Na Zelený štvrtok je tradíciou počas dňa jesť najmä „zelené jedlá“. Je to zvyk, ktorý sa viaže na kresťanský sviatok Veľkej Noci. V tento deň sa nejedlo mäso, ale siahalo sa najmä po niečo zelenom z prírody – po špenáte, šťaveli, či medveďom cesnaku. Veľa rodín, ale aj školských, či závodných kuchýň si túto tradíciu zachovalo dodnes a v tento deň zvyknú variť predovšetkým špenát. Najčastejšie špenátový prívarok s vajíčkom. Túto tradíciu som nikdy nejako veľmi neriešila, ale tento rok som aj ja urobila z toho dňa naozajstný zelený štvrtok.
400 g mrazeného špenátu
40 g cibule, jemne nasekanej
600 ml zeleninového vývaru
soľ
40 g strúhaného parmezánu
4 lyžice šľahačky, či kyslej smotany
Špenát spolu s cibuľkou zalejeme vývarom a povaríme, až špenát zmäkne. Ochutíme soľou a vmiešame väčšiu časť nastrúhaného parmezánu. Rozmixujeme. Pred podávaním ozdobíme v tanieroch zvyšným parmezánom a lyžicou šľahačky, či smotany.
600 g špenátu
2 rožky
4 lyžice strúhanky
4 žĺtky
4 bielky
soľ
mleté čierne korenie
mletý muškátový oriešok
Plnka:
4 vajcia
4 lyžice mlieka
20 g masla
250 g tvrdého syra
soľ
mleté čierne korenie
Mrazený špenát necháme rozmraziť v sitku, aby mohla tekutina
odtiecť. Rožky nakrájame na drobné kocky a namočíme do vody. Potom dobre
vyžmýkame a pridáme k špenátu. Pridáme aj žĺtka a strúhanku, posolíme,
okoreníme čiernym korením a muškátovým orieškom a dobre premiešame.
Nakoniec pridáme sneh z bielkov a zľahka vmiešame. Pripravené špenátové
cesto rozotrieme na plech vyložený papierom a pečieme vo vyhriatej rúre
cca 20 minút.
Kým sa cesto pečie, pripravíme si plnku. Vajíčka rozšľaháme,
posolíme, koreníme, zmiešame s mliekom a na panvici s maslom z nich
urobíme praženicu. Do teplej praženice zamiešame nastrúhaný syr.
Upečené cesto vyberieme z rúry a na 10 minút prikryjeme utierkou.
Potom ho prevrátime na čistú utierku, stiahneme papier, naplníme plnkou
a stočíme do rolády. Roládu ozdobíme plátkami syra a zapečieme v rúre
pri teplote 200 °C. Upečenú roládu podávame samostatne, ale výborne
chutí so šampiňónovou omáčkou.
250 g čerstvých šampiňónov
40 g masla
400 ml smotany na varenie
1 PL hladkej múky
soľ, mleté čierne korenie
Šampiňóny očistíme a pokrájame na tenké plátky. Potom ich na masle podusíme domäkka. Za stáleho miešania pridáme lyžicu hladkej múky a smotanu. Osolíme a okoreníme a na slabom ohni povaríme cca 10 minút, kým omáčka nezíska krémovú konzistenciu.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.