Nie ste prihlásený login

Anglické mafiny a raňajky v štýle fastfoodu

Doma v kuchyni

14. 10. 2010



Pod pojmom anglické mafiny sa neskrývajú žiadne sladké koláčiky plné ovocia, či čokolády, ale chutné raňajkové pečivo pochádzajúce z Anglicka. Prvýkrát som sa s nimi stretla v najväčšej fastfoodovej sieti, kde ich ponúkajú v raňajkovom menu. Nemyslite si, že chodievam do tejto siete pravidelne, to vôbec nie, ich denné menu vôbec nemusím, ale otvorene priznávam, že raňajky a najmä spomínané mafiny si veľmi rada príležitostne dám. Čisté neplnené mafiny som minule s radosťou objavila aj v potravinách anglickej siete M&S.


Na anglické mafiny mám doma aj dva recepty, už dlhšie som sa chystala vyskúšať ich a včera konečne na to dozrel čas. Anglické mafiny sa pripravujú trochu netradične – nepečú sa totiž v rúre, ale pozvoľna na suchej panvici. Najlepšie sú čerstvé a ešte teplé, ale bola som prekvapená, ale aj dnes, na druhý deň, aj napriek tomu, že sú z bielej múky, boli chutné. Po rozkrojení a ľahkom opečení na suchej panvici boli ako čerstvé.
Včera sme si ich so synom vychutnávali len tak, „nasucho“, dnes ráno som si z nich pripravila raňajky v Mc štýle.

Anglické mafiny

   (zdroj inšpirácie: C. Decauxová: Domácí chléb a jiné pečivo, Computer Press 2009)

310 ml mlieka, zľahka ohriateho
1 polievková lyžica cukru
20 g masla, zmäknutého
500 g hladkej polosvetlej múky
1,5 kávovej lyžičky instantného droždia
1,5 kávovej lyžičky soli
hrubá múka na pomúčenie


Do domácej pekárničky nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor a maslo. Prisypeme múku, do jedného rohu nasypeme soľ, do druhého instantné droždie. Nastavíme program „Cesto“ a spustíme ho. Po skončení cyklu cesto vyberieme na pomúčenú podložku, premiesime, stlačíme ho a prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme 15 minút odpočívať. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a pomocou formičky s priemerom 8 cm z neho vykrajujeme mafiny. Zvyšky cesta zmiesime, opäť rozvaľkáme a postup zopakujeme.


Vykrojené mafiny pomúčime z oboch strán hrubou múkou, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 80 minút kysnúť. Podkysnuté mafiny pečieme pozvoľna na suchej panvici s nepriľnavým povrchom približne 7 minút z každej strany. Necháme vychladnúť na mriežke. Podávame ako raňajkové pečivo.

Raňajkové plnené anglické mafiny

  

anglické mafiny
vajíčka
slanina
šunka
plátkový syr
paradajka
soľ, korenie


Pripravíme si dve panvice. Na jednej opečieme plátky slaniny a rozkrojené mafiny z oboch strán. Na druhej panvici si pomocou kovovej formičky pripravíme volské oká rovnakého priemeru ako majú mafiny. Ak máme lievancovú panvicu, pripravíme volské oká na nej. (Ak nemáte ani formičku, ani lievancovú panvicu, nevadí, pripravte volské oko tradičným spôsobom, mafin síce nebude vizuálne dokonalý, ale rovnako chutný.) Paradajku nakrájame na plátky. Na opečený mafin položíme plátok slaniny, volské oko, osolíme, okoreníme a prikryjeme. Druhý mafin obložíme plátkom šunky, volským okom, syrom a paradajkou.
Toto sú len dva varianty na obložený mafin, fantázii sa samozrejme medze nekladú a mafiny si môžete obložiť ľubovoľne podľa vlastnej chuti.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign