Pitný režim v lete, najmä počas horúcich dní, je oveľa dôležitejší
ako v iných ročných obdobiach. Predsa len, človek sa viac potí,
organizmus je viac namáhaný, a pokiaľ človek v horúcom počasí aj
športuje, je dostatočný pitný režim naozaj na mieste. Najlepšia na smäd
je samozrejme čistá voda, ale občas môžeme potešiť trochu aj naše smädné
chuťové bunky a pripraviť si na pitie niečo svieže, voňavé, trošku
sladké a najmä niečo veselé a evokujúce horúce letné dni.
5 – 6 ks plodu calamondinu
1 limetka
3 vetvičky mäty
3 PL trstinového cukru
3 dl pomarančovej šťavy
sóda
ľad
Plody calamondinu umyjeme a pokrájame na kolieska. Limetku rovnako
umyjeme a pokrájame na drobné kúsky. Vložíme do džbánu, pridáme lístky
mäty z jednej vetvičky, zasypeme cukrom a pomocou drevenej paličky na
prípravu mojita zľahka popučíme. Prisypeme ľad a zalejeme pomarančovou
šťavou a sódou. Do džbánu vložíme zvyšnú mätu a podávame.
1 liter vychladenej sódy, alebo perlivej stolovej vody
2 celé, chemicky neošetrené citróny, pokrájané na osminky
4 lyžice kryštálového cukru
kocky ľadu
Do mixéra dáme vodu, pokrájané citróny, cukor a v dvoch dávkach
rozmixujeme. Mixujeme dovtedy, kým nie sú citróny úplne rozmixované na
kašu. Precedíme cez sitko do džbánu a podávame s ľadom.
220 g krupicového cukru
1 vetvička čerstvého tymianu + niekoľko ďalších na ozdobu
2 väčšie hrnčeky nadrveného ľadu
750 ml minerálky
1 lyžica citrónovej šťavy
Cukor dáme do hrnca spolu s 250 ml vody a zohrievame, kým sa
nerozpustí. Potom prihodíme vetvičku tymianu a privedieme k varu.
Necháme variť asi 8 minút, kým vetvička nezmäkne. Odstavíme a necháme
vychladnúť. Ľad nasypeme do džbánu, prilejeme tymianový sirup, zalejeme
citrónovou šťavou a vychladenou minerálkou. Dobre premiešame. Podávame
ozdobené tymianovými vetvičkami.
1 malý cantaloupe alebo medový melón, pokrájaný na kocky
1 ½ pohára vody
1-2 PL čerstvej limetkovej šťavy
1 PL cukru
¼ ČL soli
ľadová voda alebo sóda
Melón rozmixujeme s vodou v mixéri a potom precedíme cez hustú
tkaninu. Do precedenej tekutiny primiešame limetkovú šťavu, cukor a soľ a
necháme niekoľko hodín chladiť. Potom nalejeme asi do polovice pohárov a
doplníme studenou vodou. Podávame s ľadom. Kto má chuť, môže si do
pohára naliať aj trošku vodky.
3 - 4 vrecúška čierneho čaju s príchuťou karamelu (prípadne sypaný čaj rovnakej príchute)
cukor na osladenie podľa vlastnej chute
2 dl jablkového alebo broskyňového džúsu
1 na kocky nakrájaná nektárinka (alebo olúpaná broskyňa)
ľad
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.