Opäť si trošku zaspomínam. Mám dve hruškové spomienky, ktoré sa mi natrvalo vryli do pamäti. Prvou sú zimné hrušky tvrdé ako kameň, ktoré rástli v dedovej záhrade. Ako malé deti sme sa nikdy nevedeli dočkať, kedy dozrejú (vtedy sme ešte nevedeli, že na strome nedozrejú, ale treba počkať, kým „dôjdu“ uskladnené v studenej izbe), trhali sme ich zo stromu a šli sme si zuby vylámať. Druhá spomienka sa týka hrušky, ktorá rástla neďaleko domu mojich sesterníc a rodila malé, tmavé plody s červenou dužinou. Tieto hrušky padali zo stromu na navozenú hromadu piesku (tuším sa tam vtedy stavalo), zbierali sme ich a vychutnávali šťavnatú dužinu nezvyčajnej farby. Odvtedy som sa s červenými hruškami nikdy viac nestretla. Dnes som trošku hľadala na internete a zjavne išlo o veľmi starú odrodu hrušky, ktorá sa ľudovo volá krvavka.
Hrušky nejedávam veľmi často, mám aj obľúbenejšie ovocie. Chuť hrýzť
tvrdé zimné hrušky mi však ostala dodnes. Aj teraz, píšuc tieto riadky
jednu takú hryziem. Hneď ako však hruška začne mäknúť a dozrievať,
stráca pre mňa svoje čaro. Letné, maslové hrušky, z ktorých po
zahryznutí tečie sladká lepkavá šťava a okolo vás lietajú samé osy, toto
nie je nič pre mňa.
Hrušky, podobne ako jablká, sú tiež rovnako, ak nie viac všestranné. Ich
plná, sladká chuť ich jednoducho predurčuje na prípravu dezertov a
koláčov od výmyslu sveta. Aby sa odľahčila ich intenzívna sladká chuť,
je dobré ich skombinovať s kyslejším ovocím, napríklad s černicami. Hodí
sa k nim aj iná výraznejšia chuť, či aróma – napríklad štipľavý zázvor
alebo exotický kardamón. Z hrušiek sa však dajú pripraviť aj iné dobroty
ako koláče. Hrušku mám veľmi rada v šalátoch, hodí sa napríklad k
valeriáne poľnej. Predovšetkým sa však výborne dopĺňa so syrmi a s
orechmi. Hruška v kombinácii s vlašskými orechmi a syrom s modrou
plesňou je neuveriteľná. V apríli ma očarili Medové hrušky s gorgonzolou,
naposledy zasa hrušky plnené rokfortom. Pri týchto kombináciách mi
sladkosť hrušky vôbec nevadí, práve naopak, bez nej by to nebolo ono.
Hruška musí byť zrelá, ale stále pevná. Pravý rokfort je úžasný syr. Ak
sa rozhodnete skúsiť pripraviť tieto hrušky, určite ho nenahradzujte
našou nivou, nebolo by to už to pravé. Niva je slaný syr, rokfort je
pikantný, ale zároveň sladký, jemný, mäkký. A v kombinácii s hruškou je
neodolateľný. Okrem tohto štýlového predjedla, či chuťovky vám opäť
ponúkam zopár jednoduchých a rýchlych receptov na dezerty.
Na záver sa ešte vrátim k téme mixér. Už ho máme doma. Závadu na ňom
nenašli žiadnu, iba premazali motor. Nuž, neviem, snáď už smrdieť po
spálenine nebude. Dnes som ho skúšala. Smrdieť nesmrdí, ale vrčí rovnako
divne ako predtým. Keďže však neverím, že tento zvuk v servise
nepočuli, začínam sa ho učiť považovať za normálny. No chvíľu mi asi
potrvá, kým si naň zvyknem.
4 hrušky, zrelé, stredne pevné
šťava z 1 citrónu
100 g rokfortu
4 lyžice sladkej smotany
vlašské orechy, hrubo nasekané
Hrušky pozdĺžne rozpolíme a vykrojíme jadrovníky. Lyžičkou vydlabeme trochu dužiny a hrušky pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. V miske zmiešame spolu rozdrobený rokfort s hruškovou dužinou a so smotanou. Vzniknutým krémom naplníme hrušky a posypeme nasekanými orechmi.
5 zrelých, pevných hrušiek
7 lyžíc krupicového cukru
4 lyžice kvetového medu
2 lyžice citrónovej šťavy
1 vyvaľkané lístkové cesto
V ½ litri vody rozpustíme krupicový cukor, privedieme k varu a varíme
5 minút. Hrušky olúpeme, pozdĺžne rozpolíme a vyrežeme jadrovníky so
stopkami. Uložíme ich v jednej vrstve do širokého hrnca alebo panvice,
zalejeme pripraveným sirupom a varíme približne 3 minúty, kým hrušky
nezmäknú. Uvarené hrušky vyberieme dierkovanou naberačkou, dáme do sitka
a prepláchneme studenou vodou. Rozložíme na papierové obrúsky a necháme
odkvapkať.
Rúru predhrejeme na 230 °C. Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vyložíme
papierom na pečenie a potrieme maslom. Odkvapkané hrušky nakrájame na
tenké plátky tak, aby na strane, kde bola stopka zostali plátky spojené.
Potom hrušky opatrne roztiahneme do tvaru vejára. Do hrnca s hrubým
dnom dáme med, privedieme ho k varu a necháme ho skaramelizovať.
Skaramelizovaný med nalejeme do pripravenej formy a poukladáme doň
hrušky, oblou stranou dole. Lístkové cesto preložíme cez hrušky, okraje
zahneme dovnútra. Vložíme do rúry a pečieme 10 minút. Potom teplotu
znížime na 180 °C a dopekáme ešte 15 minút. Vyberieme z rúry a koláč
ihneď preklopíme na servírovací tanier.
veľká konzerva zaváraných polených hrušiek, odkvapkaných
125 g hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
½ ČL sódy bikarbóny
25 g kakaa
125 g prírodného krupicového cukru
150 g masla + na vymastenie formy, zmäknutého
2 vajíčka
2 ČL vanilkového extraktu
Rúru predhrejeme na 200 °C. Štvorcovú formu vymastíme maslom a poukladáme do nej odkvapkané hrušky, oblou stranou nahor. Všetky zvyšné uvedené ingrediencie dáme do kuchynského robota a vymiešame cesto. Navrstvíme ho na hrušky, uhladíme a v rúre pečieme 30 minút. Hotový puding necháme približne 10 minút odstáť, potom ho nakrájame a podávame najlepšie ešte teplý s čokoládovou omáčkou, so šľahačkou alebo s crème fraîche.
75 g kvalitnej horkej čokolády
125 ml smotany na šľahanie
2 ČL instantnej kávy rozpustenej v 2 lyžiciach vody
1 lyžica zlatého sirupu
Čokoládu nalámeme a spolu s ostatnými surovinami ju dáme do ohňovzdornej misy, ktorú položíme nad paru a necháme v nej všetko rozpustiť. Dobre premiešame, odstavíme a nalejeme do servírovacej nádoby.
125 g masla
40 g mandľových lupienkov
70 g jemných ovsených vločiek
30 g slnečnicových semien
70 g múky
1 ČL mletej škorice
80 g hnedého cukru
300 g černíc
300 g hrušiek, olúpaných a nakrájaných na menšie kúsky
2 ČL maizeny
50 g vanilkového cukru
Rúru predhrejeme na 200 °C. Do zapekacej nádoby dáme černice a nakrájané hrušky, posypeme maizenou a vanilkovým cukrom a dobre premiešame. Maslo rozpustíme a necháme chvíľu chladnúť. V mise zmiešame spolu mandľové lupienky, ovsené vločky, tekvicové semiačka, múku, škoricu a cukor. Prilejeme maslo, zľahka premiešame a naložíme na ovocie tak, aby nebolo úplne prikryté. Pečieme približne 25 minút, kým sa povrch nesfarbí dozlatista. Podávame so šľahačkou alebo so zmrzlinou.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.