Nie ste prihlásený login

Kávové pôžitky

Doma v kuchyni

10. 07. 2010



Nie som síce zanietená kávičkárka, bez kávy vydržím aj niekoľko dní, ale mám ju rada a potrebujem ju k životu. Presnejšie, potrebujem ju k raňajkám, alebo často aj miesto nich. Poobede alebo večer kávu nezvyknem piť, i keď s tou večernou by som problémy nemala. Za študentských čias som sa kávou nalievala, ale mala na mňa vždy opačný účinok ako som chcela. Večerná káva ma vždy zlomila a uspala.
Pred pár mesiacmi som si kúpila mexický kávový likér a začala vychutnávať vôňu a chuť kávy v trošku inej podobe. Kahlúa je božská! Čistá, v miešanom drinku, či na zmrzline, jej chuť si ma podmanila.
Káva nemusí byť len tekutým pôžitkom, môže sa stať aj súčasťou výborných dezertov, klasických pečených, alebo rýchlych a rafinovaných.

Espreso torta s mascarpone

(zdroj inšpirácie: Basic Baking, Ikar)

Cesto:
8 vajec
štipka soli
150 g cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
2 PL silného espresa
postrúhaná kôra z jedného biocitrónu
200 g mletých lieskovcov
130 g múky
½ lyžičky kypriaceho prášku

Plnka:
500 g mascarpone
5-6 lyžíc mlieka
1 PL citrónovej šťavy
200 g smotany na šľahanie
3 vrecúška vanilkového cukru
2 PL nahrubo postrúhanej čokolády


Najprv si uvaríme 125 ml silného espresa. Dno tortovej formy vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Rúru predhrejeme na 170 °C.
Cesto: Bielka si oddelíme od žĺtkov. Z bielkov, štipky soli a asi tretiny cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky spolu so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme ručne do svetlej peny. Zmiešame s 2 PL espresa a s citrónovou kôrou. Do peny vmiešame polovicu lieskovcov. Navrch vyklopíme sneh. Zvyšné orechy zmiešame s múkou a kypriacim práškom a nasypeme na sneh. Všetko zľahka, ale dôkladne metličkou premiešame. Nalejeme do formy, uhladíme a na spodnej koľajničke pečieme približne hodinu. Upečené cesto necháme chvíľu dôjsť vo forme, potom ho vyklopíme a cez noc necháme odležať.
Korpus dvakrát prerežeme dlhým nožom. Spodný aj stredný diel pokvapkáme espresom. Mascarpone vymiešame dohladka s mliekom a citrónovou šťavou. Smotanu spolu s vanilkovým cukrom vyšľaháme dotuha a spolu s postrúhanou čokoládou zľahka vmiešame do mascarpone.
Spodný aj stredný diel potrieme asi štvrtinou krému. Spojíme, priklopíme vrchným dielom a celú tortu potrieme zvyšným krémom. Ozdobíme postrúhanou čokoládou a kávovými zrnami.

Kávové mafiny

2 poháre múky
2 ČL prášku do pečiva
½ČL soli
⅓ pohára cukru
2 PL instantnej kávy
4 PL kávového likéru
mlieko
1 vajce
½ pohára rozpusteného masla (cca 80 g)



Rúru predhrejeme na 200 °C. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a cukor. V pohári (200 ml) rozpustíme kávu v likéri a mliekom doplníme do objemu jedného pohára. V druhej mise ručne rozšľaháme vajce, pridáme mlieko s kávou. Nakoniec primiešame rozpustené a ochladnuté maslo. Suché prísady dáme k mokrým, zľahka premiešame. Naplníme formičky a pečieme cca 25 minút. Upečené mafiny necháme ochladnúť. Ešte trochu teplé ozdobíme. Do stredu kvapneme trošku likéru a prilepíme čokoládové kávové zrno. Vplyvom tepla zrno trošku povolí a prilepí sa. Mafiny sa dajú upiecť aj bez likéru, ale ich chuť nebude až taká intenzívna.

Baileys cheesecake

(zdroj inšpirácie: www.bbcgoodfood.com)

Sušienkový korpus:
175 g maslových sušienok
85 g roztopeného masla

Krém:
8 plátkov želatíny
250 g jemného tvarohu
250 g mascarpone
150 ml Baileys
140 ml smotany na šľahanie
2 vajcia
140 g krupicového cukru

Kávová želatína:
3 plátky želatíny
150 ml silnej kávy (zo 4 PL instantnej kávy)
2 PL cukru


Dno formy s priemerom 20 cm si vystelieme papierom. Sušienky rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom. Natlačíme do formy a necháme v chladničke stuhnúť.
8 plátkov želatíny namočíme do studenej vody. Tvaroh, mascarpone a Baileys vymiešame vo veľkej mise dohladka. V inej mise vyšľaháme smotanu. V tretej mise vyšľaháme celé vajcia s cukrom do svetlej peny. Napučanú želatínu vyžmýkame a rozpustíme v 2 PL vody. Do veľkej misy s tvarohom a mascarpone zamiešame vyšľahané vajíčka a šľahačku. Na záver vmiešame rozpustenú želatínu. Všetko na chvíľu prešľaháme mixérom. Krém vylejeme na sušienkový základ a necháme cez noc stuhnúť v chladničke.


Ráno namočíme 3 plátky želatíny do studenej vody. Uvaríme si 150 ml silnej kávy a osladíme cukrom. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Napučanú želatínu rozpustíme a vmiešame do kávy. Vylejeme na cheesecake a necháme v chladničke tuhnúť približne 4 hodiny.

Affogato

talianske mandľové sušienky amaretti
marsala (prípadne iné dezertné víno)
vanilková zmrzlina
čerstvo uvarené presso alebo nescafé


Affogato je talianska osviežujúca záležitosť pre všetkých milovníkov kávy a zmrzliny. Na jeho prípravu sú potrebné talianske sušienky amaretti - úžasné, chrumkavé sušienky - z bielkov, mandlí alebo marhuľových kôstok a kávy.
Na jednu porciu potrebujeme cca 4 amaretti, ktoré nalámeme a vložíme do pohára. Zalejeme lyžicou marsaly (alebo sherry, portským atď.) a necháme 10 minút nasiaknuť. Potom uvaríme silné presso, prípadne nescafé. Na amaretti dáme dva (prípadne aj tri) kopčeky zmrzliny, zalejeme horúcou kávou a posypeme nastrúhanou čokoládou. A potom už len rýchlo konzumujeme a vychutnávame. Do zmesi kávy a likérového vína, ktorá nám ostane na dne pohára môžeme namáčať zvyšné suché amaretti alebo cantuccini.

Bielorus so zmrzlinou

50 ml vodky
30 ml kávového likéru Kahlúa
100 ml smotany
1 kopček vanilkovej zmrzliny


Vodku premiešame s likérom a nalejeme do pohára s pár kockami ľadu. Opatrne zalejeme smotanou a do pohára vložíme väčší kopček vanilkovej zmrzliny. Dozdobíme hoblinami horkej čokolády.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené