. Roztlačíme dreveným tĺčikom, aby limetka aj mäta pustili šťavu. Pohár naplníme ľadovou drvinou a dolejeme vychladeným šumivým vínom. Ozdobíme mätou a plátkom limetky.
½ limetky
4 – 5 čerstvých jahôd
čerstvá mäta
3 ČL trstinového cukru
ľadová drvina
4 cl bieleho rumu
5 cl hustého jahodového džúsu
sóda na doliatie
Do longdrinkového pohára vložíme štvrtinky limetky, jahody, lístky mäty a cukor. Zľahka roztlačíme dreveným tĺčikom. Pridáme ľadovú drvinu, zalejeme rumom, džúsom a dolejeme sódou. Zľahka premiešame a ozdobíme mätou a jahodou. Podávame so slamkou.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.