Lemon curd je anglo-americká záležitosť, ktorá sa dá bežne kúpiť v
obchode. Je to polotovar, ktorý sa používa do krémov a plniek a dáva im
sviežu citrónovú chuť. U nás ho je dostať iba v anglickej sieti
Marks&Spencer. Samozrejme, že lemon curd je možné pripraviť si aj
doma a táto možnosť je určite lepšia, pretože doma uvarený lemon curd je
oveľa chutnejší ako ten kupovaný zo skla. Čo vlastne je ten lemon curd?
Je to citrónový krém, pripravený z čerstvej citrónovej šťavy, kôry,
cukru a žĺtkov. V podstate je to druh pudingu varený nad parou, či vo
vodnom kúpeli. Dá sa variť aj priamo v hrnci na sporáku, lenže vtedy sa
zvyšuje riziko zrazenia alebo prihorenia. Mne príprava lemon curdu
pripomína prípravu holandskej omáčky. Človek si v oboch prípadoch musí
dávať pozor na teplotu a na to, aby sa mu nezrazili vajíčka.
Uvarený lemon curd je po vychladnutí vhodný na okamžité použitie, ale
možno ho skladovať aj v chladničke, a to maximálne 2 týždne.
Lemon curd je svieži hladký krém s výraznou sviežou chuťou po citrónoch.
Tradične sa používal ako nátierka k raňajkovým žemliam, v súčasnosti sa
používa na plnenie koláčov, tort, do krémových dezertov, plniek a
podobne.
3 veľké chemicky neošetrené citróny
2 veľké žĺtka
2 celé vajíčka
200 g krupicového cukru
1 PL škrobu (kukuričný alebo zemiakový)
1 PL rastlinného oleja neutrálnej chuti, alebo 1 PL masla
Citróny umyjeme, potom z nich nastrúhame kôru a nakoniec vytlačíme šťavu. Kôru aj šťavu dáme do ohňovzdornej misy. Pridáme žĺtka, celé vajíčka, cukor a škrob a metličkou dôkladne premiešame. Misu dáme nad hrniec s vodou a nad parou za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Zložíme z pary. Do hotového krému pridáme lyžicu oleja alebo masla, opäť dobre premiešame a vrátime nad paru. Keď sa krém stiahne a začnú sa tvoriť bublinky, povaríme jednu minútu a odstavíme. Ak sa nám urobili v kréme hrudky, prepasírujeme ho cez sitko. Ak je krém príliš hustý, môžeme ho zriediť citrónovou šťavou. Necháme trochu schladnúť. Potom prelejeme do sklenenej fľaše a po úplnom vychladnutí odložíme do chladničky.
Korpus:
1 ¼ pohára podrvených grahamových keksov
2 PL cukru
1/8 ČL soli
4 PL masla
Plnka:
1 pohár krémového syra (250 g)
1/2 pohára cukru
3 PL polohrubej múky
1/8 ČL soli
1 ČL vanilkového extraktu
1 ČL citrónovej šťavy
kôra z jedného citróna
2 veľké vajíčka
1 veľký žĺtok
1/2 pohára hustej kyslej smotany
Poleva:
lemon curd
Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu s priemerom 20 cm
vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame rozdrvené keksy, soľ,
cukor a rozpustené maslo. Dôkladne premiešame a prstami natlačíme do
formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút. Vyberieme a necháme
úplne vychladnúť. Keď je korpus vychladnutý, zabalíme celú formu do
dvojitej vrstvy alobalu. Pripravíme si aj hlboký plech, v ktorom sa bude
cheesecake piecť. Rúru si prehrejeme na 160 °C, do rýchlovarnej kanvice
si pripravíme vodu - maximálny objem kanvice.
Pripravíme si plnku: v mise vyšľaháme krémový syr do ľahkej peny. Potom
pridáme cukor a opäť šľaháme. Postupne pridáme múku, soľ, vanilkový
extrakt, citrónovú šťavu, kôru a zakaždým prešľaháme. Do misy pridáme 2
celé vajíčka a jeden žĺtok a zašľaháme. Na záver pridáme kyslú smotanu a
ešte chvíľu na najpomalšej rýchlosti šľaháme.
Zapneme rýchlovarnú kanvicu a necháme zovrieť vodu. Plnku vylejeme
do formy na sušienkový základ a uhladíme. Horúcu vodu nalejeme do
plechu, mala by siahať do polovice výšky formy. Plech dáme do rúry a
pečieme asi 45 minút, kým sa plnka nezačne odťahovať od bokov formy.
Upečený cheesecake necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
Lemon curd ohrejeme a ručnou metličkou prešľaháme v ohňovzdornej mise
nad parou. Nanesieme na vychladnutý cheesecake a uhladíme. Prikryjeme
fóliou a necháme v chladničke chladnúť minimálne 8 hodín, ideálne cez
noc.
Pred podávaním opatrne vyberieme z formy: okraje uvoľníme pomocou úzkeho
noža. Okraj formy opatrne stiahneme a chesecake presunieme na podnos.
2 poháre hladkej múky
¾ pohára cukru
4 ČL kypriaceho prášku
2 vajíčka
75 g masla, rozpusteného
1 ¼ pohára cmaru
Na plnku:
60 ml lemon curd
100 g krémového syra
Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech na mafiny si vyložíme papierovými košíčkami. V jednej miske zmiešame spolu preosiatu múku, cukor a kypriaci prášok. V druhej mise ručne prešľaháme vajíčka s cmarom a rozpusteným maslom. Obsah oboch mís spojíme a zľahka premiešame. Plnku si pripravíme tak, že lemon curd a syr spolu vyšľaháme na hladký krém. Na dno košíčkov dáme približne lyžicu cesta, potom navrstvíme plnku a prikryjeme zvyšným cestom. Mafiny pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.