Za posledný polrok som zjedla toľko zeleninových šalátov, koľko som nestihla za svoj doterajší život. Šaláty mi nikdy nejako extra nechutili. Zjedla som ich len ako prílohu k hlavnému jedlu, ale jesť šalát ako hlavný chod som si len s ťažkosťami predstavovala. Neviem, či je to vekom, alebo tým, že som si rozšírila obzory v gastronómii, ale zrazu som začala zeleninu milovať! Doma mám vždy zásobu nejakého šalátu, najčastejšie rukoly, valeriánky a radicchia. Tieto tri druhy šalátu sú moje najobľúbenejšie. Pri príprave šalátov čerpám inšpirácie z literatúry a internetu, ale snažím sa vymýšľať aj vlastné kreácie. Rada kombinujem rôzne farby a chute, šalát musí lahodiť nielen chuťovým bunkám, ale aj očiam. Tieto podmienky spĺňajú aj nasledujúce šaláty, ktoré patria k mojim najobľúbenejším.
Ako prvý uvádzam recept na šalát, ktorý ma úplne dostal. Vôbec som nečakala, že z neho budem až tak namäkko, ale kombinácia delikátnej a luxusnej breasoly, ostrého chrenu a sladkastej cvikly ma veľmi milo prekvapila. Takto ma podľa mňa chutiť správne nakombinovaný šalát. Rôznorodé chute – harmonický celok. Jednoducho, báseň. Marcel, klobúk dole!!
200 g mladých špenátových lístkov, umytých a osušených (alebo rukoly)
šťava z 1 citróna
extra panenský olivový olej
morská soľ a mleté čierne korenie
100 ml crème fraîche
čerstvý postrúhaný chren
150 g bresaoly (talianska špecialita, sušená hovädzia sviečkovica)
Pečená cvikla:
500 g mladej cvikly
tymian
1 hlávka cesnaku aj so šupkou
3 lyžice olivového oleja
3 lyžice balzamico octu
soľ a čierne korenie
Neošúpanú cviklu poriadne umyjeme, poukladáme na pekáč, pridáme
čerstvý tymian a rukou rozpučené strúčiky cesnaku aj so šupkou.
Pokvapkáme olejom a octom, posolíme a okoreníme. Dôkladne premiešame
rukami, podlejeme trochou vody a prikryjeme alobalom. Pečieme v rúre
rozohriatej na 220 °C približne hodinu, kým cvikla nezmäkne. Upečenú
cviklu ošúpeme a pokrájame na osminky. Vložíme do misy a ochutíme soľou a
korením. Pokvapkáme olejom a premiešame.
Do misy dáme špenátové (rukolové) listy, pokvapkáme citrónovou
šťavou, olejom, ochutíme soľou a korením a zľahka premiešame. Crème
fraîche premiešame v miske s postrúhaným chrenom, soľou a citrónovou
šťavou. Ochutený špenát navrstvíme na 4 taniere. Navrch naukladáme
plátky bresaoly a pečenú cviklu. Polejeme dresingom z crème fraîche,
posypeme strúhaným chrenom a pokvapkáme olivovým olejom.
Hrušku umyjeme, vyrežeme vnútro a nakrájame na osminky. Hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedla. Zvyšnú citrónovú šťavu vyšľaháme s olejom, mierne osolíme a okoreníme. Valeriánku prepláchneme vo vode, osušíme a dáme do misy spolu s pokrájanou hruškou a lieskovcami. Pokvapkáme ochuteným olejom a zľahka premiešame. Na šalát opatrne nahobľujeme parmezán.
mladý špenát
zelená paprika
sušené paradajky
malý fenikel
hrsť granátových semiačok
olivový olej
balzamico ocot
soľ, čierne korenie
Mladé špenátové listy opláchneme a necháme odkvapkať. Zelenú
papriku a feniklovú hľuzu umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Sušené
paradajky necháme odkvapkať od oleja a pokrájame na väčšie kúsky. Na
tanier uložíme špenátové listy, na ne kolieska papriky a feniklu a
sušené paradajky. V malej miske spolu vymiešame olej, ocot, soľ a
korenie a vzniknutou zálievkou prelejeme šalát na tanieri. Dozdobíme
zrniečkami granátového jablka.
Do tohto šalátu môžeme použiť bežne dostupné sušené paradajky
naložené v oleji. Ja si sem-tam zvyknem sušiť mini cherry paradajky v
rúre cez noc, do šalátu na fotografii som použila tie.
hermelín
mladé špenátové lístky alebo valeriánka
radicchio
červené hrozno
brusinková zaváranina
olivový olej
soľ
Na jednu porciu potrebujeme 1 hermelín. Špenátové lístky umyjeme a osušíme, radicchio umyjeme a rozoberieme, väčšie lístky potrháme na menšie kúsky. Uložíme na tanier. Na šalát položíme umyté bobule tmavého hrozna a pár lyžičiek brusinkovej zaváraniny. Zľahka osolíme. Do stredu položíme grilovaný hermelín, ozdobíme brusinkami a pokvapkáme olivovým olejom.
2 hrušky, olúpané a nakrájané na kocky
2 hrste vlašských orechov
100 g mäkkého kozieho syru, nadrobeného
valeriánka
4 lyžičky olivového alebo orechového oleja
2 lyžičky balzamico octu
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Valeriánku poukladáme na taniere, obložíme ju hruškou, syrom a orechmi. Olej prešľaháme s octom, soľou a korením a vzniknutou zálievkou zalejeme šalát na tanieroch. Podávame s pečivom.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.