Leto tento rok skončilo strašne rýchlo a jeseň sa tvári tiež tak,
akoby už bola na odchode. Celý týždeň sme sa budili do mliečno-mliečnej
hmly, teplomer ukazoval sotva 7 stupňov, slnečný deň sa začínal u nás
okolo tretej hodiny a o šiestej už bola pomaly tma. Nemám rada toto
obdobie, resp. tento druh počasia.
I keď sú teplé dni už definitívne preč, v obchodoch badať ešte letné
dozvuky. Posledné broskyne, slivky, baklažány, cukety. Tí, čo pestujú
cuketu vo vlastnej záhrade sa v týchto dňoch môžu ešte tešiť z
posledných plodov. Cuketa, podobne ako uhorky obsahuje veľké množstvo
vody a vlákniny, takže je to diétna a zdravá zelenina. Dávno sú preč
časy, keď sme na Slovensku poznali len obrie cukety, ktoré sa lúpali,
krájali na kolieska a vyprážali v trojobale. Je to síce pochúťka, ale
nie práve ukážka zdravého stravovania. V súčasnosti sa v gastronómii
preferujú mladé pevné plody veľkosti približne 20 cm a menej, konzumujú
sa nelúpané, s tenkou šupkou a pokojne aj surové. Dokonca aj kvety
cukety sú jedlé a chutné. Žiaľ, na slovenských trhoch, či nebodaj v
obchodoch sa kvetov (a ani mladých, 10 cm dlhých plodov) asi tak skoro
nedočkám. Cuketa je veľmi všestranná zelenina, dá sa upraviť rôznymi
spôsobmi, ako hlavné jedlo, či príloha, no dá sa z nej upiecť aj chutný
koláč alebo chlieb.
150 g tenkých plátkov prerastenej slaniny
40 g masla
3 PL olivového oleja
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
1 kg cukety, umytej a pokrájanej (nelúpať!)
2 vetvičky petržlenovej vňate, posekanej nadrobno
soľ a mleté čierne korenie
1 liter horúceho kuracieho vývaru
200 ml smotany na šľahanie
120 ml kyslej smotany (najlepšie crème fraîche)
Rúru predhrejeme na 220 °C. Plátky slaniny poukladáme na plech s
papierom na pečenie, a pečieme približne 10 minút, kým slanina nie je
chrumkavá.
V hrnci roztopíme maslo s olejom. Pridáme cibuľu, cesnak, cuketu a
petržlenovú vňať. Posolíme, okoreníme a prikryté dusíme asi 10 minút na
slabom ohni. Potom postupne začneme prilievať vývar, ale opatrne, v
malých množstvách, aby polievka nebola príliš riedka. Približne po 20
minútach polievku odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Rozmixujeme ju
po dávkach v mixéri a vrátime späť do hrnca. Prilejeme smotanu,
zohrejeme a hneď ako začne polievka vrieť, ju odstavíme.
Polievku podávame s chrumkavou slaninou a ozdobenú crème fraîche.
1 kg cukiet
175 ml arašidového oleja
150 g hladkej múky
1 PL olivového oleja
morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
2 veľké vajíčka
150 ml mlieka
Múku preosejeme do misy, pridáme lyžicu olivového oleja, osolíme a
zľahka okoreníme. Vajíčka rozbijeme, žĺtky oddelíme do bielkov. Žĺtka a
mlieko nalejeme do misy a dôkladne premiešame. Misu prikryjeme a
cestíčko necháme 2 hodiny odpočívať. Bielka zatiaľ odložíme stranou.
Cukety umyjeme a nakrájame na kocky. Vo veľkej panvici zohrejeme 4
lyžice arašidového oleja, pridáme cukety, zamiešame a priklopíme
pokrievkou. Za občasného miešania dusíme asi 10 minút. Potom cukety
scedíme cez kovové sitko a asi hodinu ich v ňom necháme stáť, aby
odtiekol prebytočný olej.
Po dvoch hodinách vyšľaháme s bielkov tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Pridáme cukety a okoreníme.
V panvici zohrejeme arašidový olej. Z cuketovej hmoty o objeme jednej
lyžice tvoríme v panvici malé placky, ktoré z oboch strán vyprážame do
zlatohneda. Hotové placky kladieme na tanier vystlaný papierovými
utierkami, aby odsali prebytočný tuk. Podávame horúce, buď ako prílohu k
hydine, či rybám, alebo samostatne ako chuťovku.
Na 2 porcie:
¾ kg cukiet
2 PL olivového oleja
50 g nastrúhaného syra gruyère (de comté)
70 ml smotany
½ ČL strúhaného muškátového orieška
1 ČL sušenej šalvie (alebo zmesi provensálskych byliniek)
morská soľ a čierne korenie
Cukety umyjeme a nakrájame na kocky. V panvici zohrejeme olivový
olej, pridáme cuketu, prikryjeme a na miernom plameni dusíme 20 minút.
Občas zamiešame. Potom cuketu presypeme do sitka a necháme 30 minút
odkvapkať.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Odkvapkané cukety ešte stlačíme zadnou
stranou dierkovanej naberačky, aby odtiekol zvyšný olej. Presypeme ich
do tianu (čo je tradičná provensálska zapekacia nádoba) alebo do
obyčajnej zapekacej misky. V inej mise spolu zmiešame smotanu s
polovicou nastrúhaného syra, muškátovým orieškom a šalviou. Nalejeme na
cukety, osolíme, okoreníme a posypeme zvyšným syrom. Zapekáme približne
20 minút dozlata.
Podávame ako hlavné jedlo, môžeme doplniť šalátom, prípadne aj šunkou, či inou údeninou.
80 ml extra panenského olivového oleja
6 malých cukiet
100 g rukoly
šťava z 1 citróna
2 hrste nasucho opražených píniových orieškov
morská soľ
čierne korenie, čerstvo pomleté
Rúru predhrejeme na 200 °C. Cukety nakrájame na 1 cm hrubé kolieska. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie, polejeme časťou oleja a pečieme, kým nezačnú cukety na krajoch hnednúť.
Ešte horúce cukety presunieme do misy a premiešame so zvyšným olejom a ostatnými prísadami okrem rukoly. Tú zľahka primiešame až nakoniec. Šalát podávame vychladený, ale chutí aj teplý.
Na stredný bochník potrebujeme:
75 ml cmaru
55 ml vody
175 g nastrúhanej cukety
375 g chlebovej múky
75 g celozrnnej chlebovej múky
1 ½ PL slnečnicových semiačok
1 ½ PL tekvicových semiačok
2 ČL pšena (môžeme vynechať, prípadne nahradiť sezamom)
1 ½ ČL soli
1 ½ ČL krupicového cukru
3 PL masla
1 ½ ČL instantného droždia
kukuričná muka na posypanie chleba
Do nádoby domácej pekárne nalejeme vodu a cmar a pridáme cuketu.
Prisypeme obidva druhy múky. Do rôznych kútov nádoby nasypeme soľ, cukor
a maslo. Uprostred múky urobíme jamku a nasypeme do nej droždie. Na
pekárni nastavíme základný program a vyberieme stredne prepečenú kôrku.
Stlačíme štart. Pri zaznení zvukového signálu prisypeme semiačka. Tesne
pred začatím cyklu pečenia pekáreň otvoríme, chlieb potrieme vodou a
posypeme kukuričnou múkou.
Upečený chlieb vyberieme, vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.