Vo svojej zbierke sladkých receptov mám pár takých, ktoré mám síce odložené, lebo ma nesmierne lákajú, ale stále som nenabrala odvahu alebo jednoducho neprišiel ešte ich čas. Pár rokov som takto mala odložený aj nasledujúci recept. Čokoládová torta s pomarančmi, netypický štvorcový tvar, úžasné zdobenie navrchu s použitím griláže a čokoládových dekoračných lístkov. Ani jedno ani druhé sa dodnes nedá u nás kúpiť, i keď časopis, v ktorom sa recept nachádza je 12 rokov starý. Jasné, že by sa dalo improvizovať a použiť na zdobenie niečo iné alebo si jednoducho urobiť vlastnú griláž aj čokolístky. Lenže mňa táto torta lákala práve kvôli tým, u nás neznámym, surovinám. Našťastie v Rakúsku, len kúsok za hranicou, v mojom obľúbenom obchode, kde sa po diaľnici dostaneme niekedy rýchlejšie ako do nákupného centra na západnom konci Bratislavy, kde zvykneme chodievať, som objavila griláž aj spomínané čokolístky. Kúpila som a upiekla neuveriteľne lahodnú a jemnú tortičku.
Na cesto:
60 g masla
50 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
4 vajíčka
150 g čokolády na varenie
100 g sekaných mandlí
100 g oranžátu
30 g polohrubej múky
2 lyžice kypriaceho prášku
Na krém:
150 g bielej čokolády (čo najkvalitnejšej, čiže s vysokým podielom čokoládového masla)
2 balíčky vanilkového cukru
3 žĺtky
1 lyžička mletej škorice
2 lyžice rumu
4 plátky želatíny
400 ml šľahačkovej smotany
Na zdobenie:
2 pomaranče
krokant z lieskových orieškov
čokoládové lístky
Rúru prehrejeme na 150 °C. Maslo utrieme s cukrom a vanilkovým
cukrom. Pridáme 4 žĺtky. Nad parou rozpustíme čokoládu, pridáme do nej
oranžát, sekané mandle, múku a prášok do pečiva. Žĺtkovú hmotu spojíme s
čokoládovou hmotou. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho zapracujeme
do čokoládovej hmoty. Cesto nalejeme do pripravenej formy s rozmermi cca
20 x 20 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 50 minút. Hotový korpus
necháme vychladnúť.
Na krém si rozpustíme bielu čokoládu. V druhej miske si vyšľaháme žĺtky
s vanilkovým cukrom, škoricou a rumom. Pridáme k čokoláde. Želatínu
necháme napučať a tiež primiešame k čokoládovej hmote. Túto hmotu dáme
do chladničky a počkáme, kým stuhne na konzistenciu krému. Potom
vyšľaháme šľahačku a opatrne vmiešame do krému.
Cesto pozdĺžne rozrežeme dlhým zubkovaným nožom. Polovicu krému
natrieme na spodný diel cesta, prikryjeme a vrch ako aj boky potrieme
zvyšným krémom.
Pomaranče olúpeme tak, aby nestala na nich žiadna biela šupka.
Nakrájame na kolieska a ozdobíme nimi tortu. Dáme na dve hodiny stuhnúť
do chladničky a potom dozdobíme čokoládovými lístkami a krokantom.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.