Sladké zemiaky – sweet potatoes alebo batáty. Prvýkrát som nejaké batáty zaregistrovala tuším v Londýne, kde sa pod ich množstvom prehýbali pulty so zeleninou u pouličných predavačov. Nevenovala som ich žiadnu pozornosť, ich hľuzy ma zaujali iba minimálne. O pár rokov neskôr som sa dostala k viacerým receptom, kde sa spomínajú sladké zemiaky. A začala som po nich pátrať v našich končinách. Nedávno som na ne natrafila v jednom obchode, neďaleko starej Ikey a veľmi som sa potešila. Hneď som celá vzrušená rozmýšľala čo z nich uvarím a koľko si ich mám kúpiť. Uvarila som z nich polievku a časť upiekla s kurčaťom podľa Nigellinho receptu. Do toho obchodu som sa odvtedy nedostala, žiaľ máme ho od ruky. Neskôr som ich zaregistrovala v Rakúsku a zasa som neodolala. No a pred pár dňami ma veľmi potešil najväčší slovenský reťazec, ktorého predajňu mám pod oknom. Objavila som v ňom sladké zemiaky, väčšinou ich dovezú vždy pre víkendom a ja sa vytešujem ako malé dieťa, pretože je to ďalšia zelenina, ktorá ma úplne dostala hneď po prvom ochutnaní.
25 g masla
1 malá biela cibuľa, jemne nakrájaná
750 g oranžových sladkých zemiakov
2 hrušky (cca 500 g)
750 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
250 ml smotany na šľahanie
lístky mäty na ozdobenie
Zemiaky a hrušky olúpeme a pokrájame na kocky s hranou cca 2 cm. V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom cibuľu, aby zmäkla. Potom pridáme zemiaky a hrušky a za stáleho miešania asi dve minútky opekáme. Zalejeme vývarom, stiahneme plyn a varíme 20 minút, kým zemiaky a hrušky nezmäknú. Odstavíme, necháme trochu ochladnúť a potom rozmixujeme v mixéri. Vrátime do hrnca, prilejeme smotanu a zohrejeme tesne k bodu varu. Podávame ozdobené mätovými lístkami.
2 malé kurčatá, alebo jedno väčšie
2 lyžice cesnakového oleja alebo oleja do woku
500 g sladkých zemiakov
¼ lyžičky mletej rímskej rasce
¼ lyžičky mletej škorice
soľ a čierne korenie
limetová šťava
Rúru predhrejeme na 220 °C. Kurča dáme do malého pekáča alebo do misky z alobalu. Nalejeme naň 1 lyžicu oleja. Neošúpané zemiaky pokrájame na 5 cm kocky a dáme ich do druhej misky alebo pekáčika. Tiež polejeme jednou lyžicou oleja. Posypeme korením a premiešame. Kurča aj zemiaky pečieme v horúcej rúre približne 45 minút. Na tanieri osolíme a okoreníme a pokvapkáme limetovou šťavou. Podávame so zeleninovým šalátom.
350 g pokrájanej maslovej tekvice a sladkých zemiakov
750 ml horúceho vývaru, kuracieho alebo zeleninového
¼ lyžičky mletej škorice
¼ lyžičky muškátového kvetu
štipka mletého čierneho korenia
4 lyžice cmaru
Do hrnca vložíme tekvicu aj zemiaky, zalejeme vývarom a okoreníme koreninami. Privedieme k varu a varíme asi 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Podľa chuti pridáme čierne korenie. Polievku po častiach rozmixujeme v mixéri. Nalejeme do misiek a ozdobíme cmarom.
Poznámka: Uvedené množstvo vystačí na dve porcie. Pokiaľ chcete viac polievky, zvýšte množstvo tekvice a zemiakov.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.