Vonku je neskutočne teplo, leto je v plnom prúde. Začiatok prázdnin všetkým prázdninujúcim naozaj praje. S malým dieťaťom sa však dá ísť von len skoro ráno, alebo neskoro popoludní. Cez deň je to vyčerpávajúce. Na detské ihriská praží slnko a ešte aj premnožené komáre nedajú pokoj. Väčšinu dňa v týchto horúčavách trávime radšej vo vnútri. Ani to však nie je žiadna výhra, panely sú rozhorúčené, v byte je vyše 30 stupňov. Variť v takýchto podmienkach sa naozaj nežiada. Dnes som mala v pláne urobiť si len klasický anglický uhorkový sendvič, ale nakoniec som sa rozhodla, že skúsim aj studenú uhorkovú polievku. Aspoň miniem ich zásobu v chladničke. Studenej polievky som sa trošku obávala, najmä toho ako to znesie môj tráviaci systém. Obavy však boli zbytočné a musím povedať, že táto polievka, inšpirovaná klasickou bulharskou studenou polievkou tarator, ma v tomto teple naozaj osviežila a schladila.
2 veľké šalátové uhorky, nastrúhané + plátky na ozdobu
2-3 lyžice olivového oleja
1 strúčik cesnaku, prelisovaný
1 červená čili paprička, zbavená semiačok a nasekaná nadrobno
400 ml cmaru
1 zväzok bazalky
šťava z 1 citróna
1 lyžica nastrúhanej kôry z 1 biocitrónu
soľ
čierne korenie
bageta k podávaniu
Na olivovom oleji speníme cesnak a čili papričku, stiahneme oheň na
minimum a dve minúty prehrievame. Stiahneme z ohňa a dáme bokom.
Uhorky umyjeme, olúpeme, vydlabeme semiačka a nastrúhame najemno.
Bazalku umyjeme a jemne nasekáme, pár lístkov si odložíme na ozdobu.
Nastrúhanú uhorku vložíme do hrnca alebo do misy a zalejeme cmarom.
Vmiešame bazalku, citrónovú kôru, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a
čerstvo mletým čiernym korením. Prikryjeme a dáme chladiť. Pred
servírovaním pokvapkáme olejom s cesnakom a čili. Ozdobíme bazalkou a
plátkom uhorky. Podávame s bagetou.
Na 4 sendviče potrebujeme:
½ šalátovej uhorky
1 avokádo
2-3 PL citrónovej šťavy
soľ
3 listy hlávkového šalátu
150 g smotanového tvarohu (smotanový syr)
1 PL strúhaného chrenu
8 krajcov toastového chleba
hrsť alfa-alfa klíčkov
ostré karí korenie
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.