Mesiac jún je u nás bohatý na rodinné oslavy. V tomto mesiaci
slávime výročie svadby, narodeniny má náš syn, môj brat, manželova mama a
kopa našich priateľov. Meniny má brat aj manžel. No a tento rok sa jún
obohatil aj o bratove promócie, takže som celý mesiac vypekala torty. Za
celý svoj život som asi neupiekla toľko tort ako tento jún.
Prvú tortu som piekla 8. júna na synove narodeniny. Bola to len taká
rýchla a malá súkromná tortička pre nás troch. Večer som čakala, kým
príde manžel z práce, potom sme spoločne dali nášmu čerstvo dvojročnému
synovi darčeky, sfúkli sviečky a dali si kúsok jahodovej tortičky so
smotanovo-syrovým krémom. Pôvodne som mala v pláne upiecť synovi aj
krásnu veľkú, mierne gýčovú tortu na rodinnú oslavu. Oslava sa však
nakoniec nekonala, takže tortička, ktorú som pár týždňov plánovala
upiecť, zostala len v mojich predstavách. Snáď o rok tie predstavy
zrealizujem.
Druhá torta prišla na rad na oslavu narodenín manželovej mamy. Nemám
rada klasické torty s kopou maslového krému. Sú ťažké a piškótové
korpusy sú často suché aj napriek hromade krému. Chcela som upiecť
niečo, čo bude na prvý pohľad vyzerať klasicky, ale plnka aj korpus budú
šťavnaté. Hľadala som na internete recepty, ktoré by spĺňali tieto
podmienky. Nakoniec som skombinovala viacero receptov, pridala k nim
vlastné vylepšenia a vznikla úžasná čokoládovo-malinová torta. Tortu som
zabalila do tzv. čokoládovej plastelíny, čo je modelovacia a
poťahovacia hmota z čokolády a zlatého sirupu. Jej výhodou je okrem
čokoládového vzhľadu aj chuť, na rozdiel od rôznych pseudomarcipánových
hmôt, táto hmota chutí ako čokoláda, mňam! Tortu som dozdobila
kandizovanými ružovými lupeňmi, o ktorých píšem v jednom z predošlých
príspevkov.
Treťou tortou, s ktorou som sa tiež musela trošku pohrať, bola torta
pre môjho brata k promóciám. Rozhodla som sa vyskúšať korpus podľa
receptu v májovom Apetite. Plnku som si vymyslela. Chcela som citrónovú
tortu, do plnky som okrem iného použila lemon curd a krémový syr. Na
zdobenie torty som použila opäť čokoplastelínu a pravý marcipán. Táto
torta bola v podstate len mojou treťou skúsenosťou s poťahovaním.
Chvíľami sa mi nedarilo, chvíľami som sa už hnevala, po celej kuchyni
bol porozkladaný marcipán, skrátka, jeden veľký zmätok. Mať systém a
pracovať s ním je môj veľký problém. Som zmätkár, chaotik a bordelár.
Našťastie s výsledkom som bola spokojná, aj keď nebol úplne dokonalý.
Práca s poťahovacími hmotami chce prax a trpezlivosť. No a samozrejme
trošku talentu a výtvarného cítenia.
Poslednú tortu som piekla na manželove meniny. Recept ma zaujal už pred
rokom – malinový krém, marcipán a ružové lupene. Nádherná romantická
tortička. Aj s touto tortou som sa trošku potrápila, ale podarila sa.
No, musím povedať, že tak skoro sa ďalšiu tortu piecť nechystám. Je tu
leto, dozrieva ovocie, už sa teším na rýchle a ľahké ovocné dobroty.
Na korpus s priemerom 18 cm:
4 vajíčka
80 g cukru
75 g polohrubej múky
25 g maizeny
25 g práškového kakaa
Na čokoládovú plnku:
100 ml smotany na šľahanie
100 g horkej čokolády
Na smotanovo-syrovú plnku:
250 ml smotany na šľahanie
200 g krémového syru
100 g práškového cukru
jahody
Príprava korpusu: Tortovú formu vymastíme a vystelieme
papierom na pečenie. Rúru prehrejeme na 180 °C. Oddelíme žĺtky od
bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Keď je už dostatočne tuhý,
zamiešame do neho cukor, žĺtka a 2 lyžice vody. Múku premiešame s
maizenou a kakaom a preosejeme na krém. Všetko spolu zľahka premiešame.
Cesto nalejeme do formy, uhladíme a na prostrednej koľajničke pečieme
asi pol hodiny. Hotový korpus necháme vyhladnúť a odstáť.
Na čokoládovú plnku si zohrejeme v rajnici smotanu tesne k bodu
varu. Odstavíme, nalámeme do nej čokoládu a dôkladne premiešame, aby nám
vznikla hladká čokoládová hmota. Necháme vychladnúť a odstáť.
Vychladnutá plnka má mať krémovú konzistenciu.
Smotanovo-syrovú plnku si pripravíme takto: smotanový syr dáme do
misy spolu s cukrom a vyšľaháme na hladkú hmotu. Smotanu na šľahanie
vyšľaháme dotuha a zľahka vmiešame do syrovej hmoty. Z misy odoberieme
približne jednu tretinu plnky a dáme ju do druhej misy. Primiešame k nej
cca 100 g jahôd nakrájaných na drobné kocky.
Torta: Korpus rozrežeme dlhým nožom na dve polovice. Na spodný
plát natrieme čokoládovú plnku. Ak medzitým plnka príliš stuhla alebo
sme ju mali predpripravenú v chladničke, môžeme ju na chvíľu ohriať na
sporáku, aby povolila. Na čokoládovú vrstvu natrieme smotanovo-syrovú
plnku s jahodami. Prikryjeme druhým plátom cesta. Boky a vrch torty
potrieme zvyšnou plnkou. Uhladíme, alebo vytvoríme špachtľou vrúbkovaný
vzor. Dozdobíme celými jahodami a necháme v chladničke stuhnúť.
6 vajec
250 g cukru
1 dl oleja
1 dl vody
100 g čokolády na varenie
250 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
Plnka:
(zdroj inšpirácie: www.mimibazar.sk)
2 čokoládové pudingy
½ l mlieka
3 PL cukru
200 g čokolády na varenie
150 g krémového syru (cream cheese)
100 g masla
malinový džem
ružová voda
cca 200 g malín
Čokoplastelína:
400 g kvalitnej horkej čokolády
170 ml golden sirupu
Na dozdobenie: kandizované ružové lupene
Príprava korpusu: Čokoládu necháme rozpustiť v miske na parou.
Žĺtka si oddelíme od bielkov a dáme ich do veľkej misy. K žĺtkom
pridáme cukor a šľaháme cca 8 minút do svetlej a hladkej peny. Potom
pridáme rozpustenú čokoládu a zašľaháme. Postupne pridáme vodu, olej,
múku preosiatu s práškom do pečiva. Na záver opatrne varechou vmiešame
vyšľahaný tuhý sneh. Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy s
priemerom 26 cm a pečieme pri 180 °C cca 45-50 minút. Upečený korpus
necháme najprv cca 15 minút dôjsť vo forme, potom ho vyklopíme a necháme
vychladnúť na mriežke.
Asi dve hodiny pred plnením torty vyberieme z mrazničky mrazené maliny a
v sitku ich necháme rozmraziť. Ak máme čerstvé maliny, tento krok
odpadá.
Príprava plnky: Z pol litra mlieka, dvoch čokoládových pudingov v
prášku a troch lyžíc cukru uvaríme hustý puding. Na horúci puding
nalámeme čokoládu, prikryjeme a necháme ju rozpustiť. Hneď ako čokoláda
zmäkne, puding premiešame a povrch prikryjeme potravinárskou fóliou -
neprikryjeme nádobu, ale priamo povrch, aby sme zabránili vzniknutiu
kožky. Necháme vychladnúť. 100 g zmäknutého masla (alebo Helie)
prešľaháme spolu so 150 g krémového syra. Potom po lyžiciach pridávame
vychladnutý puding a šľaháme. Vznikne nám krásny čokoládový krém.
Vychladnutý korpus dvakrát prekrojíme, dostaneme tri pláty cesta.
Všetky tri pláty pokvapkáme ružovou vodou. V kastróliku ohrejeme cca 3
lyžice malinového džemu s 2 PL ružovej vody. Spodný a stredný korpus
potrieme džemom. Chvíľu necháme postáť a začneme skladať tortu. Na
spodný potretý plát natrieme cca 1/3 čokoládovej plnky a poukladáme do
nej polovicu malín, ktoré do plnky jemne zatlačíme. Prikryjeme stredným
plátom a postup zopakujeme. Nakoniec priklopíme horným plátom, vrch aj
boky torty potrieme zvyšnou tretinou plnky a pomocou stierky uhladíme.
Dáme do chladničky a necháme do rána stuhnúť.
Príprava čokoplastelíny. Na potiahnutie vysokej torty s priemerom
26 cm potrebujeme čokoplastelínu vyrobenú zo 400 g kvalitnej horkej
čokolády a 170 ml golden sirupu. Golden sirup sa dá kúpiť v
Marks&Spencer v sekcii potravín, ale už som ho zazrela aj v Tescu, v
sekcii zahraničné kuchyne/anglická kuchyňa, je balené v plechovke a
stojí okolo 2 €. Tento sirup sa dá v prípade núdze nahradiť jačmenným
alebo pšeničným sladovým sirupom, ktoré predávajú v biopredajniach. Za
výsledok však neručím, keďže som to ešte s iným, ako s golden sirupom
neskúšala. V ohňovzdornej miske nad parou rozpustíme čokoládu a necháme
trošku schladnúť. Potom zľahka ohrejeme golden sirup. Po lyžiciach ho
pridávame do čokolády a miešame, kým nám nevznikne hustá tvárna hmota
podobná plastelíne. Dáme ju do mikroténového vrecúška a necháme stuhnúť v
chladničke. Keď chceme s hmotou pracovať, dáme ju do mikrovlnky na pár
sekúnd, kým nepovolí. Z chladničky vybratá čokoplastelína je totiž
príliš tvrdá. Mäkkú čokoplastelínu zľahka premiesime, aby bola
kompaktná. Potom ju vložíme medzi dva hárky papiera na pečenie a
vyvaľkáme do kruhu potrebnej veľkosti. Nesmieme ju vyváľať príliš
natenko, lebo po prenesení na tortu sa boky potrhajú (čo sa stalo mne, preto som ich musela zamaskovať kvetinkami).
Horný papier odlepíme, spodný dvihneme a prikryjeme ním tortu. Pomaly
odlepujeme papier a rukami pritláčame čokohmotu k torte. Chce to cvik, a
keďže toto bola moja druhú skúsenosť s poťahovaním torty, nedopadlo to
úplne podľa mojich predstáv. Miesta na ktorých sa mi potrhal poťah som
zamaskovala kvetinkami vykrojenými zo zvyškov čokoplastelíny. Nakoniec
celú tortu dozdobíme kandizovanými ružovými lupeňmi.
Vanilkový korpus s priemerom 20 cm:
(zdroj inšpirácie: časopis Apetit 5/2010)
250 g zmäknutého masla + na vymastenie formy
250 g jemného trstinového cukru
1 vanilkový struk alebo pár kvapiek vanilkovej esencie
štipka soli
5 veľkých vajec
300 g hladkej múky 00
3 lyžičky kypriaceho prášku
100 g bieleho hustého jogurtu
3-5 lyžíc mlieka
Sirup:
50 g trstinového cukru
½ vanilkového struku alebo vanilkovú esenciu
50 ml citrónovej šťavy
Plnka:
malinový džem na potretie korpusu
130 g lemon curd
180 g zmäknutého masla
100 g krémového syru
150 g práškového cukru
Poťah:
300 g pravého marcipánu
zelená potravinárska farba, najlepšie tekutá alebo gélová
čokoplastelína z 200 g čokolády a 85 g golden sirupu
Príprava korpusu: Rúru predhrejeme na 160 °C. Tortovú formu s
priemerom 20 cm vymastíme maslom a vystelieme papierom. Papier potrieme
opäť maslom. Do misy dáme maslo, cukor, vanilku zo struku alebo esenciu
a štipku soli. Elektrickým šľahačom šľaháme dovtedy, kým hmota nenapení
a nezíska na objeme. Potom jedno po druhom zapracujeme do cesta vajíčka
a nakoniec jogurt s lyžicou hladkej múky. Múku preosejeme a premiešame s
práškom do pečiva. Zmes zapracujeme do našľahanej hmoty a pridáme
mlieko. Nalejeme do formy, uhladíme a vo vyhriatej rúre pečieme asi 80
minút dozlata. Či je cesto skutočne upečené zistíme pomocou špajle,
ktorú pichneme do cesta. Ak sa cesto na špajľu nelepí, je upečené.
Kým sa cesto pečie, pripravíme si sirup. Do kastrólika dáme cukor,
vanilkovú dreň alebo esenciu a citrónovú šťavu. Varíme, kým sa cukor
nerozpustí.
Upečený korpus necháme vo forme chladnúť asi 30 minút. Potom ho celý
popicháme špajľou a nalejeme naň časť sirupu. Necháme ho vsiaknuť, potom
postup opakujeme, kým neminieme celý sirup. Nasiaknutý korpus vyberieme
z formy a necháme úplne vychladnúť.
V tejto fáze prípravy môžeme korpus zabaliť do papiera na pečenie a do
fólie a uložiť do chladničky na tri dni alebo na mesiac do mrazničky.
Príprava plnky: Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Potom zašľaháme krémový syr a nakoniec aj lemon curd.
Príprava torty: Z vychladnutého korpusu zrežeme vyvýšený vršok
tak, aby sme získali rovný tvar. Potom celý korpus preklopíme na zrezanú
stranu. Tortu dvakrát vodorovne rozkrojíme na tri rovnako vysoké pláty.
Horný a stredný plát postupne preklopíme na kusy papiera a dáme bokom.
Pred nami ostane spodný plát, ktorý uložíme na podložku. Potrieme ho
džemom a cca štvrtinou plnky. Potom vrátime stredný plát a tiež ho
potrieme džemom a štvrtinou plnky. Priklopíme horným plátom a odstránime
omrvinky. Vrch a boky torty potrieme zvyšnou plnkou. Dáme do chladničky
stuhnúť aspoň na 6 hodín, ideálne však cez noc.
Zdobenie: Čokoplastelínu si pripravíme podľa vyššie uvedeného
receptu. Marcipán rozdelíme na dve rovnaké časti a jednu zafarbíme
zelenou farbou. Kúsok zeleného marcipánu si odložíme bokom. Zvyšný
zelený marcipán, ako aj nezafarbený a čokoplastelínu si postupne medzi
dvoma papiermi rozvaľkáme na plát s hrúbkou cca 3 mm. Odmeriame si výšku
torty, prirátame k nej 2 cm a takto zistíme, aké dlhé pásy na zdobenie
bokov torty budeme potrebovať. Z vyváľaných plátov vykrajujeme pásy so
šírkou cca 3 cm a z horného okraja torty smerom na bok ich striedavo
ukladáme vedľa seba tak, aby sa trochu prekrývali. Každý uložený pás
pritlačíme k torte prstami a uhladíme. Keď takýmto spôsobom obalíme celý
bok torty, z odloženého marcipánu vykrojíme kruh s priemerom cca 17 cm a
položíme ho na vrch torty tak aby, aby prekryl okraje pásov. Uhladíme a
upravíme celkový vzhľad torty - okraj kruhu obrubíme tenkým valčekom
zvyšného marcipánu a spodný okraj torty ozdobíme tenkým plátom
čokoplastelíny. Vrch torty dozdobíme čokoládovými alebo inými
dekoráciami.
Na cesto 1:
50 g práškového cukru
125 g polohrubej múky
1 žĺtok
100 g masla
3 lyžice malinového džemu na potretie
Na cesto 2:
2 vajíčka
2 lyžice vody
75 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
100 g polohrubej múky
štipka PDP
štipka soli
Plnka:
750 ml smotany na šľahanie
200 g práškového cukru
10 plátkov želatíny
400 g malín
5 lyžíc sherry
2 lyžice ružovej vody
cca 400 g marcipánu
Kandizované lupene, o ktorým som písala minule si pripravíme minimálne deň vopred. Cesto 1: 50 g cukru, 125 g múky, 100 g masla a jeden žĺtok spolu zmiesime na cesto, ktoré necháme v chladničke približne 1 hodinu odpočinúť. Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vystelieme kruhom papiera na pečenie. Odpočinuté cesto vyvaľkáme a vystelieme ním dno formy. Ak sa cesto trhá, jednoducho ho prstami natlačíme do formy. Na cesto rozotrieme 3 lyžice malinového džemu a dáme chladiť do chladničky. Rúru predhrejeme na 175 °C. Pripravíme si cesto 2. Z 2 bielkov a 2 lyžíc vody vyšľaháme sneh. Postupne pridáme 75 g cukru, vanilkový cukor, štipku soli, žĺtky a 100 g múky so štipkou prášku do pečiva. Hmotu rozotrieme na korpus, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 30 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť, potom ho opatrne vyberieme z formy.
Okolo vychladnutého korpusu dáme späť obruč z formy a zatiahneme ju. 300 g malín rozmixujeme v mixéri s 5 lyžicami sherry. Potom prepasírujeme cez sitko, aby sme zachytili zrniečka z malín. Medzitým necháme zmäknúť vo vode 10 plátkov želatíny. Prepasírované malinové pyré zmiešame s lyžicou ružovej vody (môžeme použiť aj viac, prípadne vynechať). Smotany vyšľaháme s 200 g cukru dotuha. Zmäknutú želatínu vyžmýkame a necháme v troške vody rozpustiť pri nízkej teplote - pozor, nesmie prejsť varom! Rozpustenú želatínu vmiešame do malinového pyré. To potom pridáme k vyšľahanej smotane a dôkladne premiešame. Na záver pridáme 100 g zvyšných celých malín a zľahka zamiešame. Hmotu navrstvíme na pripravený korpus s obručou, uhladíme a necháme v chladničke stuhnúť. Stuhnutú tortu opatrne uvoľníme pomocou noža od tortovej obruče, obruč dáme preč. Z cca 400 g marcipánu si medzi dvoma hárkami papiera vyvaľkáme kruh s priemerom cca 40 cm. Do stredu vyrežeme kvet s priemerom 18 cm (Priznám sa, ja som dosť improvizovala, nevedela som čím kvet vyrezať. Nakoniec sa mi to ako tak podarilo, ale mohlo to vyzerať aj lepšie.) Pripravený marcipán opatrne aj so spodným papierom preklopíme na tortu a uhladíme. Papier odlepíme, boky torty prihladíme, marcipán sa snažíme čo najviac pritlačiť k torte. Tortu dozdobíme lupienkami ruží. Uložíme ich tak, aby sme zľahka prekryli prechod medzi marcipánom a plnkou a stred bolo vidieť.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.