Nie ste prihlásený login

Silvester 2009

Zo zákulisia

01. 01. 2010


Silvester veľmi neriešim. V podstate, nejako ten deň ani nemám rada. Väčšinou sa očakáva skvelá nálada, radosť a veselosť. Príde mi to príliš nútené... veď kde je napísané, že práve na Silvestra musím mať dobrú náladu? Zvyčajne ju však dobrú mám, a nielen na Silvestra. Vždy, keď sa niečo oslavuje, keď sa vidím s priateľmi a rodinou, vždy keď môžem variť, piecť, servírovať a hostiť mojich najbližších.
Posledné roky sme silvestrovali doma. Minulý rok sme dokonca unavení šli spať okolo desiatej. Rodičovská únava urobila svoje a my sme jednoducho nevládali vydržať v bdelom stave až do polnoci. Tentoraz sme vydržali „ťahať“ dlhšie. A dlhšie hore ostal aj náš osemnásťmesačný syn, ktorý za ten svet nechcel do postele a zaspal až okolo 22:30. Ja som pripravila pár drobností pod zub a potom som sa už venovala miešaniu kokteilov. Rozhodla som sa prevetrať trošku náš domáci bar, ktorý sa za posledné roky riadne rozrástol. Môže za to jedna z mojich zberateľských vášní – zbieram kvalitný alkohol. V mojom bare je celkom zaujímavá zbierka alkoholu, ktorá mi umožňuje namiešať slušný počet kokteilov. Na úvod sme si dali dva drinky s whisky, ale potom sme už presedlali na kokteily, kde základ tvorilo šumivé víno. Otvorila som fľašu sektu a do polnoci sme ju minuli na miešané záležitosti. A priznám sa, viac mi chutí zaujímavý kokteil ako čisté bublinky v pohári. Víno síce milujem a tiež mám doma menšiu zbierku, ale sekt, či dokonca pravé šampanské mi nesedí. Sediac pri televízore sme popíjali asi do druhej hodiny. Spať sme šli s obavami ako na tom bude naša hlava ráno, ale našťastie, zvládli sme to v pohode a ráno nás žiadny hlavybôľ nečakal.

Nasledujúce recepty sú výberom z nášho silvestrovského menu. V podstate sú to len také drobnosti na zobkanie, dve v slanom prevedení a jedna v sladkom.

Pikantné orechy

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

500 g zmesi orechov (arašidy, lieskovce, vlašské orechy, para, kešu, nelúpané mandle...)
1 lyžica masla
2 lyžičky soli
2 lyžičky hnedého cukru
½ lyžičky chilli papriky
1 lyžica čerstvého nasekaného rozmarínu

Orechy premiešame a rozložíme na plech. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri 180 °C cca 10 minút, kým jemne nezhnednú a nezačnú rozvoniavať. Pri pečení ich občas premiešame, aby neprihoreli.
Maslo rozpustíme a vo väčšej miske premiešame so soľou, cukrom, chilli a rozmarínom. Horúce orechy nasypeme do misky a dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť a podávame, prípadne uložíme do sklenenej fľaše.

Slivky v prosciutte

väčšie sušené slivky
dezertné víno (portské alebo sherry)
plátky prosciutta alebo inej podobnej šunky
maslo

Slivky umyjeme, necháme odkvapkať, vložíme do misky a zalejeme dezertným vínom. Necháme marinovať aspoň 3 hodiny. Potom slivky vyberieme, osušíme a každú z nich zabalíme do plátku šunky a prepichneme špáradlom. V panvici rozpustíme maslo a obalené slivky na ňom opečieme do chrumkava.

Višne v čokoláde

100 g pravého marcipánu
2 lyžice kakaového prášku
10 višní naložených v alkohole (aj so stopkami)
100 g čokolády na varenie
50 g čokoládovej ryže, alebo hobliniek

Marcipánovú hmotu dôkladne premiesime s kakaom. Potom ju rozvaľkáme na hrubší plát, ktorý rozdelíme na 10 kúskov. Z višní odstránime stopky, ktoré odložíme nabok. Višne opatrne obalíme v marcipáne. Čokoládu rozlámeme na kúsky a roztopíme nad parou. Obalené višne napichneme na špáradlá, namočíme do polevy a hneď obalíme v čokoládovej ryži. Odložíme na mriežku, kde odkvapkajú od prebytočnej čokolády a zatuhnú. Z višní vytiahneme špáradlá a do otvorov zapichneme odložené stopky. Necháme stuhnúť. Hotové višne poukladáme do farebných košíčkov.

