Tento príspevok radím preskočiť všetkým, ktorý dbajú na líniu a na
zdravý životný štýl. A rovnako aj tým, ktorým domáca tradičná slovenská
strava veľa nehovorí. Nuž, tradičné jedlá našich predkov nie sú práve
ukážkou zdravej výživy, ale raz za čas snáď neublížia. Nasledujúce
recepty nevarievam skoro vôbec, teda, aby som bola presnejšia –
kapustové fliačky som nejedla asi 10 rokov, paprikovaný bôčik minimálne 5
rokov a pečené nové zemiaky s bryndzou tiež nejedávam často. Jedine
tekvicový prívarok varím pravidelne, čo znamená približne 2 či 3 krát v
sezóne tekvice a cukety.
Keď som minulý týždeň zbadala v obchode krásne malé hlávky letnej
kapusty, dostala som chuť na kapustové fliačky aké poznám z domu.
Kapusta podusená na troche masti, rasca, oškvarky zo slaninky. Žiadny
bratislavský sladký variant s cukrom a škoricou. Táto kombinácia je pre
mňa nepochopiteľná a neprijateľná rovnako ako rezance s tvarohom a s
cukrom, či vyprážaný rezeň podávaný so suchou ryžou. Slovensko je síce
malé, ale niektoré jedlá alebo kombinácie chutí nájdeme buď len na
východe, alebo na západe krajiny.
Paprikovaný bôčik je vynikajúca chuťovka, ktorú som doma ešte nikdy
nerobila. Je to mamina záležitosť, takže chuť naň som dostávala zásadne
na Východe. Mamu mám však teraz na návšteve u nás, takže som to využila,
priniesla od mäsiara pekný bôčik a spoločne sme ho pripravili. Pri
štyroch dospelých stravníkoch sa po bôčiku len tak zaprášilo.
8 veľkých nových múčnych zemiakov
400 g letnej bryndze
150 g kyslej smotany
zväzok mladej cibuľky, nakrájaný nadrobno
údená slanina
soľ
čierne korenie
Rúru predhrejeme na 200 °C. Zemiaky umyjeme, popicháme vidličkou,
rozložíme na plech vystlaný papierom a pečieme približne hodinu, do
mäkka. Aspoň raz počas pečenia ich otočíme.
Bryndzu premiešame so smotanou, s väčšou časťou nakrájanej cibuľky a
troškou čerstvo mletého čierneho korenia. Slaninu vyškvaríme na drobné
oškvarky.
Upečené zemiaky navrchu pozdĺžne narežeme a roztiahneme. Na každý zemiak
nanesieme bryndzu, posypeme zvyšnou cibuľkou a oškvarkami.
malá hlávka letnej kapusty
troška bravčovej masti
malá cibuľa
rasca
soľ
čierne korenie
údená slanina
fliačky (domáce alebo kupované)
Kapustu umyjeme, vrchné listy odhodíme a hlávku nakrájame na
rezančeky. V hrnci roztopíme masť, pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme do
sklovita. Potom pridáme nakrájanú kapustu, posypeme rascou, zamiešame a
prikryté dusíme domäkka. Občas premiešame, aby nám kapusta neprihorela.
Tesne pred dokončením osolíme a okoreníme podľa chuti.
Medzitým si vyškvaríme slaninu pokrájanú nadrobno a vo vriacej vode
uvaríme fliačky. Uvarenú cestovinu premiešame s podusenou kapustou a
vyškvarenou slaninou. Podávame hneď.
pekný kúsok bôčika bez kostí
celé čierne korenie
2 bobkové listy
1 hlavička cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
mletá sladká paprika
mletá pálivá paprika
Bôčik umyjeme, vložíme do tlakového hrnca a zalejeme vodou. Pridáme zopár guľôčok celého čierneho korenia, 2 bobkové listy, 4 strúčiky cesnaku a trochu soli. Varíme domäkka, trvá to približne hodinu. Uvarený bôčik vyberieme a necháme odkvapkať. Ďalšie 4 strúčiky cesnaku pretlačíme do misky, zľahka osolíme, okoreníme, pridáme sladkú a pálivú mletú papriku a trocha vody, v ktorej sa varil bôčik. Vymiešame na hladkú pastu, ktorou potrieme bôčik zo všetkých strán. Dáme do chladničky vychladnúť. Podávame s čerstvým chlebom, horčicou a zeleninou.
tekvica, olúpaná a nastrúhaná
cibuľa, nakrájaná nadrobno
olej
kyslá smotana
hladká múka
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme nastrúhanú tekvicu, zamiešame, prikryjeme a dusíme domäkka. Tekvica nám pustí dostatok vody, takže netreba podlievať. V hrnčeku rozhabarkujeme kyslú smotanu s 2-3 lyžicami hladkej múky, vlejeme k tekvici a dôkladne premiešame. Necháme prejsť varom, chvíľu povaríme do zhustnutia a odstavíme. Podávame s varenými zemiakmi alebo s chlebom, s vajíčkom, fašírkou, či pečenou klobáskou.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.