Pomarančovo-kokosový koláč zo semoliny
(zdroj inšpirácie: Ottolenghi - Jerusalem)Tento koláč, na prípravu jednoduchší ako mafiny, ma naozaj dostal. Je svieži, šťavnatý, voňavý. Pomarančová sezóna vrcholí, treba siahnuť po drobných, tenkošupých pomarančoch určených na odšťavovanie. Tento koláč je jednoducho prudko sezónny :-) A jeho veľkým plusom je aj to, že vydrží aj tri dni ako čerstvý.
180 ml slnečnicového oleja
240 ml čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
160 g pomarančovej marmelády
4 stredne veľké vajíčka
kôra z jedného pomaranča
70 g krupicového cukru
70 g strúhaného kokosu
90 g hladkej múky
180 g semoliny
2 PL mletých bielených mandlí
2 ČL kypriaceho prášku
Na sirup:
200 g krupicového cukru
140 ml vody
1 PL vody z pomarančovníkových kvetov
Na servírovanie:
tučný biely grécky jogurt ochutený lyžičkou pomaranč. vody
Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na chlebíček vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Do jednej misy dáme olej, pomarančovú šťavu, marmeládu, vajíčka a pomarančovú kôru. Dôkladne metličkou rozmiešame, aby sa marmeláda rozpustila.
V druhej mise zmiešame všetky suché suroviny - múku, semolinu, kypriaci prášok, cukor, kokos a mleté mandle. Potom obsah oboch mís zmiešame, vylejeme do formy a dáme piecť približne na 50 - 55 minút. Či je koláč upečený zistíme pomocou testu so zapichnutou špajľou.
Ku koncu času pečenia si pripravíme sirup. Cukor, vodu a pomarančovú vodu dáme do hrnca a zvaríme na sirup. Hotový koláč popicháme špajľou a potom pomocou štetca ho začneme potierať sirupom. Zakaždým keď sirup vsiakne do cesta, potrieme ho znova. Malo by sa nám podariť minúť všetok sirup, mne však vždy trochu (cca 0,5 dl) ostane.
Koláč podávame s gréckym jogurtom ochuteným pomarančovou vodou, ale čistý, s čajom či kávou. Koláč je neskutočne ovocný a šťavnatý, treba vyskúšať.