Nie ste prihlásený login

Sladký zašnurovaný chlieb

Doma v kuchyni

13. 06. 2010



Približne raz do týždňa si pozriem moje obľúbené foodblogy, aby som vedela, čo je na nich nové. Samozrejme, že vždy nájdem hromadu nádherných fotografií a zaujímavých receptov. Takéto pravidelné prezeranie foodblogov mi vždy zaberie aj niekoľko hodín času. Totiž, nie vždy si pozriem iba novinky, ale pustím sa do prezerania archívov a potom už neviem prestať. Jeden blog však pozerám častejšie ako ostatné. Je to blog Deb a Alexa z NY, www.smittenkitchen.com. Na tomto blogu pribúdajú nové recepty niekedy aj trikrát do týždňa, a vždy ma niečo zaujme. Za posledný mesiac ma najviac zaujal recept na zaujímavý citrónový chlieb/koláč s nádherným zapleteným vzorom. Spôsob zapletenia tohto koláča sa mi videl naozaj nezvyčajný a efektný, neskôr som sa však od svokry aj od mamy, ako aj od niekoľkých ďalších ľudí dozvedela, že aj u nás sa zvykli záviny či štrúdle zapletať takýmto spôsobom. Hm, divné, že som to na Slovensku nikdy nevidela. Čiže, primárne ma na tomto recepte zaujala forma. Po upečení a ochutnaní som však zistila, že nielen forma, ale aj obsah a chuť tohto koláča je dokonalá! Je to snáď najlepší a najchutnejší kysnutý koláč, aký som kedy jedla. Priznávam, zostala som z neho úplne unesená. Jemnučké cesto, ľahko chrumkavý vrch a svieža kyslastá plnka – jednoducho, dokonalé.

Zašnurovaný citrónový chlieb

   (zdroj inšpirácie: www.smittenkitchen.com)

Na kvások:
6 PL teplej vody
1 ČL cukru
1 1/2 ČL instantného droždia
1/4 pohára polohrubej múky

Na cesto:
6 PL kyslej smotany alebo jogurtu
1/4 pohára zmäknutého masla
1 vajíčko
1/4 pohára cukru
1 ČL soli
1 ČL vanilkového extraktu
2 1/2 polohrubej múky

Na plnku:
1/3 pohára čerstvého krémového syra (cca 100 g)
2 PL cukru
2 PL kyslej smotany
1 ČL citrónovej šťavy
2 PL polohrubej múky
1/4 pohára lemon curd (citrónový krém)

Na dokončenie:
1 vajíčko
1 lyžica vody
hrubý cukor na posypanie


Pripravíme kvások: V malej miske, alebo vo veľkom pohári zmiešame uvedené ingrediencie na kvások a necháme 10 - 15 minút kysnúť. Keď máme kvások hotový, vlejeme ho do domácej pekárničky. Do nádoby pridáme kyslú smotanu, maslo, vajíčko, cukor a vanilkový extrakt. Potom pridáme múku a soľ a necháme vypracovať cesto. Cesto necháme kysnúť 60 až 90 minút, kým nezdvojnásobí objem.
Keď už máme cesto vykysnuté, pripravíme si plnku. V miske vyšľaháme spolu smotanový syr, smotanu, cukor, citrónovú šťavu a múku.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, premiesime ho, aby sme z neho vytlačili všetok vzduch a vyvaľkáme na obdĺžnik. Obdĺžnik pomocou valčeka prenesieme na papier na pečenie. Toto je veľmi dôležitý krok, lebo naplnený koláč by ste na papier preniesli iba s veľkými ťažkosťami. Cesto si pomyselne rozdelíme na tri zvislé časti. Do strednej tretiny nanesieme pripravenú plnku. Rozotrieme ju, ale nie až po okraje, tie necháme cca 4 cm hore aj dole suché. Na syrovú plnku natrieme lemon curd.


Potom si pripravíme bočné tretiny na šnurovanie. Pomocou ostrého hladkého radielka nakrájame bočné tretiny na cca 2,5 cm široké pásy. Ostanú nám 4 kúsky cesta z rohov obdĺžnika, tie vyhodíme. Koláč „zašnurujeme“. Najprv zahneme stredový horný okraj, aby nám nevytiekla plnka. No a potom začneme striedavo cez seba ukladať jednotlivé pásiky - zľava, sprava, zľava... pekne šikmo, diagonálne tesne vedľa seba. Na záver opäť založíme stredový okraj a pomaly došnurujeme. Konce pekne zahneme pod seba, aby neodstávali. Hotový koláč zakryjeme plastovou fóliou a necháme ešte 45 - 50 minút na teplom mieste podkysnúť. Medzitým, aspoň 30 minút pred pečením si poriadne vyhrejeme rúru na 190 °C. V mištičke rozmiešame vajíčko s lyžicou vody a potrieme ním podkysnutý koláč. Potom ho posypeme hrubým cukrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 25 - 30 minút.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené