Nie ste prihlásený login

Plody jesene: jablká

Sezónne suroviny

25. 11. 2010



Keď sa povie ovocie, väčšina ľudí si predstaví jablko. Jablko, v našich končinách asi najbežnejšie a najviac konzumované ovocie. Pre niektorých je možno príliš obyčajné a všedné, iní na jablká naopak nedajú dopustiť. Existuje niekoľko tisíc odrôd jablka, na Slovensku sa vraj pestuje okolo sto. Ale ako tak sledujem ponuku v obchodoch, bežne sa dostať priemerne k dvom-trom odrodám, vo väčších obchodoch je výber o niečo lepší. Smutné je však to, že jablká sú málokedy slovenského pôvodu, prevláda Taliansko (jablká z Južného Tirolska), Španielsko a minule som dokonca natrafila na dovoz z Južnej Ameriky. Viem, najlepšie je ísť na trh alebo do vlastnej záhrady. Žiaľ, nie každý má tú možnosť. V Bratislave malé tržnice postupne zanikajú a na tej najväčšej tiež ubúda takých, čo predávajú jablká z vlastnej úrody. Pri väčšine tovaru mám pocit, že pochádza rovnako z veľkoskladov a z dovozu, podobne ako tovar v hypermarketoch.
Hovorí sa, že kvôli zdraviu by mal človek denne zjesť aspoň jedno jablko. Je plné vitamínov a vlákniny, a vďaka vysokému obsahu vody patrí k dietetickým potravinám. V kuchyni sa dajú z jabĺk vyčarovať rozmanité dobroty, koláče, sladké jedlá, šaláty, ba dá sa kombinovať aj so zeleninou či mäsom.
Jablká mám najradšej v jednoduchej úprave, v rýchlych a chutných, a najmä tradičných receptoch. Keď si zaspomínam do detstva, najlepší jablkový koláč piekol môj dedko. Kysnuté cesto roztiahnuté na plech, na to jablková plnka a opäť cesto. Nikto iný nevedel tento koláč urobiť tak dobre ako on. Mrzí ma, že sa jeho recepty nezachovali, že sa nestihli spísať. S láskou dodnes spomínam na jeho zákusky a poctivé domáce koláče. Jablková štrúdla ani pité nemá u nás na Východe tradíciu, s oboma som sa stretla až v Bratislave. A oboje patrí k mojej jablkovej „top“. Doma však z jabĺk najčastejšie robím lístkové taštičky. Je to tá najrýchlejšia a najjednoduchšia záležitosť, ale predovšetkým najchutnejšia! Šatôčky nestihnú ani vychladnúť, hneď sa do nich pustím, zbožňujem totiž chrumkavé, trúsiace sa lístkové cesto v spojení so sladkou jablkovou náplňou. Aj recepty na jablkový koláč s glazúrou a mafiny sú jednoduché a rýchle. Veď nie je nič lepšie, ako s minimom námahy a času pripraviť chutný koláč. Posledný recept na žemľovku je trošku zdĺhavejší, ale výsledok vás ohromí. Plnka z karamelizovaných jabĺk a smotany dáva tomuto tradičnému sladkému pokrmu slávnostný ráz.

Jablkové šatôčky

rozvaľkané lístkové cesto (275 g)
3 jablká, olúpané a pokrájané na kocky
1 vanilkový cukor
hnedý cukor


Nakrájané jablká dáme do hrnca, prisypeme jedno vrecúško vanilkového cukru, podlejeme troškou vody a udusíme domäkka. Dávame však pozor, jablká majú byť mäkké, ale nie rozvarené na kašu. Pokiaľ sa zdajú jablká kyslé, docukríme. Necháme vychladnúť a zlejeme.
Rúru zohrejeme na 220 °C. Rozvaľkané lístkové cesto rozrežeme na 8 častí. Na každú kladieme časť jabĺk a zlepíme do podlhovastej šatôčky. Uložíme na plech s papierom na pečenie a posypeme hnedým cukrom. Pečieme približne 15 minút dozlatista.

Jablkový koláč s glazúrou

Na cesto potrebujeme:
250 g hladkej múky
štipka soli
125 g pokrmového tuku
cca 100 - 150 ml svetlého 10° piva

Na plnku:
5 veľkých jabĺk
šťava z jedného citrónu
25 g masla
3 lyžičky vanilkového cukru
3 lyžice marhuľového džemu
2 lyžice aromatického alkoholu (marhuľovica, čerešňovica, cointreau...)


Múku preosejeme na pracovnú dosku spolu so soľou a nastrúhame na ňu pokrmový tuk. Postupne pridávame pivo a zamiesime hladké, tvárne cesto. Cesto rozvaľkáme na plát vysoký asi pol centimetra a presunieme ho na papierom vyložený plech. Na cesto položíme veľký tanier (napr. pizza tanier) a pomocou noža alebo radielka obrežeme okrúhly koláč s priemerom cca 35 cm.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Jablká olúpeme a nakrájame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Potom ich rovnomerne rozložíme na cesto, cca 2 cm okraj necháme prázdny. Okraje zahneme smerom hore, aby pri pečení nevytekala šťava z jabĺk. Na náplň poukladáme kúsky masla a posypeme vanilkovým cukrom. Pečieme dozlata cca 15 - 20 minút.


Marhuľový džem ohrejeme spolu s alkoholom v mikrovlnej rúre a touto teplou zmesou potrieme hotový koláč – získa pekný lesk. Koláč je najlepší teplý a podávaný s vanilkovou zmrzlinou.

Jablkovo-škoricové mafiny

250 g hladkej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
150 g kryštálového cukru
75 g hnedého cukru
1 PL mletej škorice
1 kyslá smotana (200 ml)
125 ml rastlinného oleja
1 lyžica medu
2 veľké vajíčka
1 veľké jablko, pokrájané na 5 mm kocky
škoricový cukor na posypanie


Rúru predhrejeme na 200 °C, do formy na 12 mafinov vložíme papierové košíčky. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, kryštálový aj hnedý cukor a škoricu. V druhej miske zmiešame vajíčka, smotanu, olej, med a nalejeme do misky so suchými surovinami. Nakoniec primiešame pokrájané jablko. Cesto rovnomerne rozdelíme do formy. Každý mafin posypeme 1/2 lyžičky škoricového cukru a pečieme cca 20 minút.

Žemľovka s karamelizovanými jablkami

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

50 g masla
6 jabĺk, olúpaných a nakrájaných na osminky
180 g krupicového cukru
570 ml smotany na šľahanie
400 g staršieho pečiva (brioška, vianočna, toastový chlieb...), nakrájaného na plátky
4 žĺtky
100 g hrozienok


Maslo rozpustíme v panvici a prisypeme jablká a 150 g cukru. Na silnom plameni varíme asi 5 minút, kým jablká nezmäknú a šťava z jabĺk neskaramelizuje. Potom vmiešame smotanu, stiahneme plameň a minútu povaríme. Jablká scedíme a šťavu zachytíme.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Zapekaciu nádobu vyložíme časťou nakrájaného pečiva, navrstvíme jablká a posypeme časťou hrozienok. Zakryjeme zvyšným pečivom a posypeme zvyšnými hrozienkami. Žĺtky zašľaháme do smotanovej šťavy a prelejeme ňou žemľovku. Posypeme zvyšným cukrom a dáme piecť do rúry približne na 40 minút.


Komentáre k článku


Meno: magdalena Dátum: 25. 11. 2012 13:33:24
Adush, tak som sa inšpirovala žemlovkou, sme mali chuť aj na tvaroh, čiže tam šiel aj on, ale musím uznať, že karamelizované jablká so smotanou sú unikátne. Vďaka za ďalší skvelý recept.


Meno: Adusha Dátum: 25. 11. 2012 23:50:14
Magdalenka, nemáš za čo, kedykoľvek ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign