Návšteva adventnej Viedne sa postupne stala našou tradíciou. Každý
rok v decembri sa vyberieme vlakom na výlet do hlavného mesta Rakúska.
Cieľ je navštíviť najmä adventné trhy, pochutnať si na rakúskych
lahôdkach, dať si výbornú pečenú klobásu, zemiakové placky, obrovské
pečené gaštany a všetko zapiť kvalitným, nepančovaným vareným vínom, či
punčom s príchuťou od výmyslu sveta. Vždy zažijeme pekný deň, prejdeme
sa, oddýchneme si, pokocháme sa krásami Viedne, užijeme si viedenskú
pohostinnosť v zmysle „Náš zákazník, náš pán.“ Pri stánkoch s
občerstvením nemusíme blúdiť hore-dole a rozhodovať sa, kde to riskneme.
Všetky stánky ponúkajú rovnakú kvalitu jedla aj nápojov. A práve toto
na viedenských trhov milujem. Nemusím sa báť minúť svoje peniaze, lebo
viem, že za ne dostanem kvalitu. Kúpim si keramický hrnček, dám si jedno
vínko a hneď mi stúpa do hlavy. Ochutnám netradičný punč, či už s
tequilou, bobuľovým ovocím, pomarančom... Do hrnčeka dostanem naozaj
poctivý punč s celou hromadou ovocia a nielen sladkú čajovú vodu ako v
našom hlavnom meste. Bratislavské trhy som pred pár rokmi mala rada.
Mala som obľúbený stánok s vareným vínom, pri ňom sme sa vždy stretávali
so spolužiakmi či priateľmi. S jedlom to už také jednoznačné nebolo,
ale po pár pokusoch a omyloch sa dali nájsť stánky so štandardnou
kvalitou. Posledné roky však toto šťastie v Bratislave už nemávam. Síce
nálada a atmosféra je tam vždy super, ale jedlo a pitie mi ju žiaľ kazí.
Môj obľúbený stánok s vínom na Radničnom námestí už nenájdem, o to je
ťažšie hľadať inde. A moje najhoršie spomienky? Lokše so skysnutou
pečienkovou plnkou predané bez mihnutia oka, kus šľachy s minimom mäsa v
žemli, či krabičkový džús, ohriaty grilom na cca 40 °C. Mrzí ma aj
minimálny výber nealkoholických nápojov, resp. žiadny výber. Môžete si
dať jedine čaj. Vo Viedni okrem čaju ponúkajú toľko druhov nealko
punčov, že by som ich za celý deň, ani víkend nestihla ochutnať. A ešte
jedna vec ma mrzí. Že okrem štrúdle si u nás nemôžem dopriať iný
dezertík. Vo Viedni si môžem vybrať – turbo štrúdľu, perník, šamrolu,
linecké koláčiky, brownies... hocičo. Ja sa však do Viedne vždy najviac
teším na ovocie v čokoláde, konkrétne na jahody. Vybrať si môžete z
hocijakého ovocia a dokonca sa môžete rozhodovať pre mliečnu, horkú, či
bielu čokoládovú polevu.
Žiaľ, už dva roky sme sa do adventnej Viedne nedostali. Pred rokom
kvôli nepredvídateľným okolnostiam a naposledy kvôli manželovej
pracovnej vyťaženosti. Je mi to ľúto, ale snáď najbližší advent už
neprepasieme a ja si opäť budem pochutnávať na mojich obľúbených
jahodách v čokoláde.
čerstvé jahody
kvalitná čokoláda
Jahody očistíme, zľahka umyjeme a necháme dôkladne osušiť. Napichneme ich na drevené špajle a vytvoríme špízy. V ohňovzornej miske nad parou rozpustíme čokoládu. Dôkladne ňou polejeme špízy a necháme zatuhnúť.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.