Baví ma hrať sa na barmana. Miešanie kokteilov je pre mňa rovnako zaujímavá činnosť ako varenie a pečenie. Chcela som vyskúšať namiešať čo najviac kokteilov, takže okrem prvých troch úvodných a polnočného, ktoré sme mali s manželom rovnaké, som miešala každému niečo iné. Tu je zoznam všetkých namiešaných nápojov z našej silvestrovskej noci. Pri niektorých z kokteilov som musela trošku improvizovať. Miesto pomarančového likéru Grand Marnier som použila iný pomarančový likér, a to Cointreau. Miesto ružového sektu zasa biely. A miesto bourbonu škótsku whisky. Myslím si však, že tieto zmeny uvedeným kokteilom vôbec neublížili. Pri miešaní väčšiny nasledujúcich kokteilov som informácie a postupy čerpala z knihy Kokteily, najlepšie recepty s alkoholom z vydavateľstva Svojtka&Co.

Whisky Roller

2 cl pomarančového likéru
2 cl whisky
20 cl pomarančovej šťavy
plátok citróna

Do longdrinkového pohára dáme kocky ľadu a nalejeme na ne uvedené ingrediencie. Premiešame a ozdobíme plátkom citróna.

Horse´s Neck

6 cl whisky
2 streky angostury
Ginger Ale
citrónová kôra

Do veľkého pohára vložíme špirálu z citrónovej kôry a kocky ľadu. Prilejeme whisky a angosturu a dolejeme zázvorovou limonádou (Ginger Ale).

Lucky Lychee

1 cl whisky
2 cl grenadíny
2 cl citrónovej šťavy
10 kvapiek Bitter Orange
2 liči
ružový sekt
plátky citróna

Prvé štyri ingrediencie a 4 kocky ľadu silno pretrasieme v šejkri a zlejeme do dvoch vysokých pohárov na šampanské. Do kokteilu vložíme olúpané liči a dolejeme vychladeným sektom. Okraj pohára ozdobíme plátkom citróna.

Cocktail 2000

4 cl Cointreau
4 lyžice limetkovej šťavy
sekt
physalis alebo plátok limety na ozdobu

Cointreau, limetkovú šťavu a kocky ľadu premiešame v pohári. Nápoj zlejeme do širokých kokteilových pohárov naplnených ľadom a dolejeme sektom. Ozdobíme.

Red Moon

2 cl bourbonu
2 cl portského vína
0,5 cl grenadíny
šampanské
jahoda

Bourbon, portské a grenadínu dobre pretrasieme v šejkri s ľadom a zlejeme do kokteilového pohára. Nápoj dolejeme šampanským. Okraj pohára ozdobíme jahodou.

Šampanské a l ´Orange

2 cl Grand Marnier
6 cl pomarančovej šťavy
šampanské

Grand Marnier a pomarančovú šťavu dobre pretrasieme v šejkri s ľadom, zlejeme do pohára na šampanské a dolejeme šampanským.

Ritz Cocktail

2 cl koňaku
2 cl Cointreau
2 cl pomarančovej šťavy
sekt

Koňak, likér a pomarančovú šťavu pretrasieme v šejkri s kockami ľadu. Zlejeme do pohára a doplníme sektom.

Sea of Love

8 cl šampanského
1 cl bieleho rumu
2 cl likéru z kokosových orechov
2 cl jahodového pyré
ovocie

Všetky prísady okrem ovocia rozmixujeme s drveným ľadom v blendri alebo v mixéri. Zlejeme do vysokého pohára. Ovocie napichneme na špajľu a vložíme do pohára.

Bublinkové mojito

½ limetky
2 ČL trstinového cukru
vetvička čerstvej mäty
ľadová drvina
šumivé víno

Do vyššieho pohára vložíme štvrtinky limetky, pridáme cukor a mätu. Roztlačíme dreveným tĺčikom, aby limetka aj mäta pustili šťavu. Pohár naplníme ľadovou drvinou a dolejeme vychladeným šumivým vínom. Ozdobíme mätou a plátkom limetky.

Strawberry mojito

½ limetky
4 – 5 čerstvých jahôd
čerstvá mäta
3 ČL trstinového cukru
ľadová drvina
4 cl bieleho rumu
5 cl hustého jahodového džúsu
sóda na doliatie

Do longdrinkového pohára vložíme štvrtinky limetky, jahody, lístky mäty a cukor. Zľahka roztlačíme dreveným tĺčikom. Pridáme ľadovú drvinu, zalejeme rumom, džúsom a dolejeme sódou. Zľahka premiešame a ozdobíme mätou a jahodou. Podávame so slamkou.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign