Nie som síce zanietená kávičkárka, bez kávy vydržím aj niekoľko
dní, ale mám ju rada a potrebujem ju k životu. Presnejšie, potrebujem ju
k raňajkám, alebo často aj miesto nich. Poobede alebo večer kávu
nezvyknem piť, i keď s tou večernou by som problémy nemala. Za
študentských čias som sa kávou nalievala, ale mala na mňa vždy opačný
účinok ako som chcela. Večerná káva ma vždy zlomila a uspala.
Pred pár mesiacmi som si kúpila mexický kávový likér a začala
vychutnávať vôňu a chuť kávy v trošku inej podobe. Kahlúa je božská!
Čistá, v miešanom drinku, či na zmrzline, jej chuť si ma podmanila.
Káva nemusí byť len tekutým pôžitkom, môže sa stať aj súčasťou výborných
dezertov, klasických pečených, alebo rýchlych a rafinovaných.
Cesto:
8 vajec
štipka soli
150 g cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
2 PL silného espresa
postrúhaná kôra z jedného biocitrónu
200 g mletých lieskovcov
130 g múky
½ lyžičky kypriaceho prášku
Plnka:
500 g mascarpone
5-6 lyžíc mlieka
1 PL citrónovej šťavy
200 g smotany na šľahanie
3 vrecúška vanilkového cukru
2 PL nahrubo postrúhanej čokolády
Najprv si uvaríme 125 ml silného espresa. Dno tortovej formy
vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Rúru predhrejeme na 170 °C.
Cesto: Bielka si oddelíme od žĺtkov. Z bielkov, štipky soli a asi
tretiny cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky spolu so zvyšným cukrom a
vanilkovým cukrom vyšľaháme ručne do svetlej peny. Zmiešame s 2 PL
espresa a s citrónovou kôrou. Do peny vmiešame polovicu lieskovcov.
Navrch vyklopíme sneh. Zvyšné orechy zmiešame s múkou a kypriacim
práškom a nasypeme na sneh. Všetko zľahka, ale dôkladne metličkou
premiešame. Nalejeme do formy, uhladíme a na spodnej koľajničke pečieme
približne hodinu. Upečené cesto necháme chvíľu dôjsť vo forme, potom ho
vyklopíme a cez noc necháme odležať.
Korpus dvakrát prerežeme dlhým nožom. Spodný aj stredný diel pokvapkáme
espresom. Mascarpone vymiešame dohladka s mliekom a citrónovou šťavou.
Smotanu spolu s vanilkovým cukrom vyšľaháme dotuha a spolu s postrúhanou
čokoládou zľahka vmiešame do mascarpone.
Spodný aj stredný diel potrieme asi štvrtinou krému. Spojíme, priklopíme
vrchným dielom a celú tortu potrieme zvyšným krémom. Ozdobíme
postrúhanou čokoládou a kávovými zrnami.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a cukor. V pohári (200 ml) rozpustíme kávu v likéri a mliekom doplníme do objemu jedného pohára. V druhej mise ručne rozšľaháme vajce, pridáme mlieko s kávou. Nakoniec primiešame rozpustené a ochladnuté maslo. Suché prísady dáme k mokrým, zľahka premiešame. Naplníme formičky a pečieme cca 25 minút. Upečené mafiny necháme ochladnúť. Ešte trochu teplé ozdobíme. Do stredu kvapneme trošku likéru a prilepíme čokoládové kávové zrno. Vplyvom tepla zrno trošku povolí a prilepí sa. Mafiny sa dajú upiecť aj bez likéru, ale ich chuť nebude až taká intenzívna.
Sušienkový korpus:
175 g maslových sušienok
85 g roztopeného masla
Krém:
8 plátkov želatíny
250 g jemného tvarohu
250 g mascarpone
150 ml Baileys
140 ml smotany na šľahanie
2 vajcia
140 g krupicového cukru
Kávová želatína:
3 plátky želatíny
150 ml silnej kávy (zo 4 PL instantnej kávy)
2 PL cukru
Dno formy s priemerom 20 cm si vystelieme papierom. Sušienky
rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom. Natlačíme do formy a necháme v
chladničke stuhnúť.
8 plátkov želatíny namočíme do studenej vody. Tvaroh, mascarpone a
Baileys vymiešame vo veľkej mise dohladka. V inej mise vyšľaháme
smotanu. V tretej mise vyšľaháme celé vajcia s cukrom do svetlej peny.
Napučanú želatínu vyžmýkame a rozpustíme v 2 PL vody. Do veľkej misy s
tvarohom a mascarpone zamiešame vyšľahané vajíčka a šľahačku. Na záver
vmiešame rozpustenú želatínu. Všetko na chvíľu prešľaháme mixérom. Krém
vylejeme na sušienkový základ a necháme cez noc stuhnúť v chladničke.
Ráno namočíme 3 plátky želatíny do studenej vody. Uvaríme si 150 ml silnej kávy a osladíme cukrom. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Napučanú želatínu rozpustíme a vmiešame do kávy. Vylejeme na cheesecake a necháme v chladničke tuhnúť približne 4 hodiny.
talianske mandľové sušienky amaretti
marsala (prípadne iné dezertné víno)
vanilková zmrzlina
čerstvo uvarené presso alebo nescafé
Affogato je talianska osviežujúca záležitosť pre všetkých milovníkov
kávy a zmrzliny. Na jeho prípravu sú potrebné talianske sušienky
amaretti - úžasné, chrumkavé sušienky - z bielkov, mandlí alebo
marhuľových kôstok a kávy.
Na jednu porciu potrebujeme cca 4 amaretti, ktoré nalámeme a vložíme do
pohára. Zalejeme lyžicou marsaly (alebo sherry, portským atď.) a necháme
10 minút nasiaknuť. Potom uvaríme silné presso, prípadne nescafé. Na
amaretti dáme dva (prípadne aj tri) kopčeky zmrzliny, zalejeme horúcou
kávou a posypeme nastrúhanou čokoládou. A potom už len rýchlo
konzumujeme a vychutnávame. Do zmesi kávy a likérového vína, ktorá nám
ostane na dne pohára môžeme namáčať zvyšné suché amaretti alebo
cantuccini.
50 ml vodky
30 ml kávového likéru Kahlúa
100 ml smotany
1 kopček vanilkovej zmrzliny
Vodku premiešame s likérom a nalejeme do pohára s pár kockami ľadu. Opatrne zalejeme smotanou a do pohára vložíme väčší kopček vanilkovej zmrzliny. Dozdobíme hoblinami horkej čokolády.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.