Nie ste prihlásený login

Prezreté banány? Konečne viem čo s nimi!

Doma v kuchyni

16. 08. 2010


Banány mám najradšej vtedy, keď ešte nie sú úplne zrelé. Zrelé banány sú pre mňa už sladké a o prezretých ani nehovorím. Niekedy sa stane, že sa kúpené banány nezjedia hneď, ale ležia v košíku a zo dňa na deň sú zrelšie a zároveň menej príťažlivé. Nikdy som nevedela čo s takými banánmi, zvyčajne som z nich robila mliečny kokteil alebo som si ich pokrájala do müsli. Na internete som viackrát natrafila na tzv. banana bread, ale nikdy ma nelákalo vyskúšať ho. Veď vždy som objavila množstvo ďalších a atraktívnejších receptov. Včera večer, pozerajúc na 4 prezreté banány, som si povedala, že dozrel čas, aby som banánový chlieb vyskúšala. Zapla som internet a začala hľadať. Našla som viacero receptov, až som si nakoniec vybrala jeden, ktorý som trochu upravila. Biely cukor som sa rozhodla nahradiť trstinovým nerafinovaným cukrom – muscovadom – ktorý obsahuje vysoký podiel melasy a preto je tmavohnedej farby a s trochu lepkavou (akoby sirupovou) štruktúrou. K základnému receptu som pridala aj pol pohára vlašských orechov. Banánový chlebík sa piekol a ja som sa tešila na zajtrajšie sladké raňajky. To som vtedy ešte netušila, že ten chlieb zjeme skoro celý na posedenie! Odkrojila som z neho na ochutnávku, ale asi trikrát som sa musela otočiť do kuchyne, lebo mne a ku podivu aj manželovi nesmierne chutil. Voňavé šťavnaté cesto s chrumkavými orechmi a s jemnou chuťou po karamele. Cukor sa mi totiž zle rozmiešal a v ceste ostali menšie zlepené cukrové kúsky. Tie sa v rúre krásne roztiekli a vytvorili v chlebe zaujímavú štruktúru. Som rada, že som tento chlebík konečne vyskúšala. Už budem navždy vedieť, čo s prezretými banánmi.

Banánový chlieb s muscovadom a vlašskými orechmi

   (zdroj inšpirácie: www.simplyrecipes.com)

3-4 prezreté banány, dôkladne roztlačené
80 g mäkkého masla + trochu na vytretie formy
1 pohár tmavého trstinového cukru (muscovado)
1 vajce
1 ČL vanilkovej esencie
1 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
1 ½ pohára polohrubej múky
½ pohára vlašských orechov, nahrubo nasekaných

Rúru predhrejeme na 175 °C. S drevenou varechou vo veľkej mise rozmiešame roztlačené banány so zmäknutým maslom. V druhej miske dôkladne vymiešame cukor s vajíčkom a vanilkou. (Ja som to neurobila, miešala som všetko v jednej mise, preto sa mi cukor zle rozmiešal. Ale pokiaľ chcete získať vyššie popísaný efekt, môžete aj vy miešať všetko pekne spolu v jednej mise.) Cukrovo-vajíčkovú hmotu prilejeme k banánom a premiešame. Potom do misy nasypeme preosiatu múku so štipkou soli a sódou bikarbónou. Zľahka ale dôkladne premiešame. Na záver primiešame orechy. Dáme do vymastenej formy a pečieme približne 1 hodinu.

Komentáre k článku


Meno: magdalena Dátum: 18. 12. 2011 15:48:10
Adush, odskúšané a zbaštené. :) Robila som z polovičnej dávky a po Tvojom. Kombinácia orechy, banány, karamel ma veľmi lákali a bolo to neskutočne dobré :)


Meno: Adusha Dátum: 19. 12. 2011 08:28:03
Jeeej, to som už dávno nepiekla ;) Som rada, že ti chutilo!

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené