Nie ste prihlásený login

Antipasti bez pasty

Doma v kuchyni

09. 09. 2010



Nie vždy sa mi chce variť a pripravovať teplú večeru. No a nie vždy to je len o chcení, či nechcení, raz za čas totiž obaja s manželom dostaneme chuť na niečo rýchle, ľahké a chuťovo pestré. Vtedy si pripravíme pestrú misu samých dobrôt – sušenú šunku, rôzne syry, hrozno, nakrájaný melón, sušené paradajky, olivy, šalátové listy (najčastejšie rukolu a radicchio), zeleninu čerstvú, či nakladanú v olivovom oleji. No a k tomu samozrejme čerstvý chrumkavý chlieb alebo pečivo. Misu položíme do stredu stola, sadneme si k nemu a vychutnávame si tieto rozmanité dobroty. V talianskej kuchyni sa tieto pestré dobroty podávajú ako predjedlo, čiže ako antipasti. Antipasti by sa dalo doslovne preložiť ako „pred pastou“, čiže pred cestovinami, keďže po tomto predjedle nasledujú cestoviny, ako prvý taliansky chod. My však zvykneme antipasti povýšiť na hlavný a jediný chod, žiadne cestoviny ani ďalší chod sa nekoná (maximálne nejaký dezertík, ak je k dispozícii). K talianskym predjedlám sa radia aj bruschetty, čo sú vlastne nasucho opečené plátky bieleho chleba (napríklad toskánskeho chleba alebo ciabatty), obložené niečim chutným a pestrým a štedro pokvapkané panenským olivovým olejom. Najznámejšia verzia bruschetty je s nadrobno posekanými paradajkami a bazalkou. Ja vám tento raz ponúkam ďalšie štyri verzie.

Antipasti

šunka (prosciutto), bresaola, prípadne ďalšie údeniny
syry (najlepšie talianske): mozzarella, gorgonzola dolce, parmezán
olivy
sušené paradajky v oleji, zelenina nakladaná v oleji
rukola, radicchio
žltý melón, hrozno, figy...
cherry paradajky
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
panenský olivový olej
balzamico ocot (podľa chuti)
bazalka


Uvedené suroviny slúžia len ako príklad a inšpirácia. Antipasti znamená širokú možnosť výberu. Treba sa riadiť vlastnými chuťami, preferenciami a zásobami v chladničke, či v komore.
Uvedené suroviny naaranžujeme na podnos, šalátové listy a mozzarellu môžeme ochutiť soľou a korením a pokvapkať olejom a octom. Pred podávaním necháme misu chvíľu odstáť pri izbovej teplote, aby sa rozvinula vôňa a chuť údenín a syrov.
Podávame s čerstvým pečivom.

Prosciutto con rucola

  (zdroj inšpirácie: Pravá talianska kuchyňa, Slovart)

Na 4 porcie:
115 g rukoly
1 PL citrónovej šťavy
soľ a čierne korenie
3 PL panenského olivového oleja
225 g prosciutta


V malej miske zmiešame citrónovú šťavu so soľou a čiernym korením. Prilejeme olej a vyšľaháme dressing, ktorým prelejeme rukolové listy. Prosciutto naaranžujeme do stredu tanierov, dookola rozložíme rukolu. Podávame pri izbovej teplote.

Prosciutto con melone

100 g prosciutta
1 stredne veľký cukrový melón (napr. cantaloupe)


Melón rozrežeme, vydlabeme semiačka, nakrájame na mesiačiky a olúpeme. Naaranžujeme spolu s prosciuttom na jeden tanier, alebo môžeme jednotlivé kúsky melóna do prosciutta zabaliť.

Bruschetta – základ

plátky bieleho chleba (toskánsky chlieb, ciabatta)
olivový olej


Nakrájané plátky bieleho chleba opečieme na sucho na panvici z oboch strán, alebo ich poukladáme na plech a opečieme pod grilom. Hotové bruschetty zľahka pokvapkáme olivovým olejom a obložíme podľa chuti. Podávame teplé.

Bruschetta s pečenými paprikami, paradajkami a bazalkou

opečené plátky bieleho chleba
pečené papriky, nakrájané na drobné kocky alebo na pásiky
cherry paradajky, nakrájané na štvrtinky
bazalka, nasekaná nadrobno
soľ
čierne korenie
olivový olej


Nakrájané papriky premiešame v miske s paradajkami, bazalkou, soľou a čiernym korením a trochou oleja. Navrstvíme na opečené plátky chleba a podávame.

Bruschetta s opečenou slaninou, cuketou a čili

opečené plátky bieleho chleba
mladá, čo najmenšia pevná cuketa
tenké plátky slaniny
čili paprička, nasekaná
soľ, čierne korenie


Cuketu umyjeme a pomocou škrabky z nej pozdĺžne nakrájame tenké pásiky. Tie opečieme na panvici spolu s plátkami slaniny. Cuketu so slaninou poukladáme na bruschetty, osolíme, okoreníme a posypeme nasekanou čili papričkou.

Bruschetta s rukolou, paradajkami a mozzarellou

opečené plátky bieleho chleba
rukola
cherry paradajky
mozzarella
soľ, čierne korenie
olivový olej


Na opečené plátky chleba poukladáme rukolu, obložíme nakrájanými paradajkami a natrhanými kúskami mozzarelly. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.

Bruschetta s prosciuttom, opekanou rukolou a parmezánom

opečené plátky bieleho chleba
prosciutto
rukola
parmezán
soľ, čierne korenie
olivový olej


Rukolu opekáme na suchej panvici, kým sa nevysuší a nie je chrumkavá. Plátky chleba obložíme prosciuttom, opečenou rukolou a hoblinami parmezánu. Zľahka osolíme, okoreníme a pokvapkáme panenským olivovým olejom.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign