Bylinky svojou podmanivou a rozmanitou vôňou, ako aj chuťou, už
nefascinujú iba kuchárov, ale začali prenikať aj do cukrárskeho umenia.
Neviem, ako to je v tomto smere vo svete, ale u nás sa s nimi predsa len
ešte narába opatrne. V poslednej dobe sa mi dostalo do rúk viacero
receptov na sladké dezerty, či koláče s netradičným použitím byliniek.
Ponúkam vám tri recepty, ako sladké variácie na mätu, bazalku a na
tymian.
2 veľké zväzky mäty
3 lyžice mlieka
500 ml smotany na šľahanie
60 g krupicového cukru
100 g tmavej čokolády so 70 % podielom kakaa
3 lyžice uvarenej silnej kávy
2 lyžice brandy
2 bielky
250 g mascarpone
Mätu sparíme v horúcej vode (asi 20 sekúnd), zlejeme a okamžite
schladíme v ľadovej vode. Vyžmýkame z nej vodu, potom otrháme lístky a
stonky vyhodíme. Mätu vložíme do mixéra, pridáme mlieko a mixujeme, kým
nebudú lístky dobre nasekané. Zelenú hmotu zamiešame do smotany a
necháme 15 minút stáť. Potom precedíme cez sito, osladíme polovicou
cukru a vyšľaháme dotuha.
Čokoládu rozpustíme s kávou a brandy nad parou. Necháme trochu vychladnúť. Medzitým vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.
Vychladnutú čokoládu prešľaháme s mascarpone a so zvyšným cukrom. Potom opatrne vmiešame sneh z bielkov.
Do pohárov striedavo navrstvíme čokoládový krém a mätovú šľahačku. Necháme v chladničke vychladiť cez noc.
Tip: Pokiaľ chcete mať krém intenzívnejšej zelenej farby, môžete použiť zopár kvapiek potravinárskej farby.
284 ml smotany na šľahanie
1 zväzok bazalky, nasekaný + pár lístkov na ozdobu
300 g kvalitnej bielej čokolády
50 g svetlého trstinového cukru
2 lyžice balzamico octu
250 g jahôd, prepolených
Smotanu dáme do hrnca spolu s nasekanou bazalkou a na stredne silnom
plameni privedieme k varu. Potom odstavíme a necháme 5 minút odpočívať.
Precedíme, bazalku odstránime a ochutenú smotanu vrátime späť do hrnca.
Zohrejeme tesne pod bod varu, odstavíme a ihneď do nej vmiešame nalámanú
bielu čokoládu. Necháme rozpustiť a vymiešame dohladka. Krém rozdelíme
do pohárov a necháme chladiť v chladničke dovtedy, kým stuhne.
V kastróle premiešame cukor, balzamico ocot a 2 lyžice vody. Na stredne
silnom plameni miešame asi 5 minút, kým sa cukor nerozpustí a objem
tekutiny sa nezredukuje na polovicu. Hotový sirup necháme vychladnúť.
Potom ho prelejeme cez nakrájané jahody a necháme hodinu marinovať.
Jahody rozdelíme na stuhnutý krém v pohároch a ozdobíme bazalkou.
Cesto:
200 g múky
štipka soli
3 PL cukru
1 ČL postrúhanej citrónovej kôry z biocitrónu
100 g studeného masla
1 vajce
1 PL jogurtu (alebo studenej vody)
Obloženie:
700 g marhúľ
5-6 vetvičiek čerstvého tymianu
2 PL medu
50 g masla
1 vajce
2 PL smotany
4 PL mletých mandlí
200 g crème fraîche
Ingrediencie na cesto rýchlo zmiesime na hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu odpočinúť.
Marhule umyjeme, rozpolíme a vyberieme kôstky. Tymian umyjeme a osušíme.
Proti smeru rastu z vetvičiek strhneme lístky. V panvici roztopíme
maslo s medom a pridáme tymian. Do panvice poukladáme marhule oblou
stranou nadol a pri miernej teplote ich cca 4 minúty podusíme. Potom ich
obrátime a necháme ďalšie 4 minúty dôjsť.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.