Nie ste prihlásený login

Uhorky a horúci deň bez chuti k vareniu

Doma v kuchyni

05. 07. 2010


Vonku je neskutočne teplo, leto je v plnom prúde. Začiatok prázdnin všetkým prázdninujúcim naozaj praje. S malým dieťaťom sa však dá ísť von len skoro ráno, alebo neskoro popoludní. Cez deň je to vyčerpávajúce. Na detské ihriská praží slnko a ešte aj premnožené komáre nedajú pokoj. Väčšinu dňa v týchto horúčavách trávime radšej vo vnútri. Ani to však nie je žiadna výhra, panely sú rozhorúčené, v byte je vyše 30 stupňov. Variť v takýchto podmienkach sa naozaj nežiada. Dnes som mala v pláne urobiť si len klasický anglický uhorkový sendvič, ale nakoniec som sa rozhodla, že skúsim aj studenú uhorkovú polievku. Aspoň miniem ich zásobu v chladničke. Studenej polievky som sa trošku obávala, najmä toho ako to znesie môj tráviaci systém. Obavy však boli zbytočné a musím povedať, že táto polievka, inšpirovaná klasickou bulharskou studenou polievkou tarator, ma v tomto teple naozaj osviežila a schladila.

Studená uhorková polievka s bazalkou a čili

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

2 veľké šalátové uhorky, nastrúhané + plátky na ozdobu
2-3 lyžice olivového oleja
1 strúčik cesnaku, prelisovaný
1 červená čili paprička, zbavená semiačok a nasekaná nadrobno
400 ml cmaru
1 zväzok bazalky
šťava z 1 citróna
1 lyžica nastrúhanej kôry z 1 biocitrónu
soľ
čierne korenie
bageta k podávaniu


Na olivovom oleji speníme cesnak a čili papričku, stiahneme oheň na minimum a dve minúty prehrievame. Stiahneme z ohňa a dáme bokom.
Uhorky umyjeme, olúpeme, vydlabeme semiačka a nastrúhame najemno. Bazalku umyjeme a jemne nasekáme, pár lístkov si odložíme na ozdobu.
Nastrúhanú uhorku vložíme do hrnca alebo do misy a zalejeme cmarom. Vmiešame bazalku, citrónovú kôru, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Prikryjeme a dáme chladiť. Pred servírovaním pokvapkáme olejom s cesnakom a čili. Ozdobíme bazalkou a plátkom uhorky. Podávame s bagetou.

Britský uhorkový sendvič

(zdroj inšpirácie: Párty a jej basic, Ikar)

Na 4 sendviče potrebujeme:
½ šalátovej uhorky
1 avokádo
2-3 PL citrónovej šťavy
soľ
3 listy hlávkového šalátu
150 g smotanového tvarohu (smotanový syr)
1 PL strúhaného chrenu
8 krajcov toastového chleba
hrsť alfa-alfa klíčkov
ostré karí korenie


Uhorku olúpeme a priečne nakrájame na ½ cm plátky. Avokádo rozpolíme, ošúpeme, pokvapkáme citrónovou šťavou, vidličkou v miske roztlačíme a osolíme.
Šalátové listy umyjeme a osušíme. Tvaroh zmiešame s chrenom a natrieme na chleby. Na polovicu chlebov uložíme uhorky, druhú polovicu potrieme avokádovým krémom.
Uhorky posypeme výhonkami, okoreníme soľou a karí korením. Navrch položíme šalátové listy a potom oba druhy chlebov navzájom zlepíme.
Sendviče rozkrojíme po dĺžky na tri alebo dva kusy. Podávame ihneď.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené