Nie ste prihlásený login

Pitný režim v lete

Doma v kuchyni

21. 08. 2010



Pitný režim v lete, najmä počas horúcich dní, je oveľa dôležitejší ako v iných ročných obdobiach. Predsa len, človek sa viac potí, organizmus je viac namáhaný, a pokiaľ človek v horúcom počasí aj športuje, je dostatočný pitný režim naozaj na mieste. Najlepšia na smäd je samozrejme čistá voda, ale občas môžeme potešiť trochu aj naše smädné chuťové bunky a pripraviť si na pitie niečo svieže, voňavé, trošku sladké a najmä niečo veselé a evokujúce horúce letné dni.


Calamondin nealko mojito

(zdroj inšpirácie: www.mimibazar.sk)

5 – 6 ks plodu calamondinu
1 limetka
3 vetvičky mäty
3 PL trstinového cukru
3 dl pomarančovej šťavy
sóda
ľad


Plody calamondinu umyjeme a pokrájame na kolieska. Limetku rovnako umyjeme a pokrájame na drobné kúsky. Vložíme do džbánu, pridáme lístky mäty z jednej vetvičky, zasypeme cukrom a pomocou drevenej paličky na prípravu mojita zľahka popučíme. Prisypeme ľad a zalejeme pomarančovou šťavou a sódou. Do džbánu vložíme zvyšnú mätu a podávame.

Staromódna citronáda

(zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

1 liter vychladenej sódy, alebo perlivej stolovej vody
2 celé, chemicky neošetrené citróny, pokrájané na osminky
4 lyžice kryštálového cukru
kocky ľadu


Do mixéra dáme vodu, pokrájané citróny, cukor a v dvoch dávkach rozmixujeme. Mixujeme dovtedy, kým nie sú citróny úplne rozmixované na kašu. Precedíme cez sitko do džbánu a podávame s ľadom.

Tymianové osvieženie

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

220 g krupicového cukru
1 vetvička čerstvého tymianu + niekoľko ďalších na ozdobu
2 väčšie hrnčeky nadrveného ľadu
750 ml minerálky
1 lyžica citrónovej šťavy


Cukor dáme do hrnca spolu s 250 ml vody a zohrievame, kým sa nerozpustí. Potom prihodíme vetvičku tymianu a privedieme k varu. Necháme variť asi 8 minút, kým vetvička nezmäkne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Ľad nasypeme do džbánu, prilejeme tymianový sirup, zalejeme citrónovou šťavou a vychladenou minerálkou. Dobre premiešame. Podávame ozdobené tymianovými vetvičkami.

Melon aqua fresca

(zdroj inšpirácie: www.smittenkitchen.com)

1 malý cantaloupe alebo medový melón, pokrájaný na kocky
1 ½ pohára vody
1-2 PL čerstvej limetkovej šťavy
1 PL cukru
¼ ČL soli
ľadová voda alebo sóda


Melón rozmixujeme s vodou v mixéri a potom precedíme cez hustú tkaninu. Do precedenej tekutiny primiešame limetkovú šťavu, cukor a soľ a necháme niekoľko hodín chladiť. Potom nalejeme asi do polovice pohárov a doplníme studenou vodou. Podávame s ľadom. Kto má chuť, môže si do pohára naliať aj trošku vodky.

Čierny ľadový čaj

3 - 4 vrecúška čierneho čaju s príchuťou karamelu (prípadne sypaný čaj rovnakej príchute)
cukor na osladenie podľa vlastnej chute
2 dl jablkového alebo broskyňového džúsu
1 na kocky nakrájaná nektárinka (alebo olúpaná broskyňa)
ľad


Čaj zalejeme približne litrom vriacej vody a necháme lúhovať približne 10 minút. Čaj osladíme podľa vlastnej chuti, ale cukor môžeme vynechať. Necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke. Pred podávaním vložíme do čaju nakrájanú nektárinku alebo broskyňu, zalejeme džúsom a prisypeme ľad. Podávame ihneď.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené