Nie ste prihlásený login

Voňavé ruže v kuchyni

Zoznámte sa, prosím

17. 06. 2010



V poslednej dobe som viackrát natrafila na recepty, v ktorých sa spomínala ružová voda. Ide o vodný destilát z čerstvých lupeňov ruže damascénskej. Obsahuje prchavé a vonné látky z ruží, ktoré sú rozpustné vo vode. Ružová voda sa využíva najmä v orientálnej kuchyni, pridáva sa napríklad do indického nápoja lassi, či do ovocných šalátov. Ružovou vodou sa dá aromatizovať aj zmrzlina, drobné pečivo, čokoládové cukrovinky a podobne.
Kým sa mi podarilo zohnať ružovú vodu, chvíľu mi to trvalo. Prvú sa mi podarilo zohnať v jednej bio predajni, ale po otvorení som bola sklamaná. Po ružiach skoro nevoňala, vôňa mi pripadala príliš umelá a nevýrazná. Hľadala som ďalej, až som dostala tip, že sa dá zohnať v lekárni. Hneď v prvej lekárni ju mali, stála približne 2 €. Ružová voda sa využíva aj v kozmetike, preto ju predávajú v lekárňach. Táto voda už naozaj výrazne voňala po ružiach. Do jedla ju však treba dávkovať opatrne, lebo keď sa to s ňou preženie, môže niektorým ľuďom evokovať mydlo.
Okrem ružovej vody som tento mesiac do mojej kuchyne dotiahla aj čerstvé voňavé ruže zo svokrinej záhrady. Rozhodla som sa pripraviť kandizované ružové lupene ako jedlú dekoráciu na tortu. Torty, cupcakes či rôzne dezerty odzdobené ružovými lupeňmi ma zaujali už dávnejšie. Dnes som natrhala ruže v svokričkinej záhrade a pustila sa do prípravy tejto jedlej dekorácie. Svokra ani netušila, že tie ružové lupene použijem na ozdobu narodeninovej tortičky k jej narodeninám. Výsledok je naozaj zaujímavý, som zvedavá ako zareagujú ľudia cez víkend, keď uvidia tortu s touto dekoráciou.

Mandľovo-ružové sušienky

(zdroj inšpirácie: www.mimibazar.sk)

¾ pohára hladkej múky
¼ pohára mletých mandlí
85 g masla
¾ pohára práškového cukru
¼ ČL soli
½ ČL vanilkovej esencie
1 PL ružovej vody
1 vajce
práškový cukor na pocukrovanie


Múku preosejeme a zmiešame s mletými mandľami. Zmäknuté maslo šľaháme asi dve minúty, potom pridáme cukor, soľ, vanilkovú esenciu, ružovú vodu a znovu šľaháme. Potom pridáme vajíčko a nakoniec múku s mletými mandľami. Premiešame a odložíme na hodinu do chladničky. Z odpočinutého cesta formujeme malé guľôčky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 12 až 15 minút.

Staronemecké ružové koláčiky

  

1 pohár práškového cukru (250 g)
½ pohára masla (125 g)
1 žĺtok
1 lyžička vanilkového extraktu
1 ½ PL citrónovej šťavy
1 ½ PL ružovej vody
1/2 pohára kyslej smotany
3 poháre polohrubej múky
1/2 PL kypriaceho prášku
jahodový alebo malinový džem + lyžica ružovej vody na zlepovanie


Tento recept pochádza z príbalového letáku k ružovej vode od výrobcu Hanusa. V pôvodnom recepte sa všetko meria na šálky, lenže neviem akú šálku mali na mysli, tak som všetko odmerala pomocou pohára (cup). Po upečení voňalo pečivo ľahko po ružiach, nebola to žiadna vtieravá, silná vôňa. Ale keďže som chcela vôňu ruží predsa len zintenzívniť, rozhodla som sa, že koláčiky zlepím pomocou džemu, do ktorého som zamiešala lyžicu ružovej vody. A bol to dobrý nápad, takto získali koláčiky naozaj výraznejšiu ružovú vôňu aj chuť.

Do misy preosejeme pohár práškového cukru a pridáme na kocky pokrájané maslo. Cukor s maslom utrieme do hladkej hmoty. Pripravíme si citrónovú šťavu, ružovú vodu a vanilkový extrakt. Do misy pridáme žĺtok, citrónovú šťavu, ružovú vodu, vanilkový extrakt a smotanu. Dobre premiešame. Potom do misy preosejeme múku so soľou a PDP. Najprv miešame s varechou, neskôr pomocou rúk vymiesime hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme do chladničky aspoň na hodinu. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Rúru si predhrejeme na 230 °C. Vykrojené koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 10 minút.
V miske zmiešame džem s lyžicou ružovej vody. Pripraveným džemom zlepíme koláčiky rovnakého tvaru k sebe. Na záver pocukrujeme práškovým cukrom.

Kandizované ružové lupene

  

2 kvety ruže, najlepšie z vlastnej záhrady (bez postreku)
2 bielky veľkosti M
4 lyžice vody alebo ružovej vody
200 g jemného krupicového cukru



Ruže zľahka umyjeme, rozoberieme na lupene a necháme osušiť. V miske zľahka prešľaháme bielka s vodou (prípadne ružovou vodou). Na plochú tácku nasypeme vrstvu krupicového cukru. Jednotlivé lupene namočíme do bielka, necháme odkvapkať a uložíme do cukru. Každý lupienok zľahka pritlačíme, aby sa na bielok prilepil cukor. Potom uložené lupene posypeme dôkladne cukrom zhora. Na tácke s cukrom ich necháme asi 3 hodiny, kým zľahka obschnú. Potom ich preložíme na papier a necháme schnúť do druhého dňa.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené