So svojou láskou k talianskej kuchyni som sa už viackrát priznala. Milujem talianske suroviny – a osobne si myslím (podotýkam, že je to môj súkromný názor ;)),
že Taliani dali gastronómii asi najviac lahôdok a delikates. Veď len
napríklad moje najobľúbenejšie syry – gorgonzola, parmezán, mozzarella,
mascarpone – všetky majú taliansky pôvod. Rovnako ako suroviny z
Apeninského polostrova, aj jedlá pochádzajúce z týchto končín patria k
mojim obľúbeným. Či už ide o jedlá rýdzo pôvodné, alebo sú talianskou
kuchyňou iba inšpirované, v oboch prípadoch ich rada varím a často
zaraďujem do nášho domáceho jedálnička. Tentoraz to nebude nič notoricky
známe.
Focaccia, čo je druh plochého talianskeho chleba, síce nie je úplne
neznáma, ale tým, že sa v našich obchodoch bežne nepredáva ako jej
slávnejšia sestra ciabatta, veľa ľudí ju ešte neochutnalo. Upiecť ju
doma vôbec nie je ťažké, a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že je to
určite jednoduchšie ako upiecť dobrú ciabattu. O (zatiaľ) neúspešnom
hľadaní toho pravého receptu na ciabattu napíšem inokedy. Zatiaľ ho
stále hľadám. Ciabattu som piekla asi päťkrát, vždy podľa iného receptu,
ale ani jedna nechutila tak, ako by mala. Vráťme sa však ku focaccii.
Focaccia je svojím tvarom priam predurčená na plnenie a vytváranie
chutných sendvičov, teplých, zapekaných, ale aj studených. Stačí ju
rozkrojiť, naplniť hocičím podľa svojej chute a dať zapiecť do rúry
alebo do sendvičovača.
Ďalšie dva recepty sú ako stvorené na sychravé jesenné a zimné dni.
Výdatné dusené pokrmy z jedného hrnca, viac porcií, a aspoň dva dni
nemusíte variť.
No a na záver jeden dezert. Pripravovala som ho ešte koncom leta –
plnené broskyne po piemontsky. Šťavnaté a zrelé broskyne sú v tomto
dezerte podmienkou, a takým už sezóna žiaľ skončila. Osobne si myslím,
že v tomto recepte sa pokojne môžu nahradiť veľkými okrúhlymi slivkami,
alebo tiež sladkými, zrelými hruškami. Fantázii sa medze nekladú. Ak sa
však rozhodnete tento recept vyskúšať predsa len v pôvodnom znení (či už
teraz, alebo o rok), nezabudnite broskyne olúpať. Ja som na to bola
príliš lenivá. Výsledok bol síce výborný, upečená broskyňa nádherne
mäkká a sladká, celkový dojem však kazila práve hrubšia šupka. Tak nech
sa páči, cucina italiana, buon appetito!
30 g čerstvého droždia
30 g medu (alebo cukru)
625 ml vlažnej vody
500 g hrubej múky
500 g výberovej polohrubej múky
30 g soli
trochu múky a na poprašovanie
Obloženie:
1 – 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekané
poriadna hrsť bazalky, nasekaná
olivový olej
citrónová šťava
soľ a čierne korenie
rozdrvená sušená čili paprička (nemusí byť)
Príprava v domácej pekárni. Do polovice vlažnej vody
rozdrobíme droždie a prilejeme med. Necháme cca 10 minút kvasiť na
teplom mieste. Polovicu z každej múky nasypeme do pekárne a pridáme soľ.
Zalejeme kváskom a zapneme program „Cesto“. Keď sa všetka voda vsiakne
do múky, pridáme zvyšnú vodu a prisypeme zvyšnú múku. Po vymiesení cesta
pekáreň vypneme a cesto vyberieme. Vytvarujeme z neho bochník, zľahka
pomúčime a položíme na plech. Cesto narežeme, prikryjeme utierkou alebo
igelitom a necháme na teplom mieste kysnúť 40 minút až hodinu a pol, kým
nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto dôkladne premiesime, aby sme z
neho vytlačili všetok vzduch.
Premiesené cesto rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme z nich okrúhle placky,
hrubé asi 1 ½ cm. Placky prenesieme na plech posypaný zľahka múkou a
potrieme ich zmesou, pripravenou z uvedených ingrediencií. Do placiek
urobíme prstami typické dierky, ktorými potom obloženie prenikne
dovnútra. Po 45 minútach vykysnú placky do hrúbky 3 cm. Kým placky
kysnú, vyhrejeme si rúru na 230 °C. Do rozpálenej rúry opatrne vložíme
plech a pečieme približne 15 minút dozlata. Upečené focaccie ihneď
potrieme kvalitným olivovým olejom a posypeme štipkou morskej soli.
Podávame teplé.
hotová focaccia
mozzarella, pokrájaná na plátky
prosciutto (alebo iná sušená šunka), na tenké plátky
olivový olej
Focacciu pozdĺžne rozkrojíme na dve časti. Spodný diel potrieme
olivovým olejom, obložíme plátkami šunky a mozzarellou. Priklopíme
vrchnou časťou a dáme zapiecť do vyhriatej rúry.
Hotovú focacciu pokrájame na štvrtiny alebo menšie diely a ihneď podávame.
1 cibuľa, nakrájaná na plátky
1 strúčik cesnaku, nakrájaný na plátky
2 PL olivového oleja
300 g chudého hovädzieho mäsa, nakrájaného na plátky
1 žltá paprika, nakrájaná na pásiky
400 g konzerva sekaných paradajok
1 vetvička rozmarínu, nasekaná
hrsť olív bez kôstky
soľ a čierne korenie
V hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zlatisté. Prisypeme mäso a zo všetkých strán ho opečieme. Pridáme papriku, rozmarín a paradajky z konzervy. Osolíme a okoreníme. Privedieme k varu, prikryjeme a dusíme, kým nie je mäso mäkké a krehké. Pokiaľ sa šťava počas dusenia vyvára, podlievame horúcou vodou. Keď mäso zmäkne, pridáme olivy a prehrejeme. Podávame s varenými zemiakmi alebo opečenou polentou.
2 PL hladkej múky
soľ a čierne korenie
4 kuracie štvrtky alebo porcie bez kože
3 PL olivového oleja
1 červená cibuľa, pokrájaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku, posekané najemno
1 červená paprika, pokrájaná
štipka šafranových vláken
150 ml kuracieho vývaru alebo zmesi vývaru a suchého bieleho vína
400 g sekaných paradajok z konzervy
4 sušené paradajky, naložené v oleji, odkvapkané a pokrájané
200 g šampiňónov, nakrájaných
100 g čiernych olív
4 PL citrónovej šťavy
čerstvá bazalka na ozdobenie
Múku nasypeme na plytký tanier a zmiešame so soľou a čerstvo mletým
čiernym korením. Porcie kuraťa v nej obalíme a zvyšky múky otrasieme. Vo
veľkom ohňovzdornom kastróle zohrejeme olivový olej a kuracie porcie na
ňom zo všetkých strán opečieme do zlatohneda. Vyberieme a odložíme
nabok.
Do kastróla potom pridáme cibuľu, cesnak a papriku, zmiernime oheň a
pražíme, kým nezmäknú. Medzitým šafran zalejeme horúcim vývarom.
K zmäknutej zelenine pridáme paradajky z konzervy, sušené paradajky,
šampiňóny aj olivy a dusíme 5 minút. Potom prilejeme vývar, šafranovú
zmes a citrónovú šťavu. Keď zmes zovrie, vrátime do kastróla opečené
kuracie porcie. Prikryjeme a vložíme do rúry, ktorú sme medzitým
vyhriali na 180 °C. V rúre dusíme približne jednu hodinu, kým kurča
nezmäkne. Ozdobíme čerstvou bazalkou a podávame s čerstvým chlebom alebo
širokými rezancami.
Na 6 porcií:
55 g masla + maslo na vymastenie formy
6 veľkých zrelých broskýň
25 g mletých mandlí
55 g nahrubo rozdrvených sušienok amaretti
1 lyžica likéru amaretto
½ lyžičky strúhanej citrónovej šťavy
1 lyžička kakaového prášku
2 lyžičky práškového cukru
225 ml polosladkého bieleho vína
Zapekaciu misu vymastíme maslom. Broskyne sparíme v horúcej vode a olúpeme. Potom ich prekrojíme, vyberieme kôstky a opatrne zväčšime dutinu v strede tak, že časť dužiny vyberieme a odložíme do misky. K vydlabanej dužine prisypeme mleté mandle, rozdrvené sušienky, likér, citrónovú kôru a polovicu masla. Vymiešame na kašu. Vydlabané broskyne naplníme touto kašou a poukladáme ich do zapekacej misy. Na každú broskyňu položíme kúsok zo zvyšného masla, posypeme kakaom a práškovým cukrom. Podlejeme vínom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 30 minút a podávame teplé. Výborne chutia s vanilkovou zmrzlinou.
Meno: magdalena | Dátum: 14. 05. 2012 19:24:04 |
Adush, dnes som robila toskánske kurča, výborný recept - vďaka zaň :) a inšpiroval ma zelený šalát, tak som niečo podobné nastudeno vyrobila. |
Meno: Adusha | Dátum: 14. 05. 2012 21:05:15 |
Magdalenka, tesi ma kazdy tvoj komentarik :-) a kuriatko podla tohto receptu je fakt chutne, musim spravit niekedy znova, uz davno som to nevarila |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.