Moja milovaná špargľa sa pomaly vytráca z obchodov. Žiaľ, koniec
jej sezóny je za dverami. Zelenú špargľu už skoro nevidieť, a aj biela
pomaly mizne z pultov. Natrafiť na naozaj peknú špargľu je už takmer
nemožné. Najmä zelená špargľa je už horšej kvality, výhonky s peknými
uzavretými hlavičkami už nevidieť, na pultoch leží pomaly „rozkvitnutá“ a
zvädnutá zelená špargľa. Mrzí ma, že aj napriek klesajúcej kvalite
tovaru, sú ceny špargle, najmä tej zelenej stále vysoké. A ešte jednej
veci nerozumiem. Prečo je vlastne zelená špargľa skoro o polovicu
drahšia od bielej, keď na jej vypestovanie je potrebná oveľa menšia
námaha? Len preto, že je žiadanejšia?
Kým u nás začiatkom júna už peknú špargľu naozaj skoro nedostať, u
našich rakúskych susedov je na pultoch stále dostatok bielej aj zelenej
špargle. A samozrejme, v prvej triede kvality. Keď som videla tú
špargľu, pochopila som rozdiel medzi prvou a druhou triedou. Nádherná,
hrubá špargľa, žiadne tenulinké a zvädnuté výhonky. No, žiaľ, jej cena
je pre Slovákov viac ako nekresťanská. Nevadí. Buďme radi, že na našich
pultoch máme vôbec nejakú špargľu a ďakujme aj za jej cenu, i keď ani tá
naša nie je pre väčšinu Slovákov veľmi kresťanská.
slanina, najlepšie pancetta, pokrájaná na pásiky
nové zemiaky, pokrájané na 1,5 cm kocky
1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
zelená špargľa, nakrájaná na cca 3 cm šikmé kúsky
soľ
čierne korenie
Nakrájanú slaninu dáme do panvice a opekáme približne 10 minút. Potom ju vyberieme na papierové utierky a vo výpeku opečieme nakrájané zemiaky. Po cca 15 minútach pridáme cibuľu a varíme ďalších 5 minút. Potom prisypeme špargľu, prikryjeme a varíme 5 – 8 minút. Nakoniec do panvice vrátime slaninu a prehrejeme. Podávame so strateným vajcom a pečivom.
biela špargľa
soľ
cukor
maslo
1 deň stará žemľa
Bielu špargľu ošúpeme, drevnaté konce odrežeme a dáme ju variť do vriacej osolenej a ocukrenej vody. Staršiu žemľu nastrúhame na strúhadle, čím získame čerstvú strúhanku. Opečieme ju na troche masla, aby získala peknú farbu a maslovú vôňu. Uvarenú špargľu necháme odkvapkať, úhľadne uložíme na taniere, posypeme opraženou strúhankou a prelejeme roztopeným maslom. Podávame buď samotné ako teplé predjedlo, alebo spolu s varenými zemiakmi a strateným vajíčkom ako ľahší hlavný chod.
biela špargľa
zelená špargľa
jahody
pomaranč
cukrový melón
šťava z 1 citróna
maliny
med
medovka na ozdobu
Špargľu podľa druhu očistíme, odrežeme tvrdé konce, nakrájame na 4 cm kúsky a uvaríme. Jahody umyjeme a rozpolíme, pomaranč ošúpeme a nafiletujeme (filetovať – pokrájať na mesiačiky tak, aby na nich neostala žiadna biela šupka). Z melónu vyrežeme vykrajovačom melónové guľôčky. Špargľu s ovocím premiešame a naložíme do misiek. Maliny roztlačíme, prípadne aj prepasírujeme (ak nám vadia zrniečka z malín), zmiešame s citrónovou šťavou a medom. Vzniknutou omáčkou prelejeme šalát, ozdobíme medovkou a podávame.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.