Nie ste prihlásený login

Originálne raňajky zo zvyškov

Doma v kuchyni

05. 09. 2010



V chladničke mávam občas taký neporiadok (manžel by povedal, že stále), že strácam prehľad, čo v nej všetko mám. Zvyšky salámy, kúsok klobásy, trochu rukoly, kúsky nedojedených syrov. Snažím sa však denne prebehnúť očami, čo v nej všetko je a čo treba skonzumovať. Väčšinou túto kontrolu robievam ráno, v čase raňajok. Vezmem starší chlieb, vytiahnem z chladničky vajíčka, nedojedené syry, zeleninu a vykúzlim zaujímavú omeletu, alebo si pripravím teplé toasty – s mozzarelou, s ovčím syrom a chorizom, alebo s hocičím, čo nájdem doma. Treba zmapovať situáciu v chladničke a komore, zapojiť fantáziu a originálne raňajky (alebo aj ľahká večera) zo zvyškov sú na svete.

Nadýchaná omeleta s kozím syrom

4 vajíčka, bielka a žĺtka zvlášť
1 PL strúhaného parmezánu
1 PL olivového oleja
4 cherry paradajky, rozpolené
50 g čerstvého kozieho syra
soľ a čierne korenie
bazalka na ozdobenie


V rúre si predhrejeme gril. Parmezán zmiešame so žĺtkami a prešľaháme, osolíme a okoreníme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka spojíme zo žĺtkami. V panvici zohrejeme olej, nalejeme do nej vaječnú zmes a približne minútu opekáme. Potom na vrch poukladáme kúsky syra a polovičky cherry paradajok. Dáme do rúry pod gril a asi 5 minút opekáme do zlatista. Hotovú omeletu posypeme bazalkou.

Chlebová omeleta s cviklou a kozím syrom

3 krajce toastového chleba, pokrájaného na kocky
3 vajíčka
1 malá varená cvikla, pokrájaná na kocky
50 g kozieho syra
soľ a čierne korenie
petržlenová vňať
olivový olej


Vo veľkej mise prešľaháme vajíčka, pridáme kocky chleba, cviklu, syr, osolíme a okoreníme. V panvici zohrejeme lyžicu oleja. Nalejeme vaječnú zmes, uhladíme a na stredne silnom plameni opekáme, kým spodok nestuhne a nezozlátne. Potom pomocou taniera omeletu obrátime na druhú stranu a dopečieme. Posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a podávame.

Pikantné toasty s chorizom a ovčím syrom

2 PL olivového oleja
1 čerstvá čili paprička bez semiačok
2 žemle alebo plátky ciabatty, či bagety
70 g choriza (španielska pikantná saláma alebo klobása)
100 g mäkkého čerstvého ovčieho syra
bazalka


V miske premiešame olej s čili papričkou a necháme odstáť. Rozrezanú žemľu, alebo kúsky ciabatty, či bagety nasucho opečieme pod grilom alebo na panvici. Poukladáme na ne plátky choriza, lístky bazalky, posypeme rozdrobeným syrom a pokvapkáme pripraveným pikantným olejom.

Mozzarellové toasty

  (zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

8 krajcov bieleho toastového chleba
150 g mozzarelly
8 veľkých lístkov bazalky + na ozdobu
2 PL hladkej múky, osolenej a okorenenej
2 vajíčka
1 PL mlieka
rastlinný olej na vyprážanie


Okrúhlou formičkou s priemerom cca 10 cm vykrojíme z chleba kolieska. Na štyri z nich položíme lístky bazalky, potom plátok mozzarelly a opäť bazalku. Osolíme, okoreníme, priklopíme zvyšnými chlebovými kolieskami a pritlačíme.


V miske prešľaháme vajíčka s mliekom a ľahko osolíme a okoreníme. Múku nasypeme na tanier. Sendviče najprv obalíme v múke, potom vo vajíčkach a vyprážame v horúcom oleji asi tri minúty z každej strany, aby boli chrumkavé a zlatisté.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign