Môj fotoateliér v práci na záhrade. Vypŕhlená dosýta. Chcelo by to pokosiť pŕhľavu.
Ovocie som nechala naložené v octe asi 10 dní, potom som ho scedila a prefiltrovala. Časom sa môže zakaliť, ba vekom aj zhnednúť, jeho chuťové vlastnosti to však vraj neovplyvní. V každom prípade, schválne som si pripravila iba takéto malé množstvá, aby som ich stihla spotrebovať v rozumnom čase. Mám pocit, že zálievku do šalátu bez ovocného octu si už nebudem vedieť predstaviť. Darmo, ovocný ocot má šmrnc, a zálievka z neho je zaujímavá chuťovo aj vizuálne.
Okrem zálievky sa dajú ovocné octy použiť napríklad na dochutenie omáčky k divine, a pár kvapiek spraví z vody osviežujúcu limonádu.
Malinový ocot
Na 250 ml octu potrebujeme:200 - 250 g čerstvých malín
260 ml bieleho octu, liehový alebo jemný vínny
Ocot
nalejeme do hrnca a privedieme k varu. Povaríme dve minútky, vypneme a
necháme vychladnúť na 40 °C. Maliny zľahka rozmixujeme v mixéri na
hrubšiu kašu, nalejeme do čistej vysterilizovanej 7 dl fľaše a
prelejeme vychladnutým octom. Zľahka uzavrieme viečkom a pri izbovej
teplote na slnečnom parapete necháme lúhovať 7 až 14 dní. Každý deň s fľašou potrasieme resp. zamiešame obsahom. Potom scedíme,
prefiltrujeme a nalejeme do čistej vysterilizovanej fľaše. Odložíme na
chladné a tmavé miesto.
Černicovo-mätový ocot
Na 250 ml octu potrebujeme:
1 zväzok mäty
200 - 250 g čerstvých černíc
260 ml bieleho octu, liehový alebo jemný vínny
Mätové
lístky odtŕhame zo stoniek, dáme do 7 dl pohára a drevenou paličkou
rozdrtíme (opatrne, aby sme nerozbili pohár). Pridáme umyté a osušené
černice a roztlačíme ich na mäte. Zalejeme octom, uzavrieme zľahka
viečkom a necháme lúhovať pri izbovej teplote, napr. na slnečnom
parapete. Každý deň zľahka pretrepeme. Po 7 - 10 dňoch ho scedíme a
prefiltrujeme cez papierový filter, aby sme zachytili podľa možnosti
všetky tuhé časti. Nalejeme do čistej a vysterilizovanej fľaše,
uzavrieme a skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
No a pridávam aj recept na jeden zaujímavý šalát s ešte zaujímavejšou zálievkou. Zálievka je z černicového octu, oleja, medu a maku. Človek by ani neveril, aká môže byť zálievka originálna.
Šalát z mladého špenátu, černíc, avokáda a pistácií
mladý baby šalát
jedno zrelé avokádo
hrsť černíc
hrsť zelených pistácií (lúpaných a nesolených)
čerstvo nastrúhaný parmezán
Na zálievku:
1 lyžica panenského olivového oleja
1 lyžica černicovo-malinového octu
1/2 lyžičky medu
1/2 lyžičky nemletého maku
soľ + čierne korenie
Avokádo olúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Mladé špenátové listy rozložíme na tanier, obložíme černicami, kúskami avokáda a posypeme pistáciami a strúhaným parmezánom.
Všetky prísady na zálievku dáme do malého skleneného pohára na zaváranie, uzavrieme a poriadne potrepeme, kým sa všetky zložky nespoja do emulzie. Vzniknutou zálievkou prelejeme šalát a ihneď podávame.