Nie ste prihlásený login

Moje šalátové lásky

Doma v kuchyni

12. 04. 2010



Za posledný polrok som zjedla toľko zeleninových šalátov, koľko som nestihla za svoj doterajší život. Šaláty mi nikdy nejako extra nechutili. Zjedla som ich len ako prílohu k hlavnému jedlu, ale jesť šalát ako hlavný chod som si len s ťažkosťami predstavovala. Neviem, či je to vekom, alebo tým, že som si rozšírila obzory v gastronómii, ale zrazu som začala zeleninu milovať! Doma mám vždy zásobu nejakého šalátu, najčastejšie rukoly, valeriánky a radicchia. Tieto tri druhy šalátu sú moje najobľúbenejšie. Pri príprave šalátov čerpám inšpirácie z literatúry a internetu, ale snažím sa vymýšľať aj vlastné kreácie. Rada kombinujem rôzne farby a chute, šalát musí lahodiť nielen chuťovým bunkám, ale aj očiam. Tieto podmienky spĺňajú aj nasledujúce šaláty, ktoré patria k mojim najobľúbenejším.

Ako prvý uvádzam recept na šalát, ktorý ma úplne dostal. Vôbec som nečakala, že z neho budem až tak namäkko, ale kombinácia delikátnej a luxusnej breasoly, ostrého chrenu a sladkastej cvikly ma veľmi milo prekvapila. Takto ma podľa mňa chutiť správne nakombinovaný šalát. Rôznorodé chute – harmonický celok. Jednoducho, báseň. Marcel, klobúk dole!!

Bresaola s pečenou cviklou, crème fraîche a postrúhaným chrenom

(zdroj inšpirácie: M. Ihnačák: Radosť variť, Slovart)

200 g mladých špenátových lístkov, umytých a osušených (alebo rukoly)
šťava z 1 citróna
extra panenský olivový olej
morská soľ a mleté čierne korenie
100 ml crème fraîche
čerstvý postrúhaný chren
150 g bresaoly (talianska špecialita, sušená hovädzia sviečkovica)

Pečená cvikla:
500 g mladej cvikly
tymian
1 hlávka cesnaku aj so šupkou
3 lyžice olivového oleja
3 lyžice balzamico octu
soľ a čierne korenie


Neošúpanú cviklu poriadne umyjeme, poukladáme na pekáč, pridáme čerstvý tymian a rukou rozpučené strúčiky cesnaku aj so šupkou. Pokvapkáme olejom a octom, posolíme a okoreníme. Dôkladne premiešame rukami, podlejeme trochou vody a prikryjeme alobalom. Pečieme v rúre rozohriatej na 220 °C približne hodinu, kým cvikla nezmäkne. Upečenú cviklu ošúpeme a pokrájame na osminky. Vložíme do misy a ochutíme soľou a korením. Pokvapkáme olejom a premiešame.
Do misy dáme špenátové (rukolové) listy, pokvapkáme citrónovou šťavou, olejom, ochutíme soľou a korením a zľahka premiešame. Crème fraîche premiešame v miske s postrúhaným chrenom, soľou a citrónovou šťavou. Ochutený špenát navrstvíme na 4 taniere. Navrch naukladáme plátky bresaoly a pečenú cviklu. Polejeme dresingom z crème fraîche, posypeme strúhaným chrenom a pokvapkáme olivovým olejom.

Šalát s hruškami, valeriánkou a lieskovcami

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

hruška
citrónová šťava
olivový alebo orechový olej
soľ a čierne korenie
valeriánka poľná
hrsť lieskovcov
30 g parmezánu v celku

Hrušku umyjeme, vyrežeme vnútro a nakrájame na osminky. Hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedla. Zvyšnú citrónovú šťavu vyšľaháme s olejom, mierne osolíme a okoreníme. Valeriánku prepláchneme vo vode, osušíme a dáme do misy spolu s pokrájanou hruškou a lieskovcami. Pokvapkáme ochuteným olejom a zľahka premiešame. Na šalát opatrne nahobľujeme parmezán.

Šalát so špenátom a feniklom

mladý špenát
zelená paprika
sušené paradajky
malý fenikel
hrsť granátových semiačok
olivový olej
balzamico ocot
soľ, čierne korenie


Mladé špenátové listy opláchneme a necháme odkvapkať. Zelenú papriku a feniklovú hľuzu umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Sušené paradajky necháme odkvapkať od oleja a pokrájame na väčšie kúsky. Na tanier uložíme špenátové listy, na ne kolieska papriky a feniklu a sušené paradajky. V malej miske spolu vymiešame olej, ocot, soľ a korenie a vzniknutou zálievkou prelejeme šalát na tanieri. Dozdobíme zrniečkami granátového jablka.
Do tohto šalátu môžeme použiť bežne dostupné sušené paradajky naložené v oleji. Ja si sem-tam zvyknem sušiť mini cherry paradajky v rúre cez noc, do šalátu na fotografii som použila tie.

Šalát s grilovaným hermelínom

(zdroj inšpirácie: časopis Chef Gurmán)

hermelín
mladé špenátové lístky alebo valeriánka
radicchio
červené hrozno
brusinková zaváranina
olivový olej
soľ


Na jednu porciu potrebujeme 1 hermelín. Špenátové lístky umyjeme a osušíme, radicchio umyjeme a rozoberieme, väčšie lístky potrháme na menšie kúsky. Uložíme na tanier. Na šalát položíme umyté bobule tmavého hrozna a pár lyžičiek brusinkovej zaváraniny. Zľahka osolíme. Do stredu položíme grilovaný hermelín, ozdobíme brusinkami a pokvapkáme olivovým olejom.

Šalát s hruškami a kozím syrom

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

2 hrušky, olúpané a nakrájané na kocky
2 hrste vlašských orechov
100 g mäkkého kozieho syru, nadrobeného
valeriánka
4 lyžičky olivového alebo orechového oleja
2 lyžičky balzamico octu
soľ a čerstvo mleté čierne korenie


Valeriánku poukladáme na taniere, obložíme ju hruškou, syrom a orechmi. Olej prešľaháme s octom, soľou a korením a vzniknutou zálievkou zalejeme šalát na tanieroch. Podávame s pečivom.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené