Raz za čas sa v našom obchode ako ponuka dňa objaví teľacina. Väčšinou neodolám, pretože jemné teľacie mäso mám veľmi rada. V piatok som si kúpila kúsok mäsa zo stehna a rozhodla som sa, že urobím pravé viedenské rezne. Chuť na rezeň ma už prenasledovala dlhšie, lenže mi nenapadlo, že si pochutnám rovno na teľacom. Na nedeľňajší obed sa prihlásil aj môj brat – vďačný stravník a kritik mojej kuchyne. Zmôže sa viac ako len na „bolo to dobré“, „chutilo mi“, čo ma len teší. Ako dezert som sa rozhodla pripraviť cisársky trhanec. Tento sýty a sladký dezert som sa chystala pripraviť už dlhšie, dnes však prišla konečne vhodná príležitosť. Cisársky trhanec alebo Kaiserschmarren je rakúsky vynález. Niektoré zdroje uvádzajú, že vznikol pod rukami cisárovnej Sissi, iné zasa, že ho roztrhal šéfkuchár cisárskej kuchyne v okamihu, keď jeden z kuchárov do múčniku vhodil hrozienka. Existuje veľa variantov na tento sýty dezert, ja vám ponúkam jeden, s mascarpone.
teľacie mäso vhodné na rezne
3 lyžice múky
2 vajíčka
150 g doma pripravenej strúhanky
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
slnečnicový olej
30 g masla
1 citrón
Teľacie mäso umyjeme, osušíme, prípadne odblaníme a pokrájame na
rezne. Rezne naklepeme pod igelitom. Potom si pripravíme 3 taniere na
trojobal. Do jedného nasypeme múku, v druhom rozšľaháme vajíčka a do
tretieho dáme strúhanku. Rezne jemne osolíme a okoreníme. Potom ich
obalíme v múke, prebytočnú múku strasieme. Z oboch strán ich namočíme do
vajíčka a na záver obalíme v strúhanke.
Vo veľkej panvici rozpálime olej a pridáme maslo. Vložíme rezne,
opečieme z jednej strany do zlatohneda, otočíme a dopečieme. Trvá to
približne 2 – 3 minúty z každej strany. Rezne podávame s rezom citrónu.
Ako príloha sa hodia napríklad šťuchané zemiaky a uhorkový šalát.
3/4 kg zemiakov
80 g masla
1 stredne veľká cibuľa, pokrájaná nadrobno
pažítka na ozdobenie
Zemiaky ošúpeme, pokrájame a vo vriacej vode uvaríme domäkka. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. V malom hrnci rozpustíme maslo a cibuľu na ňom opražíme do zlatohneda. Uvarené zemiaky scedíme. Prelejeme ich opraženou cibuľkou s maslom a rozpučíme pučidlom na zemiaky. Dôkladne premiešame a ozdobíme nasekanou pažítkou.
4 vajcia
štipka soli
50 g cukru
1 lyžica citrónovej kôry
4 lyžice mlieka
100 g múky
250 g mascarpone
2 lyžice masla
práškový cukor a ovocný kompót k servírovaniu
Z 2 vajec oddelíme bielky od žĺtkov. Dva žĺtky dáme do misy a
pridáme dve celé vajcia. Vyšľaháme so štipkou soli, cukrom a citrónovou
kôrou. Postupne primiešavame mlieko, múku a mascarpone. Dva bielky
vyšľaháme na tuhý sneh. Zľahka ho zapracujeme do vyšľahanej masy. Nemá
vzniknúť hladký krém, ale cesto s viditeľnými kopčekmi snehu.
Vo veľkej nepovrstvenej panvici roztopíme pri strednej teplote maslo.
Vlejeme cesto do výšky cca 3 cm a rozotrieme. Spodnú stranu upečieme,
potom cesto vidličku „preorieme“ a roztrháme na malé kúsky. Vidličku
odložíme a pomocou obracačky jednotlivé kúsky posúvame a obraciame
dovtedy, kým sa zo všetkých strán neupečú do chrumkava. Posypeme
práškovým cukrom a hneď podávame. K trhancu sa hodí kompót z bobuľového
ovocia.
250 g rôzneho drobného bobuľového ovocia (jahody, maliny, černice...)
4 lyžice cukru
Bobuľové ovocie opláchneme a necháme odkvapkať. Veľké jahody pokrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca, zasypeme cukrom, podlejeme troškou vody a necháme mierne povariť. Kompót chutí teplý aj studený.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.