Nie ste prihlásený login

Viedenská nedeľa

Doma v kuchyni

28. 03. 2010



Raz za čas sa v našom obchode ako ponuka dňa objaví teľacina. Väčšinou neodolám, pretože jemné teľacie mäso mám veľmi rada. V piatok som si kúpila kúsok mäsa zo stehna a rozhodla som sa, že urobím pravé viedenské rezne. Chuť na rezeň ma už prenasledovala dlhšie, lenže mi nenapadlo, že si pochutnám rovno na teľacom. Na nedeľňajší obed sa prihlásil aj môj brat – vďačný stravník a kritik mojej kuchyne. Zmôže sa viac ako len na „bolo to dobré“, „chutilo mi“, čo ma len teší. Ako dezert som sa rozhodla pripraviť cisársky trhanec. Tento sýty a sladký dezert som sa chystala pripraviť už dlhšie, dnes však prišla konečne vhodná príležitosť. Cisársky trhanec alebo Kaiserschmarren je rakúsky vynález. Niektoré zdroje uvádzajú, že vznikol pod rukami cisárovnej Sissi, iné zasa, že ho roztrhal šéfkuchár cisárskej kuchyne v okamihu, keď jeden z kuchárov do múčniku vhodil hrozienka. Existuje veľa variantov na tento sýty dezert, ja vám ponúkam jeden, s mascarpone.

Viedenský rezeň

teľacie mäso vhodné na rezne
3 lyžice múky
2 vajíčka
150 g doma pripravenej strúhanky
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
slnečnicový olej
30 g masla
1 citrón

Teľacie mäso umyjeme, osušíme, prípadne odblaníme a pokrájame na rezne. Rezne naklepeme pod igelitom. Potom si pripravíme 3 taniere na trojobal. Do jedného nasypeme múku, v druhom rozšľaháme vajíčka a do tretieho dáme strúhanku. Rezne jemne osolíme a okoreníme. Potom ich obalíme v múke, prebytočnú múku strasieme. Z oboch strán ich namočíme do vajíčka a na záver obalíme v strúhanke.
Vo veľkej panvici rozpálime olej a pridáme maslo. Vložíme rezne, opečieme z jednej strany do zlatohneda, otočíme a dopečieme. Trvá to približne 2 – 3 minúty z každej strany. Rezne podávame s rezom citrónu. Ako príloha sa hodia napríklad šťuchané zemiaky a uhorkový šalát.

Šťuchané zemiaky

3/4 kg zemiakov
80 g masla
1 stredne veľká cibuľa, pokrájaná nadrobno
pažítka na ozdobenie

Zemiaky ošúpeme, pokrájame a vo vriacej vode uvaríme domäkka. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. V malom hrnci rozpustíme maslo a cibuľu na ňom opražíme do zlatohneda. Uvarené zemiaky scedíme. Prelejeme ich opraženou cibuľkou s maslom a rozpučíme pučidlom na zemiaky. Dôkladne premiešame a ozdobíme nasekanou pažítkou.

Cisársky trhanec s mascarpone

(zdroj inšpirácie: Basic Cooking, Ikar)

4 vajcia
štipka soli
50 g cukru
1 lyžica citrónovej kôry
4 lyžice mlieka
100 g múky
250 g mascarpone
2 lyžice masla
práškový cukor a ovocný kompót k servírovaniu


Z 2 vajec oddelíme bielky od žĺtkov. Dva žĺtky dáme do misy a pridáme dve celé vajcia. Vyšľaháme so štipkou soli, cukrom a citrónovou kôrou. Postupne primiešavame mlieko, múku a mascarpone. Dva bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Zľahka ho zapracujeme do vyšľahanej masy. Nemá vzniknúť hladký krém, ale cesto s viditeľnými kopčekmi snehu.
Vo veľkej nepovrstvenej panvici roztopíme pri strednej teplote maslo. Vlejeme cesto do výšky cca 3 cm a rozotrieme. Spodnú stranu upečieme, potom cesto vidličku „preorieme“ a roztrháme na malé kúsky. Vidličku odložíme a pomocou obracačky jednotlivé kúsky posúvame a obraciame dovtedy, kým sa zo všetkých strán neupečú do chrumkava. Posypeme práškovým cukrom a hneď podávame. K trhancu sa hodí kompót z bobuľového ovocia.


Kompót z bobuľového ovocia

250 g rôzneho drobného bobuľového ovocia (jahody, maliny, černice...)
4 lyžice cukru

Bobuľové ovocie opláchneme a necháme odkvapkať. Veľké jahody pokrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca, zasypeme cukrom, podlejeme troškou vody a necháme mierne povariť. Kompót chutí teplý aj studený.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign