Zemiaky alebo ryža sú u nás asi najčastejšie prílohy k mäsu. Na zeleninu sa akosi zabúda. Jasné, že väčšina zeleniny je najzdravšia v surovom stave, ale mnohé druhy zeleniny sú vhodné aj na tepelnú úpravu a môžu nahradiť tradičnú prílohu. Super vec je pečená zelenina. Dá sa obmieňať podľa chute a podľa aktuálnej ponuky na trhu. Dá sa rôzne kombinovať – oživí pečené zemiaky, alebo ich môže aj nahradiť. Ja mám však zemiaky veľmi rada a svoju kuchyňu si bez nich neviem predstaviť. No a so sladkými zemiakmi, ktoré som objavila len nedávno je to podobné. Na pečenie v rúre je veľmi vhodná maslová tekvica, ktorú v lete nahradíme letnou tekvicou a cuketami, prípadne aj patizónom. Pečením získavajú zaujímavú chuť hrubé farebné papriky, cvikla, cibuľa, cesnak, drobné paradajky, baklažány a podobne. V rúre pečená zelenina nemusí byť iba prílohou, ale môže sa stať aj samotným hlavným jedlom, ak ju napríklad doplníme syrom.
zemiaky
sladké zemiaky
maslová oranžová tekvica
cibuľa
celá hlávka cesnaku
feniklové semiačka
olivový olej
balzamico ocot
feta syr
koriandrová vňať
soľ a čierne korenie podľa chuti
Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky s hranou cca 1 cm. Pokiaľ máme pekné skoré zemiaky, šúpať ich nemusíme. Sladké zemiaky umyjeme a neošúpané ich pokrájame na rovnako veľké kocky. S tekvicou naložíme rovnako. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminky. Hlávku cesnaku priečne prerežeme. Všetku zeleninu vložíme do pekáča, polejeme olivovým olejom a premiešame. Posypeme feniklovými semiačkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pri 180 – 200 °C pečieme približne 45 minút, alebo kým nie je zelenina mäkká. Z upečeného cesnaku vytlačíme strúčiky a zamiešame ich do zeleniny. Zeleninu zľahka polejeme balzamico octom, posypeme rozdrobenou fetou a ozdobíme koriandrovou vňaťou. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu.
maslová oranžová tekvica
červená paprika
červená cibuľa
hlávka cesnaku
olivový olej
balzamico ocot
balkánsky syr
soľ, čierne korenie
Tekvicu umyjeme a nakrájame na kocky. Papriku umyjeme, očistíme a nakrájame na pásiky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminky. Cesnakovú hlávku prekrojíme. Všetko vložíme do plechu, polejeme olejom a premiešame. Pečieme pri 180 – 200 °C vo vyhriatej rúre domäkka. Upečenú zeleninu pokvapkáme balzamico octom, dochutíme soľou a korením a ozdobíme balkánskym syrom a koriandrovou vňaťou.
zemiaky
sladké zemiaky
maslová oranžová tekvica
žltá paprika
cvikla
citrón
hlávka cesnaku
cibuľa
rímska rasca
olej
soľ, čierne korenie
petržlenová vňať
Zemiaky, sladké zemiaky a tekvicu nakrájame na kocky, žltú papriku na pásiky alebo širšie kúsky. Cviklu umyjeme, ošúpeme a spolu s citrónom a cibuľou nakrájame na osminky. Cesnak priečne rozrežeme. Zeleninu vložíme do pekáča a premiešame s olejom. Posypeme drvenou rímskou rascou a vo vyhriatej rúre upečieme domäkka. Citrónové dieliky odstránime, aby nám zelenina od nich nezhorkla. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.