Nie ste prihlásený login

Bylinky v sladkých dezertoch

Doma v kuchyni

12. 08. 2010



Bylinky svojou podmanivou a rozmanitou vôňou, ako aj chuťou, už nefascinujú iba kuchárov, ale začali prenikať aj do cukrárskeho umenia. Neviem, ako to je v tomto smere vo svete, ale u nás sa s nimi predsa len ešte narába opatrne. V poslednej dobe sa mi dostalo do rúk viacero receptov na sladké dezerty, či koláče s netradičným použitím byliniek. Ponúkam vám tri recepty, ako sladké variácie na mätu, bazalku a na tymian.

Čokoládovo-kávový krém s mätou

   (zdroj inšpirácie: časopis Apetit 2/2010)

2 veľké zväzky mäty
3 lyžice mlieka
500 ml smotany na šľahanie
60 g krupicového cukru
100 g tmavej čokolády so 70 % podielom kakaa
3 lyžice uvarenej silnej kávy
2 lyžice brandy
2 bielky
250 g mascarpone


Mätu sparíme v horúcej vode (asi 20 sekúnd), zlejeme a okamžite schladíme v ľadovej vode. Vyžmýkame z nej vodu, potom otrháme lístky a stonky vyhodíme. Mätu vložíme do mixéra, pridáme mlieko a mixujeme, kým nebudú lístky dobre nasekané. Zelenú hmotu zamiešame do smotany a necháme 15 minút stáť. Potom precedíme cez sito, osladíme polovicou cukru a vyšľaháme dotuha.
Čokoládu rozpustíme s kávou a brandy nad parou. Necháme trochu vychladnúť. Medzitým vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.
Vychladnutú čokoládu prešľaháme s mascarpone a so zvyšným cukrom. Potom opatrne vmiešame sneh z bielkov.
Do pohárov striedavo navrstvíme čokoládový krém a mätovú šľahačku. Necháme v chladničke vychladiť cez noc.


Tip: Pokiaľ chcete mať krém intenzívnejšej zelenej farby, môžete použiť zopár kvapiek potravinárskej farby.

Krém z bielej čokolády a bazalky s balzamikovanými jahodami

   (zdroj inšpirácie: časopis Apetit 5/2010)

284 ml smotany na šľahanie
1 zväzok bazalky, nasekaný + pár lístkov na ozdobu
300 g kvalitnej bielej čokolády
50 g svetlého trstinového cukru
2 lyžice balzamico octu
250 g jahôd, prepolených


Smotanu dáme do hrnca spolu s nasekanou bazalkou a na stredne silnom plameni privedieme k varu. Potom odstavíme a necháme 5 minút odpočívať. Precedíme, bazalku odstránime a ochutenú smotanu vrátime späť do hrnca. Zohrejeme tesne pod bod varu, odstavíme a ihneď do nej vmiešame nalámanú bielu čokoládu. Necháme rozpustiť a vymiešame dohladka. Krém rozdelíme do pohárov a necháme chladiť v chladničke dovtedy, kým stuhne.
V kastróle premiešame cukor, balzamico ocot a 2 lyžice vody. Na stredne silnom plameni miešame asi 5 minút, kým sa cukor nerozpustí a objem tekutiny sa nezredukuje na polovicu. Hotový sirup necháme vychladnúť. Potom ho prelejeme cez nakrájané jahody a necháme hodinu marinovať. Jahody rozdelíme na stuhnutý krém v pohároch a ozdobíme bazalkou.

Marhuľový koláč s tymianom a medom

   (zdroj inšpirácie: Basic Baking, Ikar)

Cesto:
200 g múky
štipka soli
3 PL cukru
1 ČL postrúhanej citrónovej kôry z biocitrónu
100 g studeného masla
1 vajce
1 PL jogurtu (alebo studenej vody)

Obloženie:
700 g marhúľ
5-6 vetvičiek čerstvého tymianu
2 PL medu
50 g masla
1 vajce
2 PL smotany
4 PL mletých mandlí
200 g crème fraîche


Ingrediencie na cesto rýchlo zmiesime na hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu odpočinúť.
Marhule umyjeme, rozpolíme a vyberieme kôstky. Tymian umyjeme a osušíme. Proti smeru rastu z vetvičiek strhneme lístky. V panvici roztopíme maslo s medom a pridáme tymian. Do panvice poukladáme marhule oblou stranou nadol a pri miernej teplote ich cca 4 minúty podusíme. Potom ich obrátime a necháme ďalšie 4 minúty dôjsť.


Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto rozvaľkáme medzi dvoma fóliami a preložíme do formy. Vytvarujeme zvýšený okraj. Na cesto položíme papier na pečenie, zaťažíme suchými strukovinami a na 15 minút vložíme do rúry predpiecť. Potom papier so strukovinami zložíme.
Vajce vymiešame so smotanou a mletými mandľami a natrieme na cesto. Pečieme ešte asi 20 minút dozlata. Necháme trochu vychladnúť. Crème fraîche premiešame a rozotrieme na koláč. Navrch poukladáme marhule oblou stranou nahor. Koláč podávame ihneď, najchutnejší je úplne čerstvý.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené