Gorgonzola je mojim najobľúbenejším syrom s modrou plesňou. Priznám sa, že vyzretú gorgonzolu som ešte nemala česť ochutnať, ale sladkú, tzv. gorgonzolu dolce, si doprajem dosť pravidelne. Jej nasladlá chuť a krémová konzistencia si ma podmanila. Najčastejšie si ju vychutnávam v šalátoch, kde tvorí dominantnú zložku. Zaujímavé je však aj použitie gorgonzoly v dezerte. Recept na medové hrušky s gorgonzolou je neodolateľný. Keď som ho robila prvýkrát, mala som trošku obavy, či to nebude na môj vkus príliš divoké. Ale našťastie, nie je! Je to jedna z najlepších vecí aké som kedy jedla.
Už dlhšie som sa pozerala po knihe Vysoká škola varenia, ktorá vyšla tuším pred 7 rokmi vo vydavateľstve Ikar. Keďže je staršieho dáta, je žiaľ už vypredaná. Minule môj malý Danko behal po celom dome u svokrovcov a zavítal aj do babkinej pracovne. Kým som na neho jedným očkom dávala pozor, aby niečo nevyviedol, druhým som si prezerali tituly kníh v knižnici. A na moje prekvapenie som tam objavila túto, dlho hľadanú knihu! Hneď som ju vytiahla a začala listovať a do oka mi padol aj recept na nasledujúci šalát. Spojenie fenikla a gorgonzoly, dve veci, ktoré zbožňujem. Chcela som si knihu požičať, ale moja zlatá svokrička mi ju darovala, keďže z nej vôbec nevarí. A tak sa teraz vytešujem z nového prírastku v mojej „cookbooks“ knižnici.
150 g kučeravého šalátu alebo valeriánky
1 stredne veľký fenikel
1 zrelá hruška
1 PL citrónovej šťavy
30 g píniových semiačok
100 g gorgonzoly
1 PL kyslej smotany
šťava z ½ pomaranča
1 – 2 PL bieleho vínneho octu
2 PL extra panenského olivového oleja alebo orechového oleja
čierne korenie
soľ
Šalát rozoberieme na lístky a rýchlo ho umyjeme v studenej vode.
Osušíme. Z feniklovej hľuzy odrežeme jemné zelené lístky a odložíme ich
nabok. Fenikel umyjeme, rozpolíme a priečne pokrájame na tenké prúžky.
Hrušku umyjeme, vyrežeme jadrovník a pokrájame na tenké plátky.
Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Píniové semiačka opražíme na suchej panvici do zlatohneda. Gorgonzolu
pokrájame na malé kocky. Zálievku si pripravíme z 30 g rozotrenej
gorgonzoly, smotany, octu, pomarančovej šťavy a oleja. Miešame, kým
nezískame krémovú omáčku. Dochutíme zľahka soľou a čerstvo mletým
čiernym korením.
Šalát, fenikel a hrušku dôkladne premiešame so zálievkou. Rozdelíme na
4 taniere, posypeme píniovými semiačkami, kockami syra a najemno
nasekanou feniklovou vňaťou.
Pre 4 porcie potrebujeme:
200 g gorgonzoly dolce
200 g bresaoly
rukola
Dresing:
20 g vlašských orechov
100 ml extra panenského olivového oleja
šťava z 1 citróna
morská soľ a mleté čierne korenie
Najprv si pripravíme dresing. Do mixéra vložíme orechy, olej,
citrónovú šťavu, ochutíme soľou a korením a rozmixujeme dohladka.
Na tanier poukladáme plátky bresaoly a gorgonzolu. Posypeme ich
umytou a osušenou rukolou a pokvapkáme pripraveným dresingom. Podávame s
opečenou bagetou alebo s bruschettou.
Na 2 porcie potrebujeme:
2 lyžice olivového oleja
2 hrušky, neolúpané
3 lyžice marsaly
2 lyžice medu
50 g vlašských orechov
120 g gorgonzoly (najlepšie zrejúcej, ale poslúži aj „dolce“)
Vo veľkej panvici zohrejeme olej. Medzitým hrušky pokrájame na osminky. Vložíme ich do zohriateho oleja a asi 3 minúty z každej strany ich opečieme do zlatista. Kým sa hrušky opekajú, zmiešame v hrnčeku marsalu a med. Vlejeme na opečené hrušky a necháme silno bublať. Bronzové a lepkavé hrušky vyberieme na tanier. Do tmavej šťavy na panvici vložíme orechy a asi minútu ich opekáme, kým nie sú hnedé a lepkavé. Vyberieme ich na tanier s hruškami a posypeme rozdrobenou gorgonzolou.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